Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ... χαρά της «μεγάλης σκακιέρας»

«Η Ελλάδα στην μεγάλη σκακιέρα» πανηγυρίζει η χτεσινή «Αυγή» και ότι «Ελιωσαν οι πάγοι, ανοίγουν οι δρόμοι για πολυεπίπεδη συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας». Ετσι σχολιάζεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα και οι συναντήσεις με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ομως, ανεξάρτητα από τις φανερές προθέσεις της εφημερίδας στήριξης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που πασχίζει για τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Ελλάδας, μοιραίο είναι η σκέψη μας να πάει στο γνωστό βιβλίο του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, στρατηγικού σύμβουλου του Κάρτερ και τώρα και του Ομπάμα, γραμμένο μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού το 1993, και αναφέρεται στη στρατηγική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την κυριαρχία στην περιοχή της Ευρασίας ως παράγοντα για την «ελευθερία, τη δημοκρατία και την ελεύθερη οικονομία της αγοράς», δηλαδή της εξουσίας του κεφαλαίου, αλλά με «πρώτο βιολί τις ΗΠΑ». Το τι αιματοχυσία υπήρξε και υπάρχει στον κόσμο για τον έλεγχο αγορών, ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς τους από τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό είναι περιττό να αναφερθούμε αναλυτικά. Γιουγκοσλαβία, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ουκρανία είναι μόνο τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ομως, γιατί η κυβέρνηση πανηγυρίζει; Το να συμμετέχεις σε αυτόν τον ανταγωνισμό των κεφαλαιοκρατών που ματώνει τους λαούς, όντας η χώρα δεσμευμένη στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και παίζοντας για λογαριασμό των αστών στο ταμπλό της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» και του «ενεργειακού κόμβου», είναι σα να λες στο λαό ότι πρέπει να χαίρεται γιατί είναι μέσα σε ένα ...πεδίο βολής. Ε, όχι δε θα πάρουμε!

Τους «καρφώνει» το δελτίο της τράπεζας

Την ώρα που η κυβέρνηση διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι οι εξαγγελίες για τα Εργασιακά και το ασφαλιστικό θα εφαρμοστούν στο ακέραιο, καλλιεργώντας προσδοκίες και στάση αναμονής στο λαό, έρχεται η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της να επιβεβαιώσει από άλλη μπάντα ότι «κεντρική θέση στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές έχουν και αυτήν τη φορά οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα». Οπως σημειώνει το δελτίο της τράπεζας, «η έμφαση δίδεται στον περιορισμό του δημοσιονομικού βάρους του ασφαλιστικού συστήματος, που, παρά τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις των περασμένων ετών, εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα μεταξύ χωρών της Ευρωζώνης, ως αποτέλεσμα της χειροτέρευσης της σχέσης εργαζομένων προς συνταξιούχους, λόγω της δημογραφικής γήρανσης και της διόγκωσης της ανεργίας». Δηλαδή, κυβέρνηση και δανειστές συζητάνε για νέες περικοπές δαπανών και δικαιωμάτων, προκειμένου να διαχειριστούν τα δημοσιονομικά του ασφαλιστικού και γενικότερα την τρύπα στα δημοσιονομικά του κράτους. Αυτή, βέβαια, είναι μια τελείως διαφορετική εικόνα από εκείνη που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ανέξοδα ότι οι συντάξεις δε θα μειωθούν άλλο, τα όρια ηλικίας δε θα αυξηθούν και ότι δε θα εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» για τα επικουρικά ταμεία...

Πιέσεις για νέες ανατροπές

Ενδιαφέρον, όμως, έχει και αυτό καθαυτό το περιεχόμενο του δελτίου της Alpha Bank σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που καταθέτει για το Ασφαλιστικό. Η τράπεζα θεωρεί «απολύτως αναγκαία την αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, ζήτημα που μπορεί να υποθηκεύσει το μέλλον της νέας και των επόμενων γενεών». Ξεκινώντας από αυτό, η τράπεζα «συστήνει» άμεσες παρεμβάσεις «για τον περιορισμό του δημοσιονομικού κόστους βραχυπρόθεσμα», μέσω και της αντιμετώπισης των προβλημάτων της γήρανσης του πληθυσμού και της ανεργίας. Η τράπεζα ζητάει ακόμα «εκλογίκευση του συστήματος, ώστε να διασφαλίζεται μία ουσιώδης σχέση δικαιοσύνης μεταξύ εισφορών που πληρώνονται στη διάρκεια του βίου και του ύψους των παρεχόμενων συντάξεων», που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση των συντάξεων με τις εισφορές. Τέλος, σημειώνει ότι «οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνονται σταδιακά με εξομάλυνση των ορίων ηλικίας αποχώρησης από την αγορά εργασίας, προσδοκώντας στη βελτίωση του λόγου εξάρτησης των ηλικιωμένων, αλλά ταυτόχρονα και την παροχή κινήτρων για παραμονή στην εργασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Τα είπε όλα η τράπεζα, επιβεβαιώνοντας ότι την «πίεση» για αλλαγές σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση την ασκούν τα ίδια τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ανεξάρτητα αν αυτή εκφράζεται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ή από τα δελτία μιας τράπεζας.

Εξάρτηση από το διαδίκτυο και τον τζόγο

Συμπτώματα εξάρτησης από το διαδίκτυο παρουσιάζει το 14,1% των 15χρονων μαθητών στην Ελλάδα, το 2,3% των 15χρονων μαθητών εμφανίζει προβληματική ενασχόληση με τον τζόγο και το 6,7% βρίσκεται σε κίνδυνο για προβληματική ενασχόληση με τον τζόγο. Είναι μερικά από τα ανησυχητικά στοιχεία -όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην πανελλήνια έρευνα που πραγματοποίησε το 2014 το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής- που έρχονται για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσουν σύνθετα κοινωνικά προβλήματα τα οποία εντείνονται με την όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων.

Προβλήματα που βρίσκουν γόνιμο έδαφος σ' ένα σαθρό σύστημα αξιών που παγιδεύει νέους με την υιοθέτηση αδιέξοδων πολιτικών θέσεων (όπως «όλοι ίδιοι είναι»), που τους κρατά σε λαβυρίνθους μακριά και πίσω από την ανεύρεση ουσιαστικών στόχων και προοπτικής. Απέναντι στους πολυπλόκαμους μηχανισμούς αυτού του συστήματος και του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη ως εργαλεία κοινωνικού ελέγχου, επιβάλλεται να δημιουργηθεί ανάχωμα αξιών όπως η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η οργανωμένη δράση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ