Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή «σκούπα» κατά της «Χαμάς»

Συλληφθέντες Παλαιστίνιοι με κλειστά τα μάτια και δεμένα τα χέρια...

Associated Press

Συλληφθέντες Παλαιστίνιοι με κλειστά τα μάτια και δεμένα τα χέρια...
ΡΑΜΑΛΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Επιχείρηση «σκούπα» κατά μελών, οπαδών, αλλά και απλών συμπαθούντων της «Χαμάς» πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη ο ισραηλινός στρατός στη Δ. Οχθη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, συνελήφθησαν 130 άτομα στη Χεβρώνα και άλλα 20 στη Νάμπλους, ενώ και στις δύο πόλεις επιβλήθηκε, χτες, απαγόρευση κυκλοφορίας. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες, που ανακρίνονταν από χτες το πρωί, υπήρχαν έφηβοι και ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τις δραστηριότητες της «Χαμάς».

«Βοήθεια» προς την Π. Αρχή για να καταφέρει «να ελέγξει την ασφάλεια σε μέρος των παλαιστινιακών εδαφών» χαρακτήρισε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Ζαλμάν Σοβάλ. Ο έτερος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, διατεινόταν ότι «ο ισραηλινός στρατός οφείλει να αναλάβει δράση γιατί δεν το πράττει η Π. Αρχή».

Αντίθετα, εμφανώς εξοργισμένοι ήταν οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ο Μίκαελ Ταραζί, σύμβουλος του Παλαιστινίου πρωθυπουργού, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τις παλαιστινιακές οργανώσεις για να τους εκμαιεύσει μια συμφωνία εκεχειρίας, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υποσκάπτει τον «οδικό χάρτη». Ο Παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για κυβερνητικά θέματα, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, εκτιμούσε ότι η ισραηλινή επιχείρηση υποσκάπτει όχι μόνο τον οδικό χάρτη, αλλά και τις προσπάθειες της Π. Αρχής να συνεννοηθεί με τις παλαιστινιακές οργανώσεις. Αμεση υπήρξε και η αντίδραση της «Χαμάς», η οποία, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκεχειρίας, κατέστησε σαφές ότι «όσο γίνονται τέτοιες επιχειρήσεις δεν είναι λογικό να ζητιέται από την οργάνωση να συναινέσει σε κατάπαυση του πυρός».

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι είναι πολύ πιθανό η «Χαμάς» να ανακοινώσει τη συμφωνία εκεχειρίας, όταν στην περιοχή φθάσει η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, που αναμένεται στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπους στη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, που είχε χτες συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, επαναλάμβανε ότι η Ουάσιγκτον «είναι αποφασισμένη να επιμείνει στον οδικό χάρτη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ