«Αγώνας, ρήξη, ανατροπή - Ο δικός μας δρόμος, χωρίς φτώχεια, ανεργία, μνημόνια!». Μ' αυτό το σύνθημα προετοιμάζουν οι ταξικές δυνάμεις το φετινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και τις συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε 75 μέχρι τώρα πόλεις.
Να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς καλεί τις γυναίκες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει πως η 1η Μάη «είναι η μέρα που, γυναίκες και άντρες, είμαστε στους δρόμους του αγώνα με πυξίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Είναι μέρα απεργίας, αγωνιστικής διεκδίκησης. Είναι μέρα που μας θυμίζει: Τίποτα δε μας χαρίστηκε από την εργοδοσία και το κράτος. Ο,τι κατακτήσαμε έχει τη σφραγίδα της σκληρής πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος».
Η ΟΓΕ, μπροστά στη φετινή Πρωτομαγιά τονίζει: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως "περασμένα - ξεχασμένα" δικαιώματα και κατακτήσεις που η ΕΕ, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι κυβερνήσεις που τους στηρίζουν, μας πήραν πίσω την περίοδο της κρίσης, και πιο πριν, στο όνομα του χρέους. Ενα χρέος που δεν είναι του λαού, αλλά των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους τους». Κάλεσμα απευθύνει και η ΕΕΔΥΕ.
Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Ανάμεσα σε άλλες, σήμερα προγραμματίζονται οι εξής πρωτοβουλίες από συνδικαλιστικές οργανώσεις:
- Η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 9 π.μ., στην Εφορία για τα ειδοποιητήρια πλειστηριασμών που φτάνουν στους επαγγελματοβιοτέχνες.
- Η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω οργανώνει πικετοφορία, στις 7 μ.μ., με αφετηρία το σταθμό του μετρό.
- Η Λαϊκή Επιτροπή Βύρωνα καλεί σε εκδήλωση στις 8 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
- Το παράρτημα Βορείων και Βορειοανατολικών περιοχών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και η Λαϊκή Επιτροπή Χαλανδρίου διοργανώνουν εκδήλωση με ομιλία και προβολή ταινίας, τις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου. Αντίστοιχη εκδήλωση, με ομιλία και τραγούδια, οργανώνει το παράρτημα Περιστερίου του Συνδικάτου, στις 6.30 μ.μ., στον πεζόδρομο.
Επίσης, σήμερα, από Λαϊκές Επιτροπές και συνδικάτα της Αττικής προγραμματίζονται οι παρακάτω δραστηριότητες:
- Εκδήλωση της Λαϊκής Επιτροπής Βύρωνα και του Παραρτήματος Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου του Συνδικάτου Οικοδόμων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου), στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Θα υπάρχει πρόγραμμα με οπτικοακουστικό υλικό.
- Πικετοφορία στην Πλατεία Αμερικής από τις Λαϊκές Επιτροπές 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας.
- Πικετοφορία με μοίρασμα υλικού από την Επιτροπή Αγώνα Ταύρου - Μοσχάτου, στις 6.30 μ.μ.
- Εκθέσεις φωτογραφίας και μουσική με παράλληλο μοίρασμα υλικού στην κεντρική πλατεία Ν. Σμύρνης από την τοπική Επιτροπή Αγώνα και στην κεντρική πλατεία Ελληνικού από την Επιτροπή Αγώνα Ελληνικού - Αργυρούπολης.
- Εκδήλωση του Παραρτήματος Βόρειων και ΒΑ Περιοχών του Συνδικάτου Οικοδόμων, με ομιλία και προβολή ταινίας στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου (Παλιό Δημαρχείο), στις 7.00 μ.μ
- Συγκέντρωση του Παραρτήματος Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγ. Βαρβάρας του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω, στην πλατεία Εσταυρωμένου, που θα ολοκληρωθεί με πικετοφορία στους δρόμους της περιοχής.