Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Κριτήριο της κυβέρνησης η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας

Συνεδρίασε χτες η Επιτροπή Παραγωγής Εμπορίου της Βουλής, όπου τα μέλη της ενημερώθηκαν από τον Ν. Αραβαντινό, γενικό διευθυντή υποστηρικτικών λειτουργιών της ΔΕΗ, σχετικά με την προμήθεια υγρών καυσίμων της ΔΕΗ. Η προμήθεια υγρών καυσίμων για τη ΔΕΗ στα νησιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Ν. Αραβαντινός, έφτασε το 2014 (συνολική δαπάνη) τα 370,5 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ (της πρώην δηλαδή Διεύθυνσης Διανομής της ΔΕΗ που μετατράπηκε σε θυγατρική της Επιχείρησης για να ιδιωτικοποιηθεί ευκολότερα) ενημέρωσε ότι για τα επόμενα τρία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός και αφορά την ανάδειξη «αναδόχων» για 57 εργολαβίες για την κατασκευή έργων δικτύων διανομής σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κ. Ζωντανού, θα καταβληθούν 600 εκατ. ευρώ!

Ο Π. Λαφαζάνης δείχνοντας ότι το κριτήριο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων παρουσίασε ως κατόρθωμα ότι στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας για την Ενεργειακή Ενωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης «έθεσα ευθέως την ανάγκη να ενταχθεί στα έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος η ενεργειακή διασύνδεση Κύπρου, Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας», το οποίο αφορά την εξασφάλιση φτηνής Ενέργειας στα ευρωενωσιακά μονοπώλια, ενώ, όπως είπε ο υπουργός, απαίτησε τη «χρηματοδότηση και την επιχορήγηση» του έργου αυτού! Οσον αφορά τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ «πέταξε το μπαλάκι» και πάλι στη ΡΑΕ, χωρίς να κάνει τίποτα για τη μείωση των τιμολογίων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή ανέφερε: «Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που εφαρμόζει την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και δεν αμφισβητεί την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που αυτή ευθύνεται για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, για τη συμμετοχή ιδιωτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από διάφορες πηγές και μέσα από αυτή τη διαδικασία για την αύξηση των τιμολογίων. Το να πετάμε το μπαλάκι σε διάφορες Ανεξάρτητες Αρχές ότι αυξάνουν ή μειώνουν ή κάνουν οτιδήποτε είναι σαν να νίπτουμε τα χέρια μας ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι, από τη στιγμή που οι Ανεξάρτητες Ρυθμιστικές Αρχές έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο, δηλαδή, να μπορούν να παίζουν το ρόλο του κακού. Οποιος έχει το μαχαίρι, κόβει και το πεπόνι. Αρα, λοιπόν, εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά με την ενεργειακή φτώχεια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ