Παρασκευή 20 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η προστασία των ανέργων δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Κανένα από τα αιτήματα των συνδικάτων για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων δε χωράει στην ατζέντα της κυβέρνησης, όπως φάνηκε από τη χτεσινή μαζική παρέμβαση που οργάνωσαν μια σειρά σωματεία της Αττικής στο υπουργείο Εργασίας. Ακόμα και για τα πιο στοιχειώδη από αυτά, όπως η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς την προϋπόθεση ενός ελάχιστου αριθμού ενσήμων, η δωρεάν μετακίνηση με την κάρτα ανεργίας, η παροχή ενός εκτάκτου βοηθήματος το Πάσχα και η κατάργηση του ορίου των 400 ημερών επιδότησης κατά τη διάρκεια τεσσάρων χρόνων, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να αναλάβει καμία συγκεκριμένη δέσμευση.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν η δεύτερη «κρούση» των συνδικάτων, που στις 16 Φλεβάρη είχαν συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας για το ίδιο ζήτημα. Την πρωτοβουλία για τη νέα παρέμβαση πήραν τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Οικοδόμων, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Επεξεργασίας Ξύλου, Ηλεκτροτεχνιτών, Εμποροϋπαλλήλων, τα επιχειρησιακά σωματεία «Lidl» Αττικής και «Κωνσταντακάτου», και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής είχαν απευθύνει η ΟΓΕ, Επιτροπές Ανέργων και Λαϊκές Επιτροπές, η ΣΕΑΑΝ και η Επιτροπή Ανέργων ΑμΕΑ. Συμμετείχαν, επίσης, συνδικαλιστές από τον κλάδο του Τουρισμού από μια σειρά σωματεία της χώρας, που βρέθηκαν στην Αθήνα για τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ, καθώς και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτων του υπουργείου Πολιτισμού. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Αντιπροσωπεία των συνδικάτων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Π. Σκουρλέτη, ο οποίος δήλωσε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να δεσμευθεί για κανένα από τα αιτήματα που κατέθεσαν τα συνδικάτα στο υπόμνημά τους. Στις συγκεκριμένες διεκδικήσεις αντέταξε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και γενικές υποσχέσεις πως η κυβέρνηση θα ιεραρχήσει τα ζητήματα και θα θέσει προτεραιότητες. Οπως όμως τόνισαν οι συνδικαλιστές, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν «χώρεσε» ούτε καν το αίτημα για δωρεάν μετακίνηση των ανέργων. «Το λεωφορείο και το τρένο, είτε γεμάτα είτε άδεια, το δρομολόγιό τους το κάνουν», τόνισαν χαρακτηριστικά συνδικαλιστές και άνεργοι, ενώ «ο άνεργος είτε μπαίνει χωρίς εισιτήριο, με τον κίνδυνο να του κόψουν πρόστιμο που και πάλι δεν έχει να πληρώσει, είτε μένει αποκλεισμένος». Αντίστοιχα, δε φάνηκε να αποτελεί «προτεραιότητα» για την κυβέρνηση η κατάργηση της ρύθμισης που βάζει «ταβάνι» στην επιδότηση των ανέργων για 400 μέρες μέσα στην τετραετία. Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση στερεί το επίδομα ανεργίας από εκατοντάδες χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που μετέφεραν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για τους περισσότερους από τους οποίους το επίδομα του ΟΑΕΔ έφτασε μέχρι το Γενάρη.

«Η αξιοπρέπειά μας, στην οποία τόσο πολύ αναφέρεται η κυβέρνηση, δεν μπορεί να μπει στην κατσαρόλα του άνεργου, ούτε στο γκισέ της τράπεζας και της εφορίας», υπογράμμισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Ν. Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, και τόνισε πως η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους «εταίρους» δε γίνεται για τα συμφέροντα των ανέργων. Μετέφερε τη δέσμευση των συνδικάτων να συνεχίσουν τον αγώνα και κάλεσε τα σωματεία και τις Επιτροπές Αγώνα να προετοιμαστούν για σκληρό αγώνα, να συντονίσουν τα βήματά τους στην Αττική και σε ολόκληρη τη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνίζονται και διεκδικούν μπροστά στην έναρξη της τουριστικής σεζόν(2022-03-01 00:00:00.0)
Συνέχισαν τον αγώνα τους με διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας(2020-06-23 00:00:00.0)
Στη μάχη με όλες τις δυνάμεις για το αυριανό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα(2020-05-27 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του «Athens Ledra»(2016-06-03 00:00:00.0)
Αλλες πρωτοβουλίες από συνδικάτα(2015-03-12 00:00:00.0)
Σε αγωνιστική τροχιά ενάντια στο τσάκισμα της ζωής τους(2013-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ