Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παρέμβαση για το Αρχαίο Θέατρο, με αφορμή τις εξαγγελίες της διοίκησης

«

Ο "οδικός χάρτης" για το Αρχαίο Θέατρο που παρουσιάστηκε από τη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι κομμένος και ραμμένος στις στρατηγικές κατευθύνσεις ΕΕ - κεφαλαίου και αφορά τον 4ο πυλώνα καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, τον τουρισμό».

Αυτό τόνισαν, σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Λάρισας, σημειώνοντας: «Εχοντας ως γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος, η πρόταση κινείται στο εξής πλαίσιο: Πώς το Αρχαίο Θέατρο θα γίνει άμεσα επισκέψιμο (εισιτήρια) και λειτουργικό (παραστάσεις) για να είναι ανταποδοτικό (βλέπε έσοδα) και να λειτουργήσει ως "δυναμικό χαρτί" για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Μια πρόταση η οποία συνδυάστηκε με τη δέσμευση ότι ο δήμος θα "βάλει το χέρι στην τσέπη", φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες των δημοτών και απαλλάσσοντας την κεντρική διοίκηση, δηλαδή την κυβέρνηση, από τις ευθύνες της, παραδίδοντας τη διαχείριση σε ιδιώτες, μέσω χορηγών και ΜΚΟ».

Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αφού αναφέρθηκαν στην «επίμονη διεκδίκηση» για την αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου, που χαρακτήριζε τη Δημοτική Αρχή του αείμνηστου κομμουνιστή δημάρχου Αρ. Λαμπρούλη, τόνισαν ότι «η πλήρης απουσία διεκδικητικού πλαισίου από το κράτος για την ολοκλήρωση της αποκάλυψης του αρχαίου μνημείου και η αποδοχή της πολιτικής των μνημονίων και της λιτότητας για το λαό, ήταν ένα ακόμη κοινό σημείο των εισηγήσεων όλων των άλλων παρατάξεων όπως και των βουλευτών που παρευρέθηκαν».

Υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται να γίνει υπόθεση του λαού της πόλης η πλήρης ανάδειξη και αξιοποίηση του Αρχαίου Θεάτρου, σημείωσαν ότι απαιτείται:

-- Να δοθούν από την κυβέρνηση οι παρακρατημένοι πόροι 1 εκ. ευρώ που λόγω μνημονίου περικόπηκαν από το αρχικό ποσό (3 εκ. ευρώ) χρηματοδότησης του έργου.

-- Να διεκδικηθούν από το αρμόδιο υπουργείο όλα τα απαιτούμενα ποσά για τις απαλλοτριώσεις των ακινήτων στην Ανατολική και Δυτική πάροδο, για την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου και των βοηθητικών χώρων.

-- Να χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Πολιτισμού όλες οι απαραίτητες μελέτες που εκπονούνται (σκηνικό οικοδομήματος, τοίχος σκηνής, 2.500 επιγραφές, αποκατάσταση ελληνιστικής μορφής κ.τ.λ.).

-- Να γίνει επισκέψιμο μετά την αποπεράτωση και των τελευταίων υποστηρικτικών έργων, με συμβολικό αντίτιμο, με δωρεάν είσοδο για μαθητές και νεολαία και δωρεάν είσοδο για όλους μια μέρα τη βδομάδα.

-- Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στη διαχείριση. Η ευθύνη της λειτουργίας και της συντήρησης να βαραίνει το κράτος, με τα αναγκαία κονδύλια και με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ