Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκεχειρία αλληλοκατηγοριών και σποραδικών συγκρούσεων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ.-

Με αλληλοκατηγορίες, σποραδικές συγκρούσεις και μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κύλησε το δεύτερο εικοσιτετράωρο εφαρμογής του σχεδίου του διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ, για κατάπαυση του πυρός. Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται επιφυλακτικές τόσο στα βήματά τους όσο και στις προοπτικές της πολυσυζητημένης εκεχειρίας.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας συναντήθηκαν, χτες, για άλλη μια φορά, στην Ιερουσαλήμ, υπό την παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων, για να εξετάσουν την περαιτέρω προώθηση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός. Το περιεχόμενο, αλλά και τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν έγιναν γνωστά. Παρ' όλα αυτά, οι εκτιμήσεις και από τις δύο πλευρές δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Με ανακοίνωσή του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ειδικό διαμεσολαβητή, Αντρέι Βντοβίν, τόνισε ότι «48 ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας τα περιστατικά βίας συνεχίζονται και οι συλλήψεις που οφείλει να κάνει ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν έχουν γίνει». Ο Σαρόν, μην κρύβοντας την απαισιοδοξία του, υπογραμμίζει ότι «αναγκαστικά ο ισραηλινός στρατός δε θα τηρήσει τη δέσμευσή του για αποχώρηση από περιοχές όπου παραμένει υψηλό το επίπεδο της βίας».

Προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δηλώνοντας ότι «δυστυχώς προς το παρόν τίποτε δεν έχει αλλάξει από την εφαρμογή της εκεχειρίας». Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, μάλιστα, επικαλούμενος πληροφορίες των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, υποστήριξε ότι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να προετοιμάζουν τα πλήγματά τους, ενώ πολλοί Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν αποδέχονται την εκεχειρία.

Αντιστρόφως ανάλογες είναι οι κατηγορίες που εκφράζονται από την παλαιστινιακή πλευρά. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας και Σχεδιασμού Ναμπίλ Σάαθ δήλωνε ότι «η παλαιστινιακή πλευρά έχει πράξει το καλύτερο δυνατό και είναι εμφανές από την ξεκάθαρη μείωση των περιστατικών βίας». Για ολιγωρία στην υλοποίηση των δεσμεύσεών του κατηγόρησε το Ισραήλ, ο επικεφαλής των Παλαιστινιακών Αρχών Ασφαλείας, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η δολοφονία ενός Παλαιστινίου και ο τραυματισμός τριών άλλων, από Ισραηλινούς αυτοκινητιστές, την Πέμπτη, και μάλιστα η ανάληψη ευθύνης από μια άγνωστη ισραηλινή οργάνωση, «αποδεικνύει ότι το Ισραήλ, επίσης, δεν μπορεί να ελέγξει τους εποίκους και τους εξτρεμιστές».

Μικρά βήματα, μαζικές διαδηλώσεις

Σε μικρή υποχώρηση από τις θέσεις που είχαν καταλάβει μετά την έναρξη της Ιντιφάντα, προχώρησαν, χτες, τα ισραηλινά στρατεύματα σε επιλεγμένα, ελάχιστα, σημεία της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, από όπου ήραν και τα οδοφράγματα. Επίσης, ξαναδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα Αλενμπι, που συνδέει τη Δυτική Οχθη με την Ιορδανία, και το πέρασμα από τη Ράφα στην Αίγυπτο. Παρ' όλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος των παλαιστινιακών εδαφών παραμένει αποκλεισμένο στρατιωτικά και οι μετακινήσεις των Παλαιστινίων είναι, σχεδόν, αδύνατες. Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσαν και αξιωματούχοι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που κατήγγειλαν τις ισραηλινές αρχές για τραγικές καθυστερήσεις στην παράδοση ιατροφαρμακευτικού υλικού του Οργανισμού.

Την ίδια στιγμή, με τη συμμετοχή χιλιάδων Παλαιστινίων, πραγματοποιήθηκαν, χτες, διαδηλώσεις σε πολλές αυτόνομες πόλεις κατά της συμφωνίας εκεχειρίας. Με κεντρικό σύνθημα «δε θέλουμε την παρέμβαση του Τένετ και της CIA», Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Ραμάλα, στη Νάμπλους, στη Χεβρώνα, στην Καλκιλία, στη Ράφα. Από μικροσυγκρούσεις που σημειώθηκαν με τον ισραηλινό στρατό, στη Ραμάλλα τραυματίστηκαν 6 διαδηλωτές και στη Χεβρώνα επτά, ενώ στη Νάμπλους σημειώθηκε μικροανταλλαγή πυρών. Πυρά αντηλλάγησαν και στην Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, με 6 Παλαιστίνιους τραυματίες.

Τέλος, αργά το βράδυ της Πέμπτης, 3 έποικοι τραυματίστηκαν από ένοπλους αυτοκινητιστές στη Δυτική Οχθη, ενώ ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ο Παλαιστίνιος που σκότωσε τον Ισραηλινό αξιωματικό των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, την Πέμπτη το μεσημέρι, και στη συνέχεια σκοτώθηκε από τα πυρά της φρουράς του, ήταν συνεργάτης του Ισραήλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέμει» η εκεχειρία(2005-05-04 00:00:00.0)
Ισραηλινή «σκούπα» κατά της «Χαμάς»(2003-06-25 00:00:00.0)
Ματωμένη Τετάρτη(2001-10-04 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα(2001-07-03 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα θύματα και οι αλληλοκατηγορίες για την εκεχειρία(2001-06-21 00:00:00.0)
Αναμένοντας τη CIA, «τρέμει το έδαφος» της εκεχειρίας(2001-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ