Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών πραγματοποίησαν, την Κυριακή το πρωί, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας Αττικής, στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία από την Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και τη Μαίρη Σταθάκου, πρόεδρο του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και προβολή του βίντεο του ΚΚΕ για την 9η Μάη. Ξεχωριστός ήταν ο χαιρετισμός από την παλαίμαχη κομμουνίστρια Ευδοκία Κατσούρη που έζησε τη μεγάλη μάχη του λαού μας τη δεκαετία του 1940. Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης παίρνοντας το μικρόφωνο, ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Το κόκκινο γαρίφαλο το κρατάμε γιατί συμβολίζει το αίμα των συνανθρώπων μας που έφυγαν! Καλή ζωή για τον εργάτη. Καλή ζωή για το συνάνθρωπο. Εψιλον για την Ελευθερία του Εργάτη: Αυτό είναι το ΚΚΕ!»

Στιγμές από την ηρωική πάλη στην περιοχή

Η πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Μαίρη Σταθάκου, παίρνοντας το λόγο, μετέφερε στοιχεία από την πάλη του λαού μας στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας κατά την Αντίσταση, υπογραμμίζοντας την ξεχωριστή σημασία της παρουσίας εργατών από τις βιομηχανίες που ήταν εγκατεστημένες στις συνοικίες αυτές, καθώς πριν ακόμα από τον πόλεμο γινόταν παρέμβαση στα εργοστάσια από τους κομμουνιστές.

Αναφέρθηκε στη δημιουργία τμημάτων της ΕΠΟΝ στα εργοστάσια, στο ανθρακωρυχείο του Ν. Ηρακλείου, ακόμα και στην ομάδα της ΑΕΚ: «Η περιοχή μας ήταν από τις πιο πρωτοπόρες στην Αθήνα με τις κινητοποιήσεις των υφαντουργών, που έκαναν συχνά μαζικές συγκεντρώσεις, σημείωσε. Γι' αυτό οι κατοχικές δυνάμεις, πληροφορημένες με ονόματα συντρόφων, χτύπησαν την Καλογρέζα. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο 18χρονος Γραμματέας της ΕΠΟΝ των ανθρακωρύχων...».

Υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, συμβάλλουμε στον αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης


Η Μαρία Λαμπρινού, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από τα αστικά επιτελεία να ξαναγραφτεί η Ιστορία με την εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, για να καταστραφεί η ιστορική μνήμη, για να «σκοτώσουν» τη δύναμη της ανατρεπτικής πάλης των λαών για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, την κομμουνιστική κοινωνία. Υπογράμμισε το χρέος και την ευθύνη των ανθρώπων του μόχθου, όπως και των δασκάλων και των καθηγητών «να υπερασπιστούν την ιστορική αλήθεια, να μη διδάσκουν τη συκοφαντία και το ψέμα, αλλά την πραγματική Ιστορία που γράφτηκε με το αίμα και τη θυσία των λαϊκών ανθρώπων, των κομμουνιστών και κομμουνιστριών».

Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σημειώνοντας ότι υπεύθυνα δεν ήταν μόνο τα φασιστικά καπιταλιστικά κράτη, όπως θέλει το σύστημα να παρουσιάζει, αλλά η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, φασιστικά ή μη. Αλλωστε, όπως είπε μεταξύ άλλων, ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι ενισχύθηκαν με όλους τους τρόπους για να ανέβουν στην εξουσία από τα μονοπώλια και των μη φασιστικών κρατών, όπως και από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Το στέλεχος του Κόμματος στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι κοινός στόχος όλων των ιμπεριαλιστικών κρατών ήταν η ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης.

Η Μαρία Λαμπρινού
Η Μαρία Λαμπρινού
«Ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος κι ας φαίνεται ότι είναι πανίσχυρος», σημείωσε σαν βασικό δίδαγμα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Μ. Λαμπρινού και συνέχισε: «Μπορεί να κυριαρχεί, όσο ο ίδιος και τα κόμματα που τον στηρίζουν καταφέρνουν να κρατάνε εγκλωβισμένη την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά, τις γυναίκες, τη νεολαία και να τους χειραγωγούν. Οταν όμως ο λαός αποφασίσει να αγωνιστεί οργανωμένα ενάντια στον κύριο αντίπαλο που είναι τα μονοπώλια και η εξουσία τους μπορεί να ανοίξει τον δικό του δρόμο και να τον φέρει σε πέρας με επιτυχία».

Κλείνοντας την ομιλία της, η Μ. Λαμπρινού υπογράμμισε:

«Ο συσχετισμός δυνάμεων θα αλλάξει, ποτέ δεν μένει ακίνητος. Θα τον αλλάξει η απόφαση που βάζει πάνω απ' όλα το μέλλον των νέων ανθρώπων, το μέλλον των γενιών που μόλις περπάτησαν. Θα τον αλλάξει η συνειδητή δουλειά που τα αποτελέσματά της δε φαίνονται αμέσως, πολλές φορές αργούν κιόλας. Κι ας είμαστε σίγουροι, πως όταν υπάρχει μια πρωτοπορία έτοιμη και αποφασισμένη, η λαϊκή ανταπόκριση στο κάλεσμα που απαιτούν οι καιροί για να βαδίσει η κοινωνία μπροστά, στο Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό, θα έρθει».


Η Ευδοκία Κατσούρη
Η Ευδοκία Κατσούρη

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org