Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
Παρέμβαση σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας στο Ηράκλειο

Την αγωνία του λαού της περιοχής, των εργαζομένων και των ασθενών, που απαιτούν λύσεις «και όχι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε" απ' αυτά που έχουμε χορτάσει όλα τα προηγούμενα χρόνια», μετέφεραν χτες εκπρόσωποι των εργαζόμενων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) σε εκδήλωση που έγινε στο Ηράκλειο με παρόντες τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Α. Ξανθό.

Οπως σημειώνεται σε ανοιχτή επιστολή του σωματείου, «κρίνοντας την μέχρι τώρα πολιτική σας στο υπουργείο, σε συνδυασμό και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την Υγεία, η γνώμη μας είναι ότι κινείστε στις ίδιες κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις με τους προκατόχους σας όπως αυτές επιβάλλονται από την ΕΕ (...) Η πρόσβαση στην Υγεία γίνεται όλο δυσκολότερη και ακριβότερη για τους ασθενείς».

Το ΠαΓΝΗ εξυπηρετεί 103.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, 97.000 στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και νοσηλεύει 76.000 αρρώστους. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στο νοσοκομείο υπάρχουν 650 κενές οργανικές θέσεις, καταργήθηκαν 150 κρεβάτια, ο προϋπολογισμός είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, με υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου και αυξανόμενη εντατικοποίηση, το προσωπικό κρατάει όρθιο το νοσοκομείο και προσφέρει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους ασθενείς, που ολοένα αυξάνονται λόγω και της υποβάθμισης και συρρίκνωσης των άλλων δομών Υγείας του νησιού.

Ειδικά για τις συνθήκες δουλειάς, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι εργάζονται με απλήρωτα νυχτερινά - αργίες, εφημερίες, με μείωση μισθών και αύξηση της φορολογίας (χαράτσια), με συνθήκες παραβίασης ωραρίων πενθήμερης εργασίας, σε χώρους ανθυγιεινούς και επικίνδυνους, χωρίς να καταβάλλεται σε όλους ακόμα και αυτό το πενιχρό βοήθημα επικινδυνότητας.

Οπως σημειώνεται ακόμα στην ανοιχτή επιστολή, «είναι ντροπή να ανοίγει παιδοψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο με πρόγραμμα ΕΣΠΑ διάρκειας λειτουργίας ορισμένου χρόνου. Οι ανασφάλιστοι να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις και να αποστέλλονται οι χρεώσεις στην εφορία χωρίς να τους παρέχεται πλήρης ιατρονοσηλευτική περίθαλψη (...) Οπως και η κερδοσκοπική λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων σε βάρος του λαού και των ασφαλισμένων που απομυζά τους ασθενείς και μέσω αυτών καλύπτονται βάρδιες κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου».

Καταγγέλλεται, τέλος, ότι οι ασθενείς ξενυχτούν κάθε πρώτη του μήνα για ένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία. Οι εργαζόμενοι απαιτούν στελέχωση του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κατάργηση όλων των χαρατσιών στην Υγεία, κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ, νέο οργανισμό για το νοσοκομείο, πλήρη ανάπτυξη της καρδιοχειρουργικής κλινικής με άμεσο άνοιγμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζόμενων και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ