Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σχέδιο δράσης για την απεργία και τη συγκέντρωση της 1ης Μάη

Συζητήθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις προς τα σωματεία και τα μέτωπα πάλης

Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη διοργάνωσε χτες το απόγευμα η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, για τον προγραμματισμό της δράσης μέχρι την Πρωτομαγιά και την επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης, που θα γίνει στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 10 το πρωί. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και πήρε το λόγο ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Οπως αναφέρθηκε εισηγητικά από τον Λεωνίδα Στολτίδη, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, «το ΠΑΜΕ έχει καθορίσει την 1η Μάη ως σταθμό ελέγχου της δράσης των σωματείων με βάση το πλαίσιο και τους άξονες πάλης του που επικαιροποιήθηκαν μετά τις εκλογές και τις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο προβάλουμε το πλαίσιο αιτημάτων και επιδιώκουμε την οργάνωση της πάλης είναι: Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης κεφαλαίου ΕΕ και ΔΝΤ. Αγώνας για την κάλυψη των απωλειών, διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Ανοίγουμε την συζήτηση για τις προϋποθέσεις και το δρόμο με τον οποίο θα ικανοποιηθούν αυτές μέσα από τις ιδιαίτερες εμπειρίες του κάθε κλάδου».

Με δεδομένο ότι η Πρωτομαγιά θα είναι η πρώτη γενική πανελλαδική απεργία με τη νέα κυβέρνηση, σε νέες συνθήκες, με τα αντεργατικά παζάρια να δίνουν και να παίρνουν σε Ελλάδα, Βρυξέλλες και ΗΠΑ, «όσο πιο μαζική είναι η συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η επιτυχία των εκδηλώσεων και του προγραμματισμού, τόσο πιο δυνατή θα είναι η απάντηση της εργατικής τάξης, ο ρόλος του ταξικού κινήματος», ειπώθηκε εισηγητικά.

Μέτρα για την επιτυχία της απεργίας

Στα πρακτικά μέτρα που πρέπει να δει κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, στο δρόμο προς την απεργία της Πρωτομαγιάς, αναφέρθηκαν στην εισήγηση τα εξής: «Συνεδριάσεις ΔΣ, συνεδριάσεις των ψηφοδελτίων μας, οργανωμένη παρέμβαση στα σωματεία που είμαστε μειοψηφία, που έχουμε λίγες δυνάμεις. Τα συνδικάτα να βγάλουν τη δική τους ανακοίνωση. Να μη μείνουμε μόνο στην απόφαση του ΔΣ, να επιμείνουμε η απεργιακή απόφαση να συζητηθεί από περισσότερους, με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις.

Τα κλαδικά μας συνδικάτα να πραγματοποιήσουν κοινές συνεδριάσεις με επιχειρησιακά σωματεία με θέμα την απεργία και τη συγκέντρωση της 1ης Μάη. Να μετρήσουν βήματα στη λειτουργία τους. Να πάρουμε όλα τα μέτρα για το πλατύ άνοιγμα, να αξιοποιήσουμε όλες τις μορφές, περιοδεία, σύσκεψη, μοίρασμα υλικού στο σχόλασμα κ.ά. Θέλουμε να πολλαπλασιαστούν οι χώροι που θα κάνουν εκδήλωση τα συνδικάτα με όλους τους τρόπους: Στάση εργασίας, γενική συνέλευση, περιοδεία και παράταση του διαλείμματος, στο σχόλασμα, στην αλλαγή βάρδιας κ.ά.

Ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, είναι βασικός στόχος να μπούμε σε χώρους δουλειάς. Επιδιώκουμε να σπάσει η απαγόρευση σε περισσότερους, να σπάει ο φόβος των εργαζόμενων, να κατακτιέται η δυνατότητα παρέμβασης των συνδικάτων, η παρουσία των συνδικαλιστών στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις.

Να μπουν σε κάθε συνεδρίαση ιδιαίτεροι στόχοι για νέες εγγραφές στα σωματεία, ιδίως σ' αυτά που πάμε για αρχαιρεσίες το επόμενο διάστημα. Η δημιουργία μιας ομάδας ανθρώπων πρωτοπόρων η έστω δραστήριων σε βασικές βιομηχανίες - βιοτεχνίες, επιχειρήσεις και οργανισμούς είναι όρος για να έχει αποτέλεσμα η δουλειά μας. Οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν με μια καλή εξόρμηση, με συνθήματα ή με το μοίρασμα μιας ανακοίνωσης».

Μέτωπα και χώροι δουλειάς

Ειδικά για τη δουλειά των συνδικάτων της Θεσσαλονίκης, ιεραρχήθηκαν τα παρακάτω μέτωπα: Κυριακή Αργία. Οπως αναφέρθηκε στην εισήγηση «και εδώ υπάρχει διγλωσσία από την κυβέρνηση, που πρέπει να αποκαλύψουμε στους εργαζόμενους».Απολύσεις και απλήρωτη εργασία. Αναφέρθηκαν μια σειρά χώροι όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο και πρέπει να πέσει βάρος στην προετοιμασία της Πρωτομαγιάς. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στις εξελίξεις στο Μετρό με τις δεκάδες απολύσεις.

Μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Στόχος είναι «να μπούμε μαχητικά μπροστά με αιχμή τις επιτροπές ανέργων σε επίπεδο σωματείων αλλά και Λαϊκών Επιτροπών».Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, με αιχμή το αεροδρόμιο «Μακεδονία», το Λιμάνι, τον ΟΣΕ. Παρεμβάσεις για τα ζητήματα της υγείας, της παιδείας κ.ά. Στη μαθητεία και στην κατάρτιση, όπου πρέπει να συνεχιστεί η παρέμβαση των σωματείων στις σχολές μαθητείας (π.χ., Λογιστές, Θεαγένειο, Ιδιωτικοί, Οικοδόμοι, ΣΕΤΗΠ, επισιτισμός) διευρύνοντας την καταγραφή με τέτοια παιδιά, με νέες εγγραφές στα σωματεία, με συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργία.

Οπως τονίστηκε επίσης, «η μαζικότητα, η εμφάνιση, η ζωντάνια, η μαχητικότητα, η πειθαρχεία, η οργανωμένη παρουσία των κλάδων, των συνδικάτων, των επιτροπών στις απεργιακές συγκεντρώσεις, η περιφρούρηση, αποτελούν όρους και προϋποθέσεις για την επιτυχία της πρωτομαγιάτικης απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης στο Αγαλμα Βενιζέλου».

Η στάση των άλλων δυνάμεων

Τέλος, για τη στάση των άλλων δυνάμεων, ο Λ. Στολτίδης σημείωσε την ανάγκη «να επιμείνουμε και να ανοίξουμε το ζήτημα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, με καλό σχεδιασμό, σε σύγκρουση μ' αυτόν. Σε κάθε χώρο δουλειάς η παρέμβασή του ήταν καταλυτική για να πετύχουν οι εργοδότες τις αξιώσεις τους: Στο Μετρό για να απολύσουν χωρίς αντίσταση και να επαναπροσλάβουν χωρίς ΣΣΕ. Στον ΟΤΕ, η υπογραφή σύμβασης με μειώσεις 11% περιγράφηκαν ως "κατάκτηση". Στην "Hellenic Steel" επέβαλαν σιωπή, για να χαθούν τάχα οι αποζημιώσεις.

Στην ΕΛΒΟ καλλιεργούν κλίμα αναμονής και δε λένε κουβέντα για τους ευρύτερους σχεδιασμούς στην αμυντική βιομηχανία. Στη χημική βιομηχανία, σε αγαστή συνεργασία εργοδοτικοί και δικηγόροι "δουλεύουν" για να μην υπάρξει καμιά αγωνιστική διεκδίκηση για τα δεδουλευμένα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ