Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΥΡΙΟ
Εκδήλωση τιμής για τους ήρωες της Μακρονήσου

Με εκδήλωση στο Λαύριο, την περασμένη Κυριακή, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), με τη συνδρομή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Λαυρίου και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, τίμησε τους ήρωες αγωνιστές του Α' ΕΤΟ Μακρονήσου που σφαγιάστηκαν από το μοναρχοφασιστικό κράτος, αλλά και όλους τους αγωνιστές που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και, πολλοί απ' αυτούς, μαρτύρησαν στο φοβερό κολαστήριο της Μακρονήσου, την περίοδο 1947 - 1952.

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο μέρη: Στο μνημείο της Μάνας του Εξορίστου έγινε κατάθεση στεφάνων, ενώ στη Γαλλική Εταιρεία πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στο ιστορικό της σφαγής στο Α' ΕΤΟ που έγινε 29/2 - 1/3/1948, αναφέρθηκε ο Μακρονησιώτης Λάζαρος Κυρίτσης. Το έγκλημα έγινε σε δύο μέρες: Στις 29/2 όταν, αρχικά, ο λόχος Ασφαλείας του στρατοπέδου άνοιξε πυρ κατά των φαντάρων που διαμαρτύρονταν για τη βίαιη συμπεριφορά των Αλφαμιτών έναντι των άρρωστων συντρόφων τους. Την επόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκε νέο δολοφονικό πογκρόμ, με περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού να βάλλει κατά των κρατουμένων. Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των νεκρών, ούτε το σημείο που θάφτηκαν. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες, σκοτώθηκαν 350 και πλέον εξόριστοι, που τους μετέφεραν μυστικά με πλοίο και αφού τους έβαλαν σε μεταλλικούς κλωβούς, τους φούνταραν σε περιοχή του Κάβο ντ' Ορο.

Στην εκδήλωση μίλησε, επίσης, εκ μέρους της ΠΕΚΑΜ, η Γεωργία Μαχαίρα, η οποία αναφέρθηκε στο διαβόητο Γ' Ψήφισμα με βάση το οποίο εξορίζονταν οι χιλιάδες Μακρονησιώτες αγωνιστές. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του αγώνα και απαγγελίες με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ