Κάποιες ταινίες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ τις έχουμε ήδη δει στις αίθουσες. Παράδειγμα το ελληνοαυστραλέζικο ντοκιμαντέρ «Μια οικογενειακή υπόθεση» (2014) της Αγγελικής Αριστομενοπούλου. Η ταινία καταγράφει το πορτρέτο της πολυτάλαντης μουσικής οικογένειας Ξυλούρη, από τα ορεινά των Ανωγείων μέχρι τις ερήμους της Αυστραλίας. Η ακόμα το γαλλικό ντοκιμαντέρ για παιδιά «Στο δρόμο για το σχολείο» (2013) του Πασκάλ Πλισόν.
Οπως ακόμα και το ντοκιμαντέρ «Non Omnis Moriar» (2014) της Θεοδοσίας Γραμματικού για την εννιάμηνη απεργία στη Χαλυβουργία.
Αλλες ταινίες από το φεστιβάλ κάνουν απόψε πρεμιέρα στις αίθουσες. Μιλάμε για το βραβευμένο στις Κάννες ντοκιμαντέρ «Το αλάτι της γης» (2014) των Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο και Βιμ Βέντερς, μια υποδειγματική εμπειρία αισθητική, φωτογραφική, κινηματογραφική και βιογραφική. Πρόκειται για το πορτρέτο του μεγάλου Βραζιλιάνου φωτογράφου κοινωνικών θεμάτων Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, μέσα από το βλέμμα του γιου, Τζουλιάνο και του Βιμ Βέντερς.
Τελευταία, βλέπουμε σημαντικούς συντελεστές του (πάλαι ποτέ) Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου, όπως ο Βέρνερ Χέρτσογκ και ο Βιμ Βέντερς, να παθιάζονται με το ντοκιμαντέρ. Είναι περίεργο που ο Βέντερς, μετά από την εξαιρετική ταινία του για τη χορογράφο Πίνα Μπάους όπου πειραματίστηκε με την δυναμική του τρισδιάστατου (3D), επιλέγει τώρα τις επίπεδες φωτογραφίες του Σαλγκάδο, με την τεράστια όμως επίδραση... «Το αλάτι της γης» είναι αφιερωμένο στο έργο του καλλιτέχνη Σεμπαστιάο Σαλγκάδο που κατέγραψε και ανέδειξε το «ανθρώπινο», ιδιαίτερα στον πόνο του. Ο γιος του Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο μαζί με τον Βιμ Βέντερς ενώνουν το ασπρόμαυρο και το χρώμα, τις φωτογραφικές εικόνες και τις κινηματογραφικές λήψεις, για να αφηγηθούν τη βιογραφία του και τον κόσμο του, μέσα από το βλέμμα του, από την αρχή, από τη Λατινική Αμερική έως τις θηριωδίες στη Ρουάντα... Ο άνθρωπος είναι το πιο άγριο ζώο, έλεγε ο Σαλγκάδο. Παράλληλα όμως είναι ικανός να εξυψωθεί πάνω και πέρα από τον εαυτό του.
Απόψε βγαίνει στις αίθουσες ακόμα ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Τίτλος του «Η αρχαιολόγος» (2014) σε σκηνοθεσία του Κίμωνα Τσακίρη. Η ταινία, μέσα από συμβατική αφήγηση, αναφέρεται στην προσπάθεια της επίμονης αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου να σώσει ό,τι σώζεται από έναν αρχαιολογικό χώρο ανασκαφών σε μια κοιλάδα της Μακεδονίας που σύντομα θα καλυφθεί από τα νερά μιας τεχνητής λίμνης, έργο σχεδιασμένο από τη ΔΕΗ, και θα χαθεί για πάντα στον υδάτινο βυθό της. Η ταινία αποκαλύπτει το αλαλούμ μιας άναρχης ανάπτυξης, ενός αποσπασματικού σχεδιασμού στο ποδάρι και πάντα την ύστατη στιγμή.
Πρεμιέρα κάνει απόψε και το καλοφτιαγμένο, αμερικανικό θρίλερ κατασκοπίας του Ρότζερ Ντόναλντσον «Ο Ανθρωπος του Νοέμβρη» - «The November Man» - (2014), γυρισμένο στο Βελιγράδι, με αναφορές σε κλασικά φιλμ του είδους. Ο Πιρς Μπρόσναν υποδύεται τον παλιομοδίτη πρώην πράκτορα της CIA και η Ολγα Κιριλένκο τη μοιραία γυναίκα.
Επανάληψη επίσης μιας παλιάς, καλής ταινίας του Αλεξάντερ Σοκούροφ. Τίτλος της «Εκλειψη» - «The days of eclipse» - (1988). Και βέβαια συνεχίζεται στο «Αστυ» η «Χειμερία νάρκη» (2014) του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν...