Τρίτη 10 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει τη Ρωσία σε ρόλο «διαύλου»

Ενώ επιχειρεί και «άνοιγμα» στις χώρες του Αραβικού Κόλπου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΜΑΝΑΜΑ.--

Ενδεικτική του πόσο περιπλέκονται οι ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η επισήμανση του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη σε κυριακάτικη συνέντευξή του ότι η Ρωσία «για πρώτη φορά θα αποτελέσει το νέο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας». Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ρωσία διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία, κάνοντας λόγο για «ένα νέο δεδομένο» στις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας και το Κυπριακό.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα ότι είναι εύκολο να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις «αν η Τουρκία ακυρώσει την παράνομη Navtex και αποδείξει ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου». Συμπλήρωσε ακόμα ότι σύντομα η εταιρεία ENI πρόκειται να διακόψει (προσωρινά και για τεχνικούς λόγους) τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που εδώ και καιρό η Λευκωσία εμφανίζει ως εξέλιξη που μπορεί να ευνοήσει την επανέναρξη των συνομιλιών, επιβεβαιώνοντας ότι μεγαλώνει η «κινητικότητα» για να συνεχιστούν τα «παζάρια» και σε ... επίσημη βάση.

Ολα αυτά, ενώ η τουρκική προκλητικότητα ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται (βλέπε και τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο), ενώ και το ψευδοκράτος τηρεί υψηλούς τόνους, ενόψει και των «προεδρικών εκλογών» του Απρίλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι «οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν ότι έχουν σοβαρές διαφωνίες σε ό,τι αφορά τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού» και ότι τα επόμενα δυο χρόνια, οι εμπλεκόμενες πλευρές και ο διεθνής παράγοντας «πρέπει να συμφωνήσουν ότι το χάσμα στο Κυπριακό είναι πολύ μεγάλο». Σημειώνουμε ότι συν τοις άλλοις, στις 16 Μάρτη αναμένεται να φτάσει πάλι στην Κύπρο και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.

Επίσκεψη Αναστασιάδη στο Μπαχρέιν

Στο μεταξύ, ο Κύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Μπαχρέιν, όπου οι δύο πλευρές υπέγραψαν σειρά συμφωνιών. Στόχος είναι - όπως μετέδιδαν κυπριακά ΜΜΕ - «η ενίσχυση και προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου». Σε δηλώσεις του από την πρωτεύουσα του Μπαχρέιν Μανάμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η Λευκωσία επιδιώκει σύσφιξη των σχέσεών της με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, προσπαθώντας να αντισταθμίσει την προσπάθεια της Τουρκίας να αναβαθμίσει το «ψευδοκράτος» σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και επιδιώκοντας ενίσχυση της οικονομικής και άλλης συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής.

Ανέφερε ότι θα υπογραφεί σύντομα και συμφωνία για συνεργασία στον κλάδο της Ενέργειας (χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες) ενώ δήλωσε ότι το Μπαχρέιν αποφάσισε να στείλει και πρέσβη στη Λευκωσία, για πρώτη φορά. Πρόσφατα, ο Ν. Αναστασιάδης βρέθηκε σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, ενώ σύντομα θα πάει και στο Ομάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ