Τρίτη 12 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1820 Γεννιέται η Βρετανίδα φιλάνθρωπος και νοσοκόμα Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, που καθιέρωσε το λειτούργημα της νοσοκόμας ως επάγγελμα.

1821 Ξεκινά η μάχη του Βαλτετσίου, που έληξε με νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων και οδήγησε στην άλωση της Τριπολιτσάς.

1829 Γεννιέται ο Ζακυνθινός μουσουργός Παύλος Καρρέρ.

1884 Πεθαίνει ο Τσέχος συνθέτης Μπέντριχ Σμέτανα, από τους ιδρυτές της τσεχοσλοβακικής μουσικής εθνικής σχολής.

1926 Πραξικόπημα στην Πολωνία υπό τον στρατάρχη Πιλσούντσκι που ανατρέπει την κυβέρνηση και εγκαθιστά άλλη. Η νέα κυβέρνηση ενέτεινε τον αυταρχισμό με πρόσχημα την «εξυγίανση» του δημόσιου βίου.

1928 Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αρνείται να επικυρώσει το Ελληνο-σοβιετικό Τελωνειακό και Δασμολογικό Σύμφωνο.

1933 Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το Συνέδριο της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (της ισχυρότερης ταξικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας την εποχή εκείνη), παρά τη σχετική απαγόρευση από τις Αρχές.

1943 «Πέφτει» η Τύνιδα, σηματοδοτώντας την ολοκληρωτική ήττα των δυνάμεων του Αξονα στη Βόρεια Αφρική, που συνθηκολογούν την επόμενη αμέσως ημέρα. Πάνω από 230.000 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες παραδίδονται στους Συμμάχους.

1962 Η Γαλλία και τα γαλλόφωνα κράτη της Δυτικής Αφρικής υπογράφουν συμφωνία για την ίδρυση Δυτικοαφρικανικής Νομισματικής Ενωσης.

1965 Ξεκινά στην Αθήνα η Α' Εβδομάδα Σύγχρονης Σκέψης (12 - 20/5/1965). Σε αυτή μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Ιμβριώτης, ο Νίκος Κιτσίκης, ο Ηλίας Ηλιού, ο Ροζέ Γκαροντί, ο Σαμ Λίλι, κ.ά.

1969 Γίνεται στο Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 16 στελεχών του ΚΚΕ (12 - 15/5/1969). Καταδικάζονται οι Γρηγόρης Φαράκος, Γιώργης Μωραΐτης, Νικόλαος Πολίτης, Γιάννης Νικολόπουλος, Μιχάλης Τσιμέκης, Λάζαρος Κυρίτσης, Δημήτρης Κωστόπουλος, Ευάγγελος Παυλόπουλος, Παντελής Κυρίτσης, Βασίλης Δούρος, Νέστορας Χατζούδης, Διονύσης Παγουλάτος, Φλωρεντία Πέρου, Σοφία Γρατσία, Επαμεινώνδας Μπάλας, Βασίλης Γουζέλος.

1970 Μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Γαλλία προς τον δοκιμαζόμενο από τη χούντα ελληνικό λαό. Στη συγκέντρωση, μίλησε, μεταξύ άλλων, και ο αναπληρωτής ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Γαλλίας.

1992 Πεθαίνει ο ποιητής Νίκος Γκάτσος.

1997 Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν, και ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ, υπογράφουν την ανεφάρμοστη, όπως αποδείχτηκε, συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

2001 Πεθαίνει ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου Tu-144.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ