Πέμπτη 23 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Η πολιτεία να στηρίξει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό για το λαό του νησιού

Επιστολή του δημάρχου Ικαρίας, Στέλιου Σταμούλου, προς το υπουργείο Πολιτισμού και τον υφυπουργό Αθλητισμού

Το άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου στον Αγ. Κήρυκο που παραμένει κλειστό εδώ και 4 μήνες ζητά ο δήμαρχος Ικαρίας στην επιστολή του
Το άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου στον Αγ. Κήρυκο που παραμένει κλειστό εδώ και 4 μήνες ζητά ο δήμαρχος Ικαρίας στην επιστολή του
Τη στήριξη του αθλητισμού και των σχετικών υποδομών αλλά και του τομέα του πολιτισμού, με το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων στην Ικαρία, ζητά από την κυβέρνηση ο δήμαρχος Στέλιος Σταμούλος με σχετική του επιστολή προς το υπουργείο Πολιτισμού και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Στ. Κοντονή.

Οπως τονίζεται στην επιστολή, η επένδυση στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή αφού όλοι γνωρίζουν ότι η έννοιά του είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη και την υγιή ανάπτυξη του ανθρώπου σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποιήσεις σε ανώτερους και κατώτερους. Παράλληλα, επισημαίνεται το γεγονός ότι μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» και τη διεύρυνση των ορίων του δήμου αυξήθηκαν οι απαιτήσεις όσον αφορά τις αθλητικές υποδομές αφού πλέον ο πληθυσμός φθάνει τους 9.000 κατοίκους, απ' τους οποίους οι 800 είναι μαθητές.

«Οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτει το νησί μας (τρία χωμάτινα γήπεδα ποδοσφαίρου - ένα κλειστό γυμναστήριο - ένα 5χ5 - δύο ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ) και καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του λαού της Ικαρίας, παρουσιάζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, που αφορούν στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία τους λόγω της έλλειψης συντήρησής τους, εξαιτίας της μηδενικής οικονομικής ενίσχυσης στο δήμο μας από την προηγούμενη κυβέρνηση», αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ικαρίας.

Ο Δήμος Ικαρίας το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις, όπως αυτή για το άθλημα του μπάσκετ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (φωτ.)
Ο Δήμος Ικαρίας το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις, όπως αυτή για το άθλημα του μπάσκετ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (φωτ.)
Παράλληλα, μέσω της επιστολής γνωστοποιείται το σχέδιο που έχει εκπονήσει η δημοτική αρχή μελετώντας τις ανάγκες του νησιού και στοχεύει στην εξασφάλιση της δυνατότητας σε κάθε νέο που επιθυμεί να έχει πρόσβαση στον αθλητισμό, αλλά και σε όλους τους πολίτες σε ήπιες μορφές άσκησης και ψυχαγωγίας.

Ο δήμαρχος Ικαρίας ζητά συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς με στόχο την ανεύρεση λύσεων στα εξής:

-- Χρηματοδότηση για την οργάνωση προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού για όλες τις ηλικίες, χωρίς ανταποδοτικά τέλη.

-- Αμεση χρηματοδότηση για την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων προκειμένου οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις (στάδια, γήπεδα, γυμναστήρια, σχολικοί χώροι και αίθουσες) να είναι κατάλληλες για χρήση και αγώνες.

-- Κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου στη βόρεια Ικαρία με βάση τις μελέτες του δήμου που έχουν ολοκληρωθεί.

-- Ολοκλήρωση των έργων που αφορούν τις υποδομές στα ανοιχτά γήπεδα (χλοοτάπητες στα γήπεδα Αγίου Κηρύκου και Ευδήλου, ανέγερση αποδυτηρίων στο γήπεδο Ραχών).

Επίσης, ο δήμος διεκδικεί έκτακτη οικονομική επιχορήγηση 200.000 ευρώ, για τις ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν και αγωνίζονται πέντε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία του νησιού.

«Πρόθεσή μας είναι επίσης, στα πλαίσια της ανάπτυξης των αθλητικών υποδομών του δήμου μας, η δημιουργία τριών δημοτικών ανοιχτών χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας», τονίζει στην επιστολή του ο δήμαρχος.

«Να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι»

Παράλληλα με τα αιτήματα που αφορούν τον τομέα του αθλητισμού στην ίδια επιστολή προς το υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας, ο δήμαρχος Ικαρίας επισημαίνει την ανάγκη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ικαρίας στον Αγιο Κήρυκο. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Οπως ενδεχομένως θα γνωρίζετε, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ικαρίας στεγάζεται στο παλιό Γυμνάσιο Ικαρίας, κτίριο που παραχωρήθηκε από το δήμο στο υπουργείο Πολιτισμού το 1999, το υπουργείο αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους ανακαίνισε πλήρως το νεοκλασικό κτίριο, και τέλος το 2014 ολοκληρώθηκαν από τις υπηρεσίες σας όλες οι αναγκαίες εργασίες. Σήμερα, παρά το γεγονός της ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων, το μουσείο παραμένει εδώ και 4 μήνες κλειστό, στερώντας τόσο από τους κατοίκους του νησιού, όσο και από τους επισκέπτες ένα χώρο πολιτισμού σπάνιας αισθητικής.

Τονίζοντας τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει η λειτουργία του μουσείου, τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στην αναβάθμιση των τουριστικών πόρων του νησιού, καλούμε τις υπηρεσίες σας να επισπεύσουν τη διαδικασία στελέχωσης και λειτουργίας του, ενημερώνοντάς μας για το σχετικό χρονοδιάγραμμα όλων αυτών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ