Πέμπτη 14 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Η «γνώμη» της ΟΚΕ δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να το «μαζέψει»

Οι «κοινωνικοί εταίροι» αντιδρούν στην αύξηση του κατώτερου μισθού, ολοκληρώνοντας τη μεθόδευση του υπουργείου Εργασίας

Από την κινητοποίηση Ομοσπονδιών και συνδικάτων έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 15/4, ενάντια στον «κοινωνικό διάλογο»
Από την κινητοποίηση Ομοσπονδιών και συνδικάτων έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 15/4, ενάντια στον «κοινωνικό διάλογο»
Η μεθόδευση του υπουργείου Εργασίας να θέσει υπό την αίρεση των δανειστών και των «κοινωνικών εταίρων» την επαναφορά του κατώτερου μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων, δημιουργεί το αναγκαίο προκάλυμμα προκειμένου η κυβέρνηση να εγκαταλείψει ακόμα και τα ελάχιστα που έταξε προεκλογικά για να πάρει ψήφους.

Ετσι, μέχρι κι αυτό το κουτσουρεμένο νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν καταργεί τις συνέπειες της ΠΥΣ 6/2012 για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό, απορρίπτεται από τον ΣΕΒ, ενώ την ίδια στιγμή ο Π. Σκουρλέτης ομολογεί ότι αποτελεί σημείο εμπλοκής και στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς», δηλαδή την τρόικα.

Οπως αναμενόταν, στην εξέταση του σχεδίου νόμου από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), η «γνώμη» της οποίας δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, η πλευρά του ΣΕΒ απορρίπτει την επαναφορά του κατώτερου μισθού ακόμα και σταδιακά, ενώ τοποθετείται αρνητικά και σε όποια βελτίωση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις επέφερε το σχέδιο νόμου.

Ούτε συζήτηση...

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ όχι μόνο χαρακτηρίζει «αυθαίρετη» τη σταδιακή και μερική επαναφορά του κατώτερου μισθού στα επίπεδα του 2012 - το σχέδιο νόμου δεν εξασφαλίζει την επαναφορά των ωριμάνσεων λόγω πολυετίας - αλλά επιπλέον δηλώνει ότι:

«(...) τίποτε στην οικονομία και στις αντοχές των επιχειρήσεων δεν είναι το ίδιο, σήμερα, πέντε χρόνια μετά, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας όπου το εργατικό κόστος έχει αποφασιστική σημασία για την επιβίωσή τους. Οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι αυτοί βρίσκονται εκτεθειμένες σε σοβαρό κίνδυνο καθώς οι πελάτες τους, εντός και εκτός Ελλάδας, δεν θα δεχθούν τη μετακύλιση του πρόσθετου κόστους. Θα πρέπει να αποσυρθεί αυτή η διάταξη και να αφεθούν τα μέρη να ρυθμίσουν το θέμα με γνώμονα την οικονομική πραγματικότητα του 2015».

Παρόμοια στάση κρατούν και οι ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, οι οποίες στην ΟΚΕ ζήτησαν «η σχετική προσαρμογή να γίνει σε δύο στάδια, όπως προσδιορίζει σχετικά το σχέδιο νόμου, χωρίς προς το παρόν να επεκταθεί και στην επαναφορά του υπολογισμού των ωριμάνσεων. Η λύση αυτή προτείνεται προκειμένου να αποφευχθεί το "οικονομικό σοκ" που θα προκληθεί στις μικρομεσαίες ιδίως επιχειρήσεις από την απότομη αύξηση των αποδοχών».

Σε κάθε περίπτωση και η τοποθέτηση πάνω στο σχέδιο νόμου από την ΟΚΕ επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι εργάτες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τέτοιου είδους όργανα.

Η ΟΚΕ θεσμοθετήθηκε κατ' επιταγή της ΕΕ και με σκοπό όχι να υπηρετηθούν τα εργατικά συμφέροντα, όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία συμμετέχει σ' αυτήν καλλιεργώντας επικίνδυνες αυταπάτες, αλλά για να προωθηθεί ο αστικός μύθος περί «κοινών συμφερόντων» μεταξύ καπιταλιστών και εργατών. Μύθος που επιχειρεί να αφοπλίσει το εργατικό κίνημα.

Κάνει τον ανήξερο

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας, σε δηλώσεις του χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό, αναγνωρίζει ότι το ζήτημα του κατώτερου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι από τα πλέον βασικά στα παζάρια με τους «εταίρους», παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα τα κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στη νομοθέτησή τους ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις ευθύνες της κυβέρνησης και να δικαιολογήσει την απεμπόληση ακόμα και των ελάχιστων που υποσχέθηκε προεκλογικά, επιχειρεί να τα «ρίξει» στους «εταίρους».

Χαρακτηρίζει τη στάση τους «δογματισμό» και δηλώνει: «(...) θέλουν να το παραπέμψουν στις καλένδες και να ακυρώσουν το συγκεκριμένο νομοθέτημα το οποίο είναι σε διαβούλευση και έχει κατατεθεί από το υπουργείο μας, το οποίο ενσωματώνει την ευρωπαϊκή εμπειρία (...) Λένε ελάτε να συμφωνήσουμε να το κάνουμε όλοι μαζί αργότερα και αφού προηγουμένως πάρει την έγκριση των θεσμών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ