Από τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Αχ. Νταβούτογλου |
Χτες έγινε δεκτός στην Κωνσταντινούπολη από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Επισκέφτηκε επίσης τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο συζήτησε και για την «πρωτοβουλία» της ελληνικής κυβέρνησης να διοργανώσει τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα, με τις «ευλογίες» της ΕΕ, συνάντηση «για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων» στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, συνάντηση που αναμένεται να αποτελέσει και ένα από τα προσχήματα για τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στον άξονα από Λιβύη ως Συρία και Ιράκ, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές.
Σήμερα συναντάται στην Αγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, με τον οποίο θα συζητήσουν «διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα». Αύριο και μεθαύριο θα συμμετάσχει στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια.
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», δίνοντας την «ημερήσια διάταξη» των συναντήσεών του στην Τουρκία, είπε: «Κατ' αρχήν, σκοπεύουμε να επιβεβαιώσουμε και πάλι τις προθέσεις μας αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δεύτερον, να συζητήσουμε σε ποια φάση έχουν φτάσει οι διερευνητικές συνομιλίες, και να δώσουμε επιτάχυνση στους στόχους μας. Πέραν αυτού, επιθυμούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που προχωρούν πολύ καλά. Επικρατεί η εντύπωση ότι ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα ξεπεράσει φέτος τον αριθμό των Ρώσων τουριστών. Δηλαδή ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Το εμπορικό δυναμικό μεταξύ μας με την Τουρκία, τετραπλασιάστηκε. Αυξήθηκαν οι επενδύσεις. Θα βρούμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και τα θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».
Για τα ΜΟΕ διευκρίνισε: «Εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών μας συναντήθηκαν στις 24 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη. Επιθυμούμε οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνάντηση αυτή, αναφορικά με τις συζητήσεις για το Αιγαίο - και αν όχι ακόμα όλες, να ξεκαθαριστούν ορισμένες - να προχωρήσουν και να γίνουν τα πρώτα θετικά βήματα. Τουλάχιστον ελπίζω πως θα συμφωνήσουμε σ' ένα θέμα πρόληψης».
Για τις διερευνητικές συνομιλίες είπε: «Υπάρχει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων για τα οποία δεν είναι υπεύθυνη η Ελλάδα. Πέραν του ότι αναζωπυρώνεται ο εθνικισμός στα Βαλκάνια, υπάρχουν προβλήματα που πηγάζουν από το νέο τρόπο με τον οποίο διαβάζει η Τουρκία το διεθνές δίκαιο και θέματα όπως το Αιγαίο. Ως υπουργός έχω σαν στόχο να κλείσω τα θέματα αυτού του είδους, που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην τουρκική δημόσια τηλεόραση TRT έβαλε στόχο «να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές σε ζητήματα που μας απασχολούν επί μακρόν, όπως η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο».
Εμφανίστηκε περιχαρής που «ο όγκος των εμπορευματικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες έχει τετραπλασιαστεί. Εχουμε σειρά επενδύσεων από Τούρκους επενδυτές τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε μαρίνες και σε ελληνικά νησιά».
Υπογράμμισε, δε, ότι «είναι προς μεγάλο συμφέρον της Ελλάδας και της Τουρκίας η διασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Νομίζω ότι και για αυτά τα ζητήματα θα συζητήσουμε (...) Στην περιοχή μας ζούμε μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας, που στην κορυφή του έχει την Ουκρανία, στο αριστερό άκρο έχει τη Λιβύη και στο δεξιό τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα τη Συρία και το Ιράκ. Συνεπώς, η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που ενδιαφέρονται να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, και σε αυτό το πλαίσιο νομίζω θα κουβεντιάσουμε και ζητήματα που αναφέρονται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο».
Παραπέρα στάθηκε και στο ζήτημα της Ενέργειας: «Ο αναδυόμενος ρόλος της Ελλάδας στο Ενεργειακό συνδέεται με τον ρόλο της Τουρκίας στο Ενεργειακό. Γιατί όταν συζητάμε για αγωγούς που έρχονται από το Αζερμπαϊτζάν ή από τη Ρωσία, αναφερόμαστε σε αγωγούς που περνάνε από την Τουρκία. Εγώ πιστεύω ότι είναι καλό να κατασκευαστούν γραμμές αγωγών στην περιοχή μας, και εννοώ όχι μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βοσνία. Εχω συμφωνήσει σε αυτό με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τον Βολκάν Mποζκίρ (...) ότι πρέπει να φτιάξουμε ισχυρά δίκτυα, και ενεργειακά και οδικά και σιδηροδρομικά.
(...) Οσον αφορά την αναζήτηση και την ανεύρεση αερίου στην Μεσόγειο, νομίζω ότι θα ωφελήσει όλους τους λαούς της περιοχής. Και θέλω να υπενθυμίσω ότι η συνεργασία μας με τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, δεν στρέφεται ενάντια σε κανέναν, και μάλιστα νομίζω ότι θα κάνουμε μια καλή πρόταση στην τουρκική ηγεσία για τη συμβολή μας μαζί με την Τουρκία στην ασφάλεια της περιοχής».