Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Ξέφραγο αμπέλι για τους ξενοδόχους η Αττική

Την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει την Αττική σε ξέφραγο αμπέλι, όπου θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις κερδοσκοπικές ορέξεις τους οι επιχειρηματίες του τουρισμού, χτίζοντας ξενοδοχειακά συγκροτήματα όπου επιτάσσουν τα κέρδη τους, επανέλαβε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης στους εκπροσώπους της «Αθήνα 2004» και της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας.

Αυτό προκύπτει από τα όσα ανακοινώθηκαν χτες, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την υπογραφή μνημονίου που θα διέπει τη διαδικασία υλοποίησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Οπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε την «Αθήνα 2004», που εκπροσωπήθηκε από την Γ. Αγγελοπούλου, τον Ι. Σπανουδάκη διευθύνοντα σύμβουλο και τον Σπ. Καπράλο σύμβουλο της εταιρίας, καθώς και τους ξενοδόχους της Αθήνας και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ότι αποφασίστηκε η «πλήρης άρση του καθεστώτος κορεσμού που υφίσταται στην Αττική σήμερα».

Αυτό σημαίνει ότι η άρση που αρχικά ίσχυε μόνο για την κατασκευή ή επέκταση ξενοδοχείων ΑΑ` και Α` κατηγορίας, τώρα διέπει και την κατασκευή ξενοδοχείων όλων των υπόλοιπων κατηγοριών. Οπως διευκρινίζει μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης: «ως εκ τούτου είναι δυνατή η ίδρυση νέων ξενοδοχειακών μονάδων χωρίς τον περιορισμό του κορεσμού».

Μάλιστα, η κυβέρνηση, διεκπεραιώνοντας το ρόλο του διαιτητή ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα του τουρισμού για το μοίρασμα της πίτας στο θέμα της ξενοδοχίας της Αττικής, συμπληρώνει ότι τα νέα ξενοδοχεία θα χτιστούν «χωρίς ειδικές ρυθμίσεις δόμησης, αλλά με βάση το γενικό πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό», ο οποίος είναι, ανά πάσα στιγμή, υπό ...αίρεση.

Από τα νέα ξενοδοχεία που θα κατασκευαστούν, η κυβέρνηση εκτιμά ότι - με βάση τις μέχρι σήμερα αιτήσεις - θα προκύψουν 4.000 δωμάτια που θα διατεθούν για τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Στο μνημόνιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Η «Αθήνα 2004» θα προχωρήσει στην κάλυψη 3.000 δωματίων με κρουαζιερόπλοια. Μέσα στον Ιούνη θα γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση και τους ξενοδόχους μεταξύ άλλων «όλες τις απαιτούμενες συμπληρωματικές ενέργειες για την αντιμετώπιση θεμάτων ελλιμενισμού», πράγμα το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, εάν ληφθεί υπόψη ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα στον Πειραιά δεν μπορούν να ελλιμενιστούν τόσα κρουαζιερόπλοια, όσα απαιτούνται για την κάλυψη 3.000 δωματίων.
  • Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων θα φροντίσουν για την υπογραφή της «Ολυμπιακής Συμφωνίας Φιλοξενίας» και από άλλους ξενοδόχους που δεν την έχουν υπογράψει ακόμη για την εξασφάλιση τουλάχιστον 1.500 πρόσθετων δωματίων.
  • Στην περίπτωση που δεν επαληθευτούν οι προβλέψεις για δημιουργία 4.000 νέων δωματίων μετά την άρση του κορεσμού, οι ξενοδόχοι θα διαθέσουν από το υπόλοιπο 10% που μένει αδιάθετο με βάση την ισχύουσα συμφωνία.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ