Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Διαχειριστικές αστοχίες στο μάζεμα των φόρων

Πτώση των φορολογικών εσόδων και κατά συνέπεια μείωση των εμφανιζόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφονται στα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για το Γενάρη του 2015. Ειδικότερα, το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 3,4 δισ. ευρώ (από 4,3 δισ. το Γενάρη του 2014). Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το ύψος των αιματοβαμμένων πλεονασμάτων, η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε νέα μέτρα φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και στην παραπέρα περιστολή των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών δαπανών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (Γενάρης 2015):

  • Πρωτογενή πλεονάσματα (κρατικός προϋπολογισμός): Διαμορφώθηκαν σε 443 εκατ. ευρώ (από 835 εκατ. το Γενάρη του 2014), έναντι στόχου ύψους 1,4 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν.
  • Καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός): Εμφανίζονται μειωμένα κατά 900 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα στα 3,5 δισ. ευρώ (από 4,4 δισ. ευρώ πέρυσι).
  • Δαπάνες (τακτικός προϋπολογισμός): Υποχώρησαν στα 3,2 δισ. ευρώ (από 3,5 δισ.), κυρίως εξαιτίας των μειωμένων «υποχρεώσεων» που αναλογούν στο φετινό Γενάρη για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ