Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2015 - αριθ. φύλλου: 12135

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Ψήφισμα για την 70ή επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

ΣΕΛ.  3
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ψηφίζουμε σήμερα Πανσπουδαστική ΚΣ

ΣΕΛ.  11

Ο λαός να απορρίψει φανερούς και κρυφούς εκβιασμούς

Καμία αναμονή, καμία ανοχή στη νέα συμφωνία

MotionTeam

Η «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις αναφέρεται σε νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, με βάση τη συμφωνία της 20ήςΦλεβάρη και την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό.

Οι δηλώσεις αποδοχής των εταίρων σ' ένα πιθανό δημοψήφισμα επιβεβαιώνουν ότι αυτό θα είχε έναν και μόνο στόχο: Να αποσπάσει τη λαϊκή στήριξη σε αυτή τη νέα συμφωνία - καρμανιόλα, με τα γνωστά απ' το παρελθόν εκβιαστικά διλήμματα και στο όνομα δήθεν της ανανέωσης της λαϊκής εντολής, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει στα δικά της μέτρα κάθε φορά.

Καμία αναμονή, καμία ανοχή στη νέα συμφωνία. Ο λαός ν' απορρίψει τους φανερούς και συγκαλυμμένους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των εταίρων, επιλέγοντας το δρόμο της αντίστασης και της πραγματικής ρήξης με την ΕΕ, τους δανειστές και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που μας έφερε στην κρίση.


ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Αγωγοί» και κίνδυνοι

Σε άλλο ένα πεδίο οξυμένων ενδοαστικών ανταγωνισμών επιχειρεί να εμπλέξει το λαό η κυβέρνηση, με επίκεντρο αυτή τη φορά, τους ενεργειακούς πόρους και διαύλους. Αξονας όχι φυσικά οι λαϊκές ανάγκες, αλλά η διαμόρφωση διεθνών λυκοσυμμαχιών, με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης στην ευρύτερη περιοχή. Στην προσπάθειά της αυτή η κυβέρνηση «παίζει» με όσο περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορεί.

Σε αυτή τη βάση κινήθηκε η επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον Βλ. Πούτιν για «ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή - με εταιρεία του Δημοσίου - στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, πρόσφατα στις ΗΠΑ, ο οποίος δημοσιοποίησε τότε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτή των ΗΠΑ για «μία GtoG (government to government agreement - σ.σ. απευθείας συμφωνία κυβερνήσεων) με τις ΗΠΑ ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου». Ορισε, δε, και τα ποσοστά της μοιρασιάς από τα κέρδη σε «70-30».

Σε συνέχεια των τέτοιων συζητήσεων στις ΗΠΑ, επισκέφτηκε την προηγούμενη βδομάδα την Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμος Χοστάιν, που συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, Επικρατείας, Ν. Παππά, και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη.

Ο Αμερικανός δεν κόμισε κάποια συγκεκριμένη προσφορά στην Αθήνα, περισσότερο επανέλαβε τις πάγιες αμερικανικές αντιρρήσεις σε οποιαδήποτε ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα, εκφράζοντας γνωστές θέσεις της Ουάσιγκτον περί «ανάγκης διαφοροποίησης των πηγών και οδεύσεων καυσίμου», άρνησής της στην κατασκευή «μεγάλων αγωγών» (βλ. τα αντίστοιχα ρωσικά σχέδια), προώθησης μικρότερων - διασυνδετήριων αγωγών, κάθετων αξόνων, τερματικών σταθμών κ.τ.λ.

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, ο Λαφαζάνης επανέλαβε την πρόθεση της ελληνικής αστικής τάξης ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή μας».

Προσθέστε και τις δηλώσεις Κοτζιά, πριν από μερικές μέρες στην τουρκική τηλεόραση TRT, ότι «ο αναδυόμενος ρόλος της Ελλάδας στο Ενεργειακό συνδέεται με τον ρόλο της Τουρκίας στο Ενεργειακό. Γιατί όταν συζητάμε για αγωγούς που έρχονται από το Αζερμπαϊτζάν ή από τη Ρωσία, αναφερόμαστε σε αγωγούς που περνάνε από την Τουρκία. Εγώ πιστεύω ότι είναι καλό να κατασκευαστούν γραμμές αγωγών στην περιοχή μας, και εννοώ όχι μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βοσνία. Εχω συμφωνήσει σε αυτό με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τον Βολκάν Mποζκίρ (...) ότι πρέπει να φτιάξουμε ισχυρά δίκτυα, και ενεργειακά και οδικά και σιδηροδρομικά».

Σημειωτέον, αυτά τα περί «πλουραλιστικού ενεργειακού κόμβου», που θα παίζει με όσο περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορεί, σε συνεργασία με την Τουρκία, και θα στρώνει κάθετους αγωγούς προς τις βορειότερες χώρες των Βαλκανίων, λέγονται ενώ: Συνεχίζεται η σφαγή στην Ουκρανία, σημαντικότατο ενεργειακό κόμβο. Η Αγκυρα συνεχίζει καθημερινά την προκλητική αμφισβήτηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και την κατοχή στην Κύπρο. Αναζωπυρώνονται εστίες εθνικιστικής έντασης στα Βαλκάνια, με αυξανόμενη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι το αμέσως επόμενο διάστημα σε Σκόπια, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και αλλού. Ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος σε Συρία - Ιράκ με αφορμή τους τζιχαντιστές, τους οποίους οργάνωσαν οι ιμπεριαλιστές.

Πρόσθετοι λόγοι όλοι αυτοί όχι απλά ο λαός να κουμπώνεται απέναντι στα παχιά λόγια της κυβέρνησης και τα μεγαλεπήβολα σχέδια της ντόπιας αστικής τάξης, αλλά και να αντιταχθεί.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΛΠΕ
Προσπαθούν να φέρουν στα μέτρα τους το εργοδοτικό έγκλημα

Προκλητική η στάση στελεχών της εταιρείας και του προέδρου του σωματείου των μονίμων σε φιέστα που στήθηκε χτες στο διυλιστήριο

Σε επιφυλακή και ετοιμότητα κάλεσε χτες τους εργαζόμενους στα εργολαβικά συνεργεία των ΕΛΠΕ το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ενημερώνοντας το πρωί για τις εξελίξεις σχετικά με το εργοδοτικό έγκλημα και ό,τι ακολούθησε. Το Συνδικάτο συναντήθηκε προχτές με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ.


ΣΕΛ.  14


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Στραγγαλίζουν τα Ταμεία και ετοιμάζουν νέα μέτρα

ΣΕΛ.  12
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αύριο η διαδήλωση στο υπουργείο Υγείας

ΣΕΛ.  15
Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα στις 11 Ιούνη

ΣΕΛ.  13
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ψάχνουν «εμπιστοσύνη» για να προχωρήσουν οι «μπίζνες»

Στην υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο ο Ν. Κοτζιάς


ΣΕΛ.  9


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org