Τετάρτη 29 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Το συνολικό και κοινό συμφέρον»...

Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα όλων των οργανισμών που εποπτεύονται από το κράτος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, απάντησε στην «Αυγή»: «(...) Οι αντιδράσεις αυτές και η λογική να διασώσει κανείς το "δικό του", αδιαφορώντας για το συνολικό και για το κοινό συμφέρον, είναι μια εκδήλωση της χρόνιας κρίσης θεσμών και αξιών που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία. Ομως τώρα που τα γεγονότα είναι γνωστά, είμαστε όλοι, κυβέρνηση, κόμματα, φορείς, πολίτες αντιμέτωποι με τις ευθύνες μας».

Θράσος δίχως όρια, δηλαδή, ντυμένο με... περιτύλιγμα «υπευθυνότητας» και κοινωνικού αλτρουισμού! Γιατί το «συνολικό και κοινό συμφέρον», στο οποίο αναφέρεται ο Γ. Δραγασάκης είναι το κέρδισμα χρόνου στα αντιλαϊκά παζάρια που διεξάγει η συγκυβέρνηση με τους δανειστές για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, είναι η αποπληρωμή «στο ακέραιο, εγκαίρως και στο διηνεκές» του κρατικού χρέους, ενός χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός, ούτε ωφελήθηκε από αυτό, καθώς και η εξασφάλιση λειτουργικών αναγκών του κράτους, χωρίς να πειραχτεί ούτε μια τρίχα από τα κέρδη του κεφαλαίου.

... και οι «συντεχνίες»

Οσο για «το δικό τους», κατά την ορολογία του Γ. Δραγασάκη, που κατηγορεί όσους κοιτάνε να «διασώσουν», είναι αναγκαίοι και κρίσιμοι πόροι που έχει πληρώσει ο ίδιος ο λαός από το υστέρημά του και σχετίζονται με την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών του.

Δεν πρωτοτυπεί βέβαια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Από την προπαγάνδα των προκατόχων τους στην αστική διακυβέρνηση, που βάφτιζαν «αντιδράσεις συντεχνιών» όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, περάσαμε στην «αριστερή» εκδοχή της ίδιας προκλητικής ρητορικής, που βαφτίζει «αδιαφορία για το συνολικό και κοινό συμφέρον» και «κρίση θεσμών και αξιών» τις αντιδράσεις ενάντια στην πολιτική που ξαναστέλνει στο λαό το λογαριασμό του κεφαλαίου, βαφτίζει «εγωιστική αντιαλληλεγγύη» και «εγωιστική ανυπομονησία» το δικαίωμα του λαού να παλέψει για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του, για τις σύγχρονες ανάγκες του.

Να κοπεί το καλαμπούρι: «Συνολικό και κοινό συμφέρον» μεταξύ του λαού και των μονοπωλίων δεν υπάρχει. Γι' αυτό, άλλωστε, την ώρα που η κυβέρνηση εντείνει την αντιλαϊκή φοροεπιδρομή για την είσπραξη των «οφειλών» από τα μνημονιακά χαράτσια, αρπάζει τα ταμειακά διαθέσιμα, «κουρεύει» ακόμα και τα ψίχουλα που έταζε προεκλογικά για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, την ίδια ώρα, όχι μόνο δεν αγγίζει το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά του χαρίζει εκατομμύρια, όπως π.χ. με την άλλη ΠΝΠ που διαγράφει μέχρι και στο 100% τόκους και προσαυξήσεις σε πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους για κραυγαλέες φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις!

Ο αντιμνημονιακός Α. Καλύβης

Τη στήριξη του λαού στην κυβερνητική πολιτική αναζητά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Καλύβης, με άρθρο του στην «Αυγή», καθώς φαίνεται ότι τα παζάρια που έστησε το κόμμα του με τους εταίρους τους δεν πηγαίνουν σύμφωνα με τα πλάνα τους. Πρόβλημά τους, βέβαια, αφού όποια κι αν είναι η έκβαση αυτών των παζαριών, οι εργαζόμενοι είναι από χέρι χαμένοι. Μέσα σε αυτή την εναγώνια αναζήτηση της λαϊκής στήριξης, ο αρθρογράφος δεν ξεχνά βέβαια να χύσει το αντι-ΚΚΕ δηλητήριό του. Ετσι, με ύφος «αριστερού» καρδινάλιου, χωρίς να φέρει ούτε ένα επιχείρημα, γράφει: «Εντυπωσιάζει ότι την ίδια περίοδο που κλιμακώνει την επίθεσή του το ευρωπαϊκό και ελληνικό μνημονιακό κατεστημένο, συμπαρατάσσεται αντικειμενικά μαζί τους και η ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία δείχνει να βρίσκεται σε άλλον πλανήτη». Πράγματι το ΚΚΕ βρίσκεται «αλλού» από εκεί που θα ήθελε να βρίσκεται ο κ. Καλύβης. Να βάζει, δηλαδή, πλάτη στο ένα ή στο άλλο σενάριο αστικής διαχείρισης, κάτω από τη μία ή την άλλη σημαία του κεφαλαίου. Η πολιτική του έχει ως κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και γι' αυτό απέχει έτη φωτός από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της συγκυβέρνησης. Βρίσκεται απέναντι από το κεφάλαιο, την ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας τους, παλιά και νέα, όποιος κι αν τα εφαρμόζει. Γι' αυτό κατέθεσε νόμο για την κατάργησή τους. Ενα νόμο για τον οποίο ο πολύς Α. Καλύβης δε βγάζει άχνα και η συγκυβέρνηση ούτε τολμά να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Γι' αυτό ας αφήσουν τα σάπια...

«Απείραχτο» το πνεύμα του νόμου

«Από τα 80 άρθρα του νόμου Διαμαντοπούλου, εμείς βάζουμε μόνο 10 άρθρα που "πειράζουν" το συγκεκριμένο νόμο, που αφορούν κυρίως τα Συμβούλια Ιδρύματος, τις διαδικασίες εκλογής των μονοπρόσωπων διοικητικών οργάνων και τις διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το ξεκαθάρισε ο υπουργός ότι παραμένουν ως έχουν όλα τα αντιδραστικά μέτρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τα αδιέξοδα για τους φοιτητές - σπουδαστές που σπουδάζουν μετ' εμποδίων, η σύνδεση των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις και η επιχειρηματική λειτουργία των ίδιων, η υποχρηματοδότηση, οι «χορηγίες» (με το αζημίωτο για τις επιχειρήσεις), το Πανεπιστήμιο που θα είναι πολύμορφα κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις και μακριά όσο ποτέ από τις λαϊκές ανάγκες.

Τα προβλήματα του Πανεπιστημίου δεν αρχίζουν και τελειώνουν με τις εκλογές των διοικήσεών τους. Εκπορεύονται από το ρόλο που τους έχει αποδοθεί, τη στρατηγική της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων σε βάρος της πραγματικής προόδου. Οι παρεμβάσεις που έρχονται με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, δεν κάνουν ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση αλλαγής της πραγματικότητας που ζουν οι φοιτητές - σπουδαστές, τα παιδιά λαϊκών οικογενειών τα οποία σπουδάζουν με χειρότερους όρους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1863 Γεννιέται ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Κ. Π. Καβάφης.

1899 Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ Ντιουκ Ελινγκτον.

1918 Πέφτει το Βίμποργκ, ο τελευταίος προμαχώνας της προλεταριακής επανάστασης στη Φινλανδία.

1930 Πεθαίνει (αυτοκτόνησε) η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

1943 Οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής καίνε τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας Νεστόριο, Πεντάβρυσο, Βοτάνι, Μηλίτσα, Δισπηλιό, Βογατσικό, Γέρμα, Φωτεινή και Κορησσό.

1944 Αρχίζει τις εργασίες της η 5ηΣυνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ. Στην Απόφαση που εξέδωσε, η Συνδιάσκεψη κάλεσε «τα μέλη και τα στελέχη της ΚΟΑ να δουλέψουν με δεκαπλασιασμένες τις προσπάθειες, με πίστη και ενθουσιασμό, με επαναστατικό πάθος για την πραγματοποίηση των ιστορικών αποφάσεων της 10ηςΟλομέλειας (σ.σ. του Γενάρη του 1944), που ανοίγει το δρόμο του λαού μας προς τη Νίκη, την εθνική λευτεριά και τη Λαϊκή Δημοκρατία».

1945 Τα γερμανικά στρατεύματα στην Ιταλία υπογράφουν τους όρους της παράδοσής τους. Οι συμμαχικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Βενετία.

1949 Υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης και της ΕΣΣΔ, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας προτείνουν στον υπουργό Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Α. Γκρομίκο να συζητηθεί το ζήτημα για τα μέτρα διακανονισμού της κατάστασης στην Ελλάδα και τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Ο Γκρομίκο δήλωσε πως βάση για τη ρύθμιση του ζητήματος έπρεπε να είναι η τελευταία ειρηνευτική δήλωση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, το σταμάτημα των πολεμικών επιχειρήσεων, τη χορήγηση γενικής αμνηστίας και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Η κυβέρνηση της Αθήνας αρνήθηκε τις προτάσεις.

1954 Επιτυγχάνεται συμφωνία για τη ρύθμιση των συνοριακών διαφορών μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της ΕΣΣΔ.

1957 Ξεκινά η δίκη των στελεχών του ΚΚΕ Γιώργη Μωραΐτη, Σπύρου Κωτσάκη, Γιώργη Σπανού, Αλέκου Παπαδάτου και Θέτιδας Κωτσάκη, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 7 Μάη. Καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο ο Γιώργης Μωραΐτης, ο Σπύρος Κωτσάκης και ο Γιώργης Σπανός. Οι άλλοι δύο σε ισόβια δεσμά και σε φυλάκιση 10 χρόνων, αντίστοιχα.

1961 Συνέρχεται στην Τσεχοσλοβακία η 15η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Μάρκο Βαφειάδη από μέλος της ΚΕ, ενώ τον διέγραψε και από μέλος του Κόμματος.

1975 Εικόνες αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στην πρεσβεία των ΗΠΑ και στο λιμάνι της Σαϊγκόν, καθώς έχει αρχίσει η αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Βιετνάμ.

1980 Πεθαίνει ο «πατέρας» των κινηματογραφικών ταινιών θρίλερ, σερ Αλφρεντ Χίτσκοκ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ