Πέμπτη 2 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαζικές συγκεντρώσεις των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα

Καμιά δέσμευση στα αιτήματά τους από την κυβέρνηση. Συνεχίζουν ακούραστοι και διεκδικούν ανάκτηση των απωλειών από την κρίση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις σε περισσότερες από 20 πόλεις, χιλιάδες συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, διαδήλωσαν χτες και απαίτησαν να καταβληθεί σε όλους το Δώρο του Πάσχα, να αποκατασταθούν συντάξεις και δικαιώματα στο ύψος που ήταν πριν από την κρίση, να καταργηθούν οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί και φορομπηχτικοί νόμοι. Ταυτόχρονα, διεκδίκησαν αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Την ελπίδα χωρίς αυταπάτες τη δίνουν οι αγώνες μας». Πίσω από το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής διαδήλωσαν οι συνταξιούχοι στην Αθήνα. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, με κεντρικό ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας και η κινητοποίηση κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Λογιστών και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος». Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ μετέφερε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

«Εδώ και τώρα δώστε μας τα Δώρα»

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Με πορεία και συνθήματα, όπως, «Με τα ψίχουλα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε» και «Εδώ και τώρα δώστε μας τα Δώρα», οι συνταξιούχοι έφτασαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου βρήκαν κατεβασμένα τα ρολά στην είσοδο! Η «υποδοχή» προκάλεσε την οργή και τα ειρωνικά τους σχόλια. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε τελικά με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλη, και επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, χωρίς να πάρουν συγκεκριμένη απάντηση σε κανένα από αυτά.

Ο Δ. Στρατούλης αρκέστηκε να επαναλάβει πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει το Δώρο Χριστουγέννων μόνο στους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 700 ευρώ, ενώ καμία σκέψη δεν υπάρχει για το Δώρο Πάσχα. Επανέλαβε ακόμα πως η κυβέρνηση δεν θα μειώσει άλλο τις συντάξεις, κάτω δηλαδή από τα επίπεδα του αίσχους και της εξαθλίωσης που είναι σήμερα.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Δ. Κουμπούρης υπενθύμισε πως οι συνταξιούχοι έχουν ακούσει πολλές φορές από προηγούμενες κυβερνήσεις παρόμοιες «υποσχέσεις», πως οι συντάξεις δε θα μειωθούν, ενώ παράλληλα δρομολογούνταν νέες περικοπές. Εξάλλου, τόνισε, το αίτημά τους δεν είναι απλά να μη μειωθούν άλλο οι συντάξεις, αλλά να αποκατασταθούν οι περικοπές.

Το πρόβλημα των συνταξιούχων που δεν μπορούν να πληρώσουν γιατρούς και φάρμακα καθόλου δε λύνεται διατηρώντας το σημερινό επίπεδο των συντάξεων, που έχουν καταντήσει προνοιακά επιδόματα, εξήγησε. Κάλεσε, τέλος, σε επιφυλακή και αγώνα με προτεραιότητα τις συντάξεις και τα ζητήματα της Υγείας. Η κινητοποίηση κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους, απ' όπου ξεκίνησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και ταξικών συνδικάτων.

Στη Νάουσα οι συνταξιούχοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου για την Υγεία. Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Κομοτηνή και Βέροια χτες, και στην Αλεξανδρούπολη την Τρίτη 31/3. Στη Λάρισα έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, μίλησαν εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων του νομού κι από κει με πορεία έφτασαν στα γραφεία του ΠΕΔΥ και μετά του ΙΚΑ, όπου ανάρτησαν πανό.

Στο Βόλο, μετά τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και τις ομιλίες εκπροσώπων των συνταξιουχικών οργανώσεων έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης Μαγνησίας, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ζάκυνθο, Λιβαδειά, Αλιβέρι, Αμφισσα, Γιάννενα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Λαμία, Τρίπολη, ενώ παγκρήτια συγκέντρωση έγινε στο Ρέθυμνο. Κινητοποιήσεις θα γίνουν σήμερα σε Πύργο και Ηλεία και αύριο Παρασκευή 3 Απρίλη σε Καβάλα και Σέρρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ