Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΚΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
«Λαοί της Μεσόγειου - Λαοί της Θάλασσας»

Το Σάββατο 16 Μάη, στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής, θα γίνει η πολυαναμενόμενη πολιτιστική «συνεύρεση» Παλαιστινίων και Κρητικών. Ο Ομιλος Βρακοφόρων Ρεθύμνου θα συναντηθεί με 25 Παλαιστίνιους, μέλη του συγκροτήματος παραδοσιακών χορών «Sareyyet Ramallah Dance Company» από τη Ραμάλα, που επισκέπτονται πρώτη φορά την Ελλάδα, καθώς και με το λυράρη από τ' Ανώγεια, γνωστό ερμηνευτή Βασίλη Σκουλά, πρωταγωνιστή στην παράσταση - υπερθέαμα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Αθήνα ένα πολιτιστικό γεγονός τέτοιου βεληνεκούς», δήλωσε ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Marwan Toubassi, «με σκοπό να αναδείξει τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών Ελλήνων και Παλαιστινίων, "Λαοί της Μεσόγειου - Λαοί της Θάλασσας" και οι δυο, να αναδείξει τους δεσμούς των λαών μας, που πηγάζουν από τις κοινές αρχές και αξίες του ανθρωπισμού, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας».

«Παγκόσμια πρώτη» για την παλαιστινο-κρητική σύμπραξη, που θεμελιώνεται στο μουσικό διάλογο των δυο πολιτισμών, που από την αρχαιότητα διατηρούν στενούς δεσμούς. Εδώ, ο εθνικός ποιητής των Παλαιστινίων Μαχμούντ Νταρουίς θα συναντηθεί με τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Καμπανέλλη, τον Λειβαδίτη και τον ποιητή Θεοδωράκη. Εδώ, το κρητικό μαντήλι θα συναντήσει το αραβικό κοφέια (Kofiyeh) και ο Ζορμπάς θα αποδοθεί από τους βρακοφόρους σε βηματισμό κρητικής σούστας. Εδώ, Ελληνες χορευτές θα ερμηνεύσουν το παλαιστινιακό «debque». Εδώ, το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Ηταν κάποτε δυο φίλοι» -που ο συνθέτης αφιέρωσε στους Παλαιστίνιους ως Υμνο- θα συναντήσει δυο χορευτικά σχήματα, σε βηματισμό εμβατηρίου.


Δυο ορχήστρες επί σκηνής, κρητική και παλαιστινιακή, θα συμπράττουν ταυτόχρονα στην ανάδειξη των κοινών μουσικών και πολιτισμικών στοιχείων των δυο λαών, ενώ εκτυφλωτικά θα ξεχύνονται τα χρώματα από τα κοστούμια και τα κοσμήματα των χορευτών, αλλά και οι ρυθμοί από τα γρήγορα κρουστά της Μεσογείου, που θα εναλλάσσουν την ένταση των κρητικών τραγουδιών με τη μελωδική εσωτερικότητα των παλαιστινιακών.

«Γκεστ σταρ» στην παράσταση ο γνωστός και στην Ελλάδα Αραβας καλλιτέχνης Haig Yazdjian, ενώ στο σχήμα συμμετέχει και ο πολλά υποσχόμενος νέος τραγουδιστής Αλέξανδρος Μπελλές, με κρητικό ιδίωμα στη φωνή του.

«Θέλουμε -συνεχίζει ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα-, με αφορμή την εκδήλωση αυτή, να τιμήσουμε επίσης την 67η επέτειο της Παλαιστινιακής Νάκμπα (Καταστροφή του 1948) και να διατρανώσουμε ότι ο λαός μας εξακολουθεί να κρατά την ταυτότητά του και να επιμένει στο δικαίωμά του να ζει στη δική του πατρίδα, σε σχέσεις ειρήνης και φίλιας με τους γείτονές του». Και συνεχίζει:

«Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο στίχο του μεγάλου μας εθνικού ποιητή Μαχμούντ Νταρoυίς: "Η ρίζα ενός σταχυού που θανατώνεις σήμερα, αύριο θα γεμίσει την κοιλάδα με στάχυα" και να τελειώσω με ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη από το "Αξιον Εστί", που απολογίζει τα πάθη μιας μακράς δοκιμασίας: "Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα / Μες στις πέτρες άνθισα και μεγάλωσα / Των φονιάδων το αίμα με φως ξεπληρώνω / Μακρινή μητέρα, Ρόδο μου αμάραντο", στέλνοντας κάλεσμα στους Ελληνες να μας τιμήσουν με την παρουσία τους, στις 16 Μάη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org