Τετάρτη 29 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δρακόντεια μέτρα αστυνόμευσης στη Βαλτιμόρη

Μετά την έκρηξη βίας για το νέο φόνο νεαρού Αφροαμερικανού στη διάρκεια σύλληψης από αστυνομικούς...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με περισσότερη αστυνόμευση, περιπολίες περίπου 5.000 μελών της Εθνοφρουράς, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00 ως τις 5.00 για μία βδομάδα, αλλά και με κήρυξη «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» προσπαθούν να καταστείλουν οι αμερικανικές αρχές τις οργισμένες αντιδράσεις εκατοντάδων νεαρών που συγκρούστηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, στη Βαλτιμόρη, με αστυνομικές δυνάμεις, στο τέλος νέας ειρηνικής πορείας. Αφορμή για τη διαδήλωση στάθηκε ο θανάσιμος τραυματισμός του 25χρονου Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι σε αυχένα και σπονδυλική στήλη, στη διάρκεια της σύλληψής του στις 12 Απρίλη για ασήμαντη αφορμή. Ο άτυχος νεαρός εξέπνευσε στις 19 Απρίλη, σε νοσοκομείο της Βαλτιμόρης, καθώς κατά τα φαινόμενα, χτυπήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς στο λεωφορειάκι της αστυνομίας, κατά τη μεταφορά του σε αστυνομικό τμήμα.

Τα προχτεσινοβραδινά επεισόδια πήραν γρήγορα διαστάσεις, καθώς οι συγκρούσεις νεαρών (εκ των οποίων αρκετοί φάνηκε να είναι μαθητές λυκείων της περιοχής) και αστυνομικών συνοδεύτηκαν σύντομα από λεηλασίες σε εμπορικό κέντρο, σούπερ μάρκετ και ποτοπωλεία, από πυρκαγιές σε τοπικό φαρμακείο, κοινοτικό κέντρο νεολαίας και πολλές δεκάδες οχήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν περιπολικά της αστυνομίας. Ανακοινώθηκε ακόμη η σύλληψη τουλάχιστον 27 ατόμων και ο τραυματισμός 15 αστυνομικών και ανεξακρίβωτου αριθμού διαδηλωτών, πολλοί εκ των οποίων δέχθηκαν «βροχή» σπρέι πιπεριού.

Η Αφροαμερικανίδα νέα υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις ταραχές στη Βαλτιμόρη, την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, διαβεβαίωσε πως θα διενεργηθεί έρευνα για την απόδοση ευθυνών σε βίαια περιστατικά με θύματα πολίτες και πως θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάσχεση της βίας. Η δήμαρχος της πόλης Στέφανι Ρόλιγκ-Μπλέικς ανακοίνωσε επίσης την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 μέχρι τις 5.00 για μία εβδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ