Τρίτη 12 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9η Μάη: Μέρα - σύμβολο για τους λαούς της Ευρώπης

Την έκθεση του ΚΚΕ στην Καισαριανή για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών επισκέφθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας»

Από την ξενάγηση των αντιπροσώπων των Κομμουνιστικών Κομμάτων στην έκθεση στην Καισαριανή
Από την ξενάγηση των αντιπροσώπων των Κομμουνιστικών Κομμάτων στην έκθεση στην Καισαριανή
Την έκθεση του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, στο Δημαρχείο της Καισαριανής, επισκέφθηκαν το Σάββατο το πρωί εκπρόσωποι Κομμουνιστικών Κομμάτων που βρέθηκαν στην Αθήνα για τις εργασίες της Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων» της Ευρώπης. Ανάμεσα σε άλλα είχαν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες του Σπύρου Μελετζή από την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και του Ντμίτρι Κέσελ από τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944, πρωτότυπο αρχειακό υλικό από το αρχείο του Κόμματος, όπως εφημερίδες εξόριστων και κομματικά έγγραφα, αλλά και έργα Τέχνης στα οποία αποτυπώνονται πλευρές της πάλης του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό - ναζισμό και των θυσιών που κατέβαλαν οι κομμουνιστές στην υπόθεση αυτή.

Σε σύντομες δηλώσεις τους στον «Ριζοσπάστη», αναφέρθηκαν στην 9η Μάη, μέρα - σύμβολο της συντριβής του φασισμού, στις προσπάθειες διαστρέβλωσης της Ιστορίας και εκμηδένισης του ρόλου των κομμουνιστών και της Σοβιετικής Ενωσης στην Αντιφασιστική Νίκη, στα ανιστόρητα ιδεολογήματα που επιχειρούν να εξισώσουν τον κομμουνισμό με το φασισμό.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις.

Μορίς Κουκιερμάν, Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας:

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε μια περιοχή που έχει κομμουνιστή δήμαρχο, σε μια περιοχή και ένα δήμο όπου εκτελέστηκαν 200 κομμουνιστές. Η έκθεση, μέσα από τα έργα που είδαμε, αναδεικνύει τον ηρωισμό των κομμουνιστών, τον τρόπο που καθοδήγησαν την πάλη για την Αντιφασιστική Νίκη. Μου θυμίζει την πατρίδα μου, τη Γαλλία, όπου κι εκεί οι κομμουνιστές πρωταγωνίστησαν ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. Σήμερα, βλέπουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στους αγώνες, σε αντίθεση με το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα που δεν το κάνει αυτό. Σχετικά με την παραχάραξη της Ιστορίας, θέλω να τονίσω ότι δε θα τους περάσει. Οσο αντικομμουνιστικό αγώνα κι αν κάνουν, οι κομμουνιστές θυμούνται την Ιστορία τους».

Αστορ Γκαρσία, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας:

«Πρώτα από όλα θέλω να χαιρετίσω τις δράσεις που κάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Η αντιφασιστική πάλη πρέπει να συνδεθεί με την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό. Πλάι με την πάλη ενάντια στο φασισμό πρέπει να πηγαίνει και η πάλη ενάντια σε αυτούς που θέλουν να εξωραΐσουν τον καπιταλισμό. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να προχωρούμε πιο αποφασιστικά στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για το σοσιαλισμό».

Γκίντο Ρίτσι, Κομμουνιστικό Κόμμα - Ιταλία:

«Είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε το ρόλο των κομμουνιστών στην Αντιφασιστική Νίκη, επειδή διεξάγεται μεγάλη καμπάνια πλαστογράφησης της Ιστορίας. Αυτό το βλέπουμε πολύ έντονα στη χώρα μας: Προσπαθούν να πλαστογραφήσουν την Ιστορία, να υποτιμήσουν το ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης και των κομμουνιστών, φτάνουν στο σημείο να εξισώνουν τον κομμουνισμό με το φασισμό. Θυμόμαστε ότι ο κύριος στόχος του φασισμού είναι το ίδιο το εργατικό κίνημα και βλέπουμε, όχι μόνο στις Βαλτικές χώρες και στην Ουκρανία, αλλά και ακόμα και μέσα στην ΕΕ ότι υπάρχουν τάσεις και κινήσεις προς τον αυταρχισμό, προσεγγίζοντας και το φασισμό. Οι κομμουνιστές πρέπει να είναι έτοιμοι και σε επαγρύπνηση να παλέψουν ξανά ενάντια στο φασισμό».

Ιλια Ζορίκιν Νίλσαα, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας:

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τις θυσίες και το αίμα που χύθηκε ενάντια στο φασισμό και ότι ο καπιταλισμός ο ίδιος γεννάει και δημιουργεί το φασισμό. Ο καπιταλισμός συνεχώς παλεύει για νέες αγορές, δημιουργεί και γεννά πολέμους για να τροφοδοτήσει την πείνα και τη δίψα που έχει για κέρδη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ