Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πίσω και από τις αρχικές εξαγγελίες οι προβλέψεις για τους εργαζόμενους

Τις θέσεις του ΚΚΕ ανέπτυξε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Χρ. Κατσώτης

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο
Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής βρίσκεται από χτες το νομοσχέδιο με τον τίτλο: «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης - καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση - αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις».

Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου, όπως ανέδειξε στη διάρκεια της συζήτησης ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, είναι μακριά από τις προσδοκίες των εργαζομένων στο Δημόσιο, ενώ στο σύνολό τους υπηρετούν «τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, ώστε με καλύτερο τρόπο να υπηρετεί τις γενικές ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Η κριτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, επικεντρώθηκε στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Κατρούγκαλου, με αφορμή τα ιδιωτικά συμφωνητικά που είχε υπογράψει με δημόσιους υπαλλήλους και την προμήθεια που θα εισέπραττε σε περίπτωση αποκατάστασής τους.

Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έθεσαν θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων», επικαλούμενοι το άρθρο 6 του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της Βουλής και έστησαν μία ακόμα αποπροσανατολιστική για το λαό κοκορομαχία. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι τα συμφωνητικά ήταν στο πλαίσιο του ...αντιμνημονιακού αγώνα, ενώ πλήρης ήταν η στήριξη που του παρείχε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης.

Λειψή «κατάργηση» της επιστράτευσης

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι αποτελεί την πρώτη από τις «θεσμικές παρεμβάσεις» που θα γίνουν σε βάθος 6μήνου. Θα ακολουθήσουν - σύμφωνα με τον ίδιο - νομοσχέδια για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων και για το σύστημα αξιολόγησης. Παραδέχτηκε ότι η κινητικότητα παραμένει, όμως - όπως ισχυρίστηκε - αφορά τη «διαδικασία βελτίωσης του ανθρώπινου δυναμικού».

Σε άλλο σημείο, παρουσίασε ως επίτευγμα της κυβέρνησης ότι συμπεριέλαβε διάταξη που προβλέπει «την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ως μέτρο αντιμετώπισης», μόνο «των έκτακτων αναγκών».

Το τι ακριβώς προωθεί η νέα κυβέρνηση, αποκαλύφθηκε, όταν ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης απαίτησε να αντικατασταθεί το σχετικό άρθρο με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και προβλέπει με τρία άρθρα «την απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης ή με οποιονδήποτε τρόπο επίταξης προσωπικών υπηρεσιών ακινήτων ή κινητών πραγμάτων, είτε πριν, είτε μετά την κήρυξη απεργίας και σε κάθε άλλη μορφή κινητοποίησης των εργαζομένων για την υπεράσπιση και προβολή των δικαιωμάτων». Εκεί, τέθηκε από τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό θέμα συνταγματικότητας!

Πιο πίσω από το αρχικό κείμενο

Στη γενική του τοποθέτηση, ο Χρ. Κατσώτης αρχικά ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ ποτέ δεν αποδέχτηκε ούτε και ανέχτηκε το δημόσιο που διαμορφώθηκε και συνεχίζει να διαμορφώνεται από τις αστικές κυβερνήσεις για να υπηρετεί τις ανάγκες της αστικής τάξης».

Ανέφερε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο είναι πιο πίσω από το αρχικό κείμενο που είχε δοθεί για διαβούλευση. Ενδεικτικά, η μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ εξαρτάται πλέον από τη συμμετοχή τους στην κινητικότητα, δεν περιλαμβάνεται το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ μένουν εκτός οι 300 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, για τις οποίες το ΚΚΕ - όπως είπε - θα καταθέσει τροπολογία και οι 3.500 εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι», παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Προβλήματα και ασάφειες υπάρχουν και για τους εργαζόμενους που δίνεται η δυνατότητα επαναφοράς, ενώ σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Αστυνομία, ο Χρ. Κατσώτης, αφού επισήμανε ότι «διαφωνούμε με αυτό το Σώμα», τόνισε ότι όσα Δημοτικά Συμβούλια δεν αποφασίσουν την επανασύστασή του, οι εργαζόμενοι να πάνε σε υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο δήμος. Δήλωσε, τέλος, ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» «επί της αρχής» του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ