Πέμπτη 2 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Διευρύνονται οι κινητοποιήσεις για τα προβλήματα στην Υγεία

Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές πρωτοστατούν για να αναδειχτεί η τραγική κατάσταση και οργανωμένα να διεκδικηθούν λύσεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο ΠΑΓΝΗ
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο ΠΑΓΝΗ
Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα στον τομέα της Υγείας και τη δραματική κατάσταση των κρατικών δομών.

Σε Λευκάδα - Νάουσα

Στη Λευκάδα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου έκανε στάση εργασίας και συγκέντρωση το πρωί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Δασκάλων. Λόγω έλλειψης προσωπικού, στο Νοσοκομείο Λευκάδας δε λειτουργούν η Παθολογική και η Ορθοπεδική κλινική, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα υπολειτουργούν σε τέτοιο βαθμό ώστε το νοσοκομείο να μην μπορεί να λειτουργήσει ούτε καν όπως ένα Κέντρο Υγείας.

Παρά τις υποσχέσεις τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προσπαθεί με μπαλώματα να διαχειριστεί την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν στείλει τους ελάχιστους αγροτικούς γιατρούς να καλύψουν τη λειτουργία της Παθολογικής και ένας από αυτούς έφτασε να κάνει βάρδια από 50 έως 60 ώρες! Υστερα από πρόταση του ΕΚ Λευκάδας, θα γίνει σύσκεψη τις επόμενες μέρες για τη διοργάνωση πανλευκαδίτικου συλλαλητηρίου. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων πραγματοποιείται κλείσιμο των εκδοτηρίων των εισιτηρίων και αναστολή των πληρωμών των εξωτερικών ιατρείων από προχτές, Τρίτη, μέχρι την Παρασκευή 3 Απρίλη.

Στη Νάουσα το Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή των οργανώσεων συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ έκανε συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης και πορεία στο νοσοκομείο, όπου επέδωσε σχετικό ψήφισμα. Με αυτό απαιτεί μεταξύ άλλων να επαναλειτουργήσουν οι οκτώ βασικές κλινικές του Νοσοκομείου Νάουσας, όπως υπήρχαν πριν τις συγχωνεύσεις, να προσληφθούν γιατροί και προσωπικό στο ΠΕΔΥ με τις βασικές ειδικότητες σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, να λειτουργήσει το μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο.

Την ώρα της κινητοποίησης στο νοσοκομείο, οι διαδηλωτές παρενέβησαν προκειμένου να προσφερθούν - όπως κι έγινε - δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε 83χρονη που ήταν ανασφάλιστη και της ζητούσαν να πληρώσει τα νοσήλια.

Στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο χτες το πρωί έγινε συγκέντρωση στα ταμεία των εξωτερικών ιατρείων του ΠΑΓΝΗ από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, τη Λαϊκή Επιτροπή Νοτίων Συνοικιών, τη Λαϊκή Επιτροπή Ανατολικών Συνοικιών, τη Λαϊκή Επιτροπή Μαλεβιζίου και την ΟΓΕ. Την κινητοποίηση στήριξε το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, με 2ωρη στάση εργασίας.

Τα δυο νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη προσωπικού όλων των κατηγοριών. Ενδεικτικά, στο ΠΑΓΝΗ λείπουν 500 εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα η αναμονή των ασφαλισμένων που μπαίνουν στις λίστες να κρατάει για μήνες και οι ουρές για ένα νούμερο να ξεκινάνε από τις 5 το πρωί! Μέχρι σήμερα, από την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων μειώθηκαν κατά 150 τα νοσοκομειακά κρεβάτια στα 2 νοσοκομεία, 60 κρεβάτια δόθηκαν σε ασφαλιστικές εταιρίες, οργανικές θέσεις καταργήθηκαν, ολόκληρος νομός έμεινε με 1.200 κρεβάτια για να καλύψει 200.000 κατοίκους, όταν παλιότερα προβλέπονταν 1.350.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή του νοσοκομείου, όπου τέθηκε το ζήτημα της πρακτικής που ακολουθεί η διοίκηση προκειμένου να «εξαφανίσει τις ουρές», δηλαδή να αναγκάζει τους ασφαλισμένους να συνωστίζονται στα εξωτερικά ιατρεία για να κλείσουν ραντεβού κάθε 1η του μήνα.

Νέες κινητοποιήσεις

Οι κινητοποιήσεις για τα ζητήματα της Υγείας συνεχίζονται σήμερα Πέμπτη:

  • Στο Βόλο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου, την οποία οργανώνει η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.
  • Στη Δράμα, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, με πρωτοβουλία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και φορέων της περιοχής.
  • Στάση εργασίας στη διάρκεια της εφημερίας (1 - 5 το απόγευμα) στις 2 Απρίλη, αποφάσισε το Σωματείο των Εργαζομένων στο «Αττικό» νοσοκομείο, με αφορμή τα ράντζα και τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού.
  • Πανελλαδική σύσκεψη των ΔΣ των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία οργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ, αύριο Πέμπτη στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» στις 9.30 π.μ. Θα ακολουθήσει πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι.

Επίσης, την Τρίτη 7 Απρίλη το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΟΠΠΥ στις 10 το πρωί.

Σύσκεψη στο Περιστέρι

Σε νέα σύσκεψη προχωρούν οι φορείς που οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα αγωνιστικές πρωτοβουλίες στη Δυτική Αθήνα με αιχμή το οξυμένο πρόβλημα της Υγείας, με κορύφωση τη συγκέντρωση που έγινε στο Περιστέρι στις 21/3. Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 6 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Περιστέρι (Θεοφράστου και Σαράντα Εκκλησιών 20). Θα γίνει αποτίμηση του αγώνα και σχεδιασμός για νέες δράσεις.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org