Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΡΑΚ
Πολύνεκρη επιδρομή

Αμερικανικό μαχητικό την ώρα που επιστρέφει από την «περιπολία»

Associated Press

Αμερικανικό μαχητικό την ώρα που επιστρέφει από την «περιπολία»
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Την πραγματοποίηση της αιματηρότερης επιδρομής από τη λήξη της επιχείρησης «Αλεπού της Ερήμου» κατήγγειλε, χτες, η ιρακινή ηγεσία. Τόσο το Πεντάγωνο όσο και το βρετανικό υπουργείο Αμυνας διέψευσαν ότι έπληξαν τον οποιοδήποτε στόχο κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων περιπολιών που πραγματοποιούν στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων», τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο Ιράκ.

Σύμφωνα με το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και, τουλάχιστον, 11 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια απρόκλητου βομβαρδισμού ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Η επιδρομή σημειώθηκε στην πόλη Ταλαφάρ, κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, την Τρίτη. Μάλιστα, η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες τόσο από τις κηδείες των νεκρών όσο από τους τραυματίες που νοσηλεύονται, αρκετοί σε κρίσιμη κατάσταση.

Το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια προηγούμενης, της αιματηρής επιδρομής, περιπολίας, η ιρακινή αεράμυνα έπληξε ένα συμμαχικό αεροσκάφος στη ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» στο βόρειο Ιράκ. Σε ανάλογες «αμυντικές» επιδρομές, από τον τερματισμό της «Αλεπούς της Ερήμου» τις πρώτες ημέρες του 1999, έχουν χάσει τη ζωή τους, με συντηρητικούς υπολογισμούς, 300 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 1.000, ενώ συνήθως οι συμμαχικές δυνάμεις διαψεύδουν την πραγματοποίησή τους.

Τόσο, η πραγματοποίηση επιδρομής όσο και το πλήγμα στο συμμαχικό αεροσκάφος διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Μπράιαν Γουίτμαν, από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων, στη Στουτγκάρδη, αλλά και από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Και στις τρεις ανακοινώσεις υπογραμμίζεται ότι πραγματοποιήθηκε, μόνο, η συνηθισμένη περιπολία ρουτίνας.

Οξύνονται τα πνεύματα για τις «κυρώσεις»

Εντείνονται, από όλα τα «μέτωπα», οι πιέσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στην κατεύθυνση της ολικής άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Λίγες μόλις ημέρες πριν από την επανάληψη της σχετικής συνεδρίασης, με θέμα την αμερικανο - βρετανική πρόταση για αντικατάσταση του υπάρχοντος ανθρωπιστικού προγράμματος Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων από καθεστώς «έξυπνων κυρώσεων», δύο παραιτηθέντες υπεύθυνοι του προγράμματος επισημαίνουν ότι και η νέα πρόταση είναι «στάχτη στα μάτια» και συντελεί σε μια γενοκτονία.

Μετά την ολοκλήρωση πολυήμερης περιοδείας τους στο Ιράκ, οι πρώην επικεφαλής του ανθρωπιστικού προγράμματος, Χανς φον Σπόνεκ και Ντένις Χάλλιντεϊ (ο πρώτος παραιτήθηκε το 2000, ο δεύτερος το 1998) υπογραμμίζουν ότι η παράταση του εμπάργκο προκαλεί τη γενοκτονία του ιρακινού λαού, παραβιάζει τη Χάρτα του ΟΗΕ και τη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και τη Συνθήκη της Γενεύης. Οι δύο αξιωματούχοι απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο βελτίωσης της κατάστασης του ιρακινού λαού μέσα από την πρόταση των «έξυπνων κυρώσεων».

Την ίδια στιγμή, η Δαμασκός ανακοίνωνε τα εγκαίνια εμπορικής αποστολής στη Βαγδάτη, επιβεβαιώνοντας τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων και ενισχύοντας τους ισχυρισμούς διπλωματικών πηγών, που τόνιζαν ότι οι γείτονες, στο Ιράκ, χώρες (Τουρκία, Συρία και Ιορδανία) έχουν, ήδη, εκφράσει την αντίρρησή τους προς την εφαρμογή «έξυπνων κυρώσεων». Η στάση τους αιτιολογείται στη βάση των τεράστιων οικονομικών απωλειών που έχουν υποστεί από το εμπάργκο, της απειλής του Ιράκ να τους διακόψει την παροχή φθηνού πετρελαίου, αλλά και στην εντεινόμενη δυσαρέσκεια της κοινής τους γνώμης για το δράμα του ιρακινού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομόφωνο «ναι» στις «έξυπνες» κυρώσεις(2002-05-15 00:00:00.0)
Σταθερά τα «συνήθη» πλήγματα(2000-03-03 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα πλήγματα «αυτοάμυνας»(2000-01-14 00:00:00.0)
Πάλι σιωπά ο Αραβικός Σύνδεσμος για τις επιδρομές(1999-03-19 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες επιδρομές(1999-02-13 00:00:00.0)
Ενδυνάμωση της ηγεμονίας της "αλεπούς"(1999-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ