Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
Διπλές περικοπές στα φάρμακα για σπάνιες παθήσεις

Οι αποφάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των χρονίως πασχόντων

Διπλό χτύπημα στους αρρώστους με σπάνιες παθήσεις, που χρησιμοποιούν τα λεγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακολουθώντας τα βήματα της προηγούμενης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, το κόστος των ΦΥΚ θεωρείται υπερβολικό και γι' αυτό η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει κλειστό προϋπολογισμό γι' αυτή την κατηγορία φαρμάκων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στις συναντήσεις της με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας -όπως έγινε χτες στη συνάντηση του υπουργού Υγείας με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) που εκπροσωπεί τις πολυεθνικές-, διαμηνύει ότι ο αριθμός των ΦΥΚ είναι πολύ μεγάλος και πρέπει να μειωθεί.

Ετσι, στη χτεσινή συνάντηση με το ΣΦΕΕ, συμφωνήθηκε η σύσταση τεχνικής επιτροπής, η οποία θα αξιολογήσει τα κριτήρια με τα οποία εισέρχονται τα ακριβά φάρμακα (ΦΥΚ) στην αγορά και θα διερευνήσει την πιθανότητα να μειωθεί ο αριθμός τους, σε σύγκριση με το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί πρόταση του ΣΦΕΕ που αποδέχτηκε ο υπουργός Υγείας. Εκτός από στελέχη του υπουργείου, θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ και του ΕΟΦ.

Τι είναι τα ΦΥΚ

Τα ΦΥΚ (νόμος 3816/2010 ΦΕΚ Α' 6/26.1.2010) είναι για σοβαρές ασθένειες απειλητικές για τη ζωή, όπως ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Την , στην οποία περιλαμβάνονται φάρμακα για νοσοκομειακή μόνο χρήση. Δηλαδή, η συνταγογράφηση και η χορήγησή τους γίνεται μόνο εντός νοσοκομείου.
  • Την , στην οποία περιλαμβάνονται φάρμακα, η χορήγηση των οποίων ξεκινά εντός του νοσοκομείου και μπορεί να συνεχίζεται εκτός νοσοκομείου, υπό την παρακολούθηση ειδικευμένου.

Το 2015 τα ΦΥΚ ήταν 317, εκ των οποίων 199 ανήκουν στην κατηγορία 1Β. Ο ΕΟΠΥΥ το 2013 πλήρωσε 713.712.762 ευρώ για ΦΥΚ, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης 118.318.479 ευρώ για φάρμακα αμιγώς νοσοκομειακής χρήσης, λόγω αδυναμίας χορήγησής τους από νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές. Για το 2014, οι αντίστοιχες δαπάνες του ΕΟΠΥΥ διαμορφώθηκαν σε 847.736.758 και 206.417.099 ευρώ αντίστοιχα.

Τους ρίχνουν στον Καιάδα

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις των μνημονίων για τη διαμόρφωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε 2 δισ. ευρώ για το 2015, προετοιμάζει το διπλό περιορισμό στα ΦΥΚ. «Κάθε σκέψη για περιορισμούς στη δαπάνη για τα ΦΥΚ ρίχνει στον Καιάδα αρρώστους με σπάνιες παθήσεις» δήλωσε ενδεικτικά, χτες, η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας», στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση -που είναι χρόνια νόσος- δεν ξεπερνούν τους 500 σε όλη τη χώρα. Υποβάλλονται, όμως, σε μια απίστευτη ταλαιπωρία -και αγωνία-, καθώς για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν κάθε μήνα το σύνολο των ιατρικών γνωματεύσεών τους και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Εάν ο ασθενής, όπως καταγγέλθηκε, με πνευμονική υπέρταση καθυστερήσει για λίγες μόνο ώρες να λάβει τη φαρμακευτική του αγωγή, η καθυστέρηση αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία και για την ίδια τη ζωή του.

  • Στη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το ΣΦΕΕ, οι φαρμακοβιομήχανοι κατέθεσαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία είχαν 1 δισ. ευρώ χρέη προς τις φαρμακοβιομηχανίες μέχρι το Φλεβάρη του 2015. Τα 650 εκατ. είναι χρέη του ΕΟΠΥΥ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ