Τετάρτη 29 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Κατάληψη αμερικανικού σκάφους από ιρανικές δυνάμεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μία ευαίσθητη καμπή για τις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις, δεδομένων και των νέων, συνεχιζόμενων διεθνών διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χτες το μεσημέρι το αμερικανικό εμπορικό σκάφος «Μaersk Tigris» με σημαία των Νησιών Μάρσαλ κατελήφθη στα στενά του Ορμούζ στα ιρανικά εγχώρια ύδατα από Ιρανούς Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης έπειτα από εντολή που έδωσε ο Ιρανικός Οργανισμός Ναυτιλίας και Λιμενικών Αρχών (ΙΡΜΟ) με αφορμή την παραβίαση των εγχώριων υδάτων.

Το σκάφος, στο οποίο επέβαινε 34μελές πλήρωμα με Ευρωπαίους και άλλης εθνικότητα προσωπικό, είχε αρχικά αγνοήσει τις προειδοποιήσεις των ιρανικών αρχών, αλλά συμμορφώθηκε μετά τη ρίψη προειδοποιητικών πυρών. Στη συνέχεια, κατελήφθη από τις ιρανικές δυνάμεις που το οδήγησαν στο λιμάνι Μπάνταρ Αμπάς στο νότιο Ιράν στον Περσικό Κόλπο, όπου και παρέμεινε μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο, αργότερα πληροφορίες της ιρανικής δημόσιας τηλεόρασης ανέφεραν πως στο σκάφος επέβαιναν τελικά 24 ναυτικοί από τη Βρετανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μιανμάρ.

Αμερικανικές πηγές, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN προσπάθησαν να εξηγήσουν το περιστατικό ισχυριζόμενες πως οι ιρανικές αρχές είχαν οικονομικές διαφορές με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του σκάφους Maersk Tigris. Αντίθετα, το ιρανικό ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS που μετέδωσε πρώτο την είδηση, ανέφερε ως βασική αιτία την παραβίαση των ιρανικών υδάτων από το εμπορικό σκάφος.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν επιβεβαίωσε την κατάληψη του αμερικανικού σκάφους στα Στενά του Ορμούζ, υποστηρίζοντας ότι το περιστατικό «παρακολουθείται στενά» και ότι ήταν «ακατάλληλη η ρίψη προειδοποιητικών πυρών» έναντι του πλοίου. Ακολούθως πρόσθεσε πως στάλθηκαν στην περιοχή αμερικανικά αεροσκάφη και το αντιτορπιλικό USS Farragut που βρισκόταν σε απόσταση περίπου 60 μιλίων από την περιοχή για να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ