Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12073

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΛΙΣΤΑΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ομοβροντία από νέας κοπής αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις...

ΣΕΛ.  5   -   7
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Μετά το «κούρεμα» ζητάνε και τα ρέστα!

Να τοποθετήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικά repos «συστήνει» η κυβέρνηση


ΣΕΛ.  11

Καμιά ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου

  • Αμεση κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων
  • Ανάκτηση απωλειών, ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους
  • ΟΛΟΙ στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στις 7μ.μ. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Η νέα συμφωνία, που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η όποια αναθεώρηση του προηγούμενου προγράμματος, π.χ. τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δε θα γίνει για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, αλλά για να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι που θα στηρίξουν το κεφάλαιο, τις επενδύσεις και την κερδοφορία του, καθώς και τους δανειστές.

Γι' αυτό και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, άλλα κόμματα και κέντρα του συστήματος, όπως ο ΣΕΒ, χαιρέτισαν ως θετική τη συμφωνία της κυβέρνησης.

Ακόμη και τα ψίχουλα, κυρίως για την απόλυτη φτώχεια, που έταξε η κυβέρνηση με το πρόγραμμά της, είναι στον «αέρα».

Οσοι είχαν ελπίδες για κάτι καλύτερο, δεν πρέπει να απογοητευτούν, αλλά να αντιδράσουν.


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους «τρεις θεσμούς» (όπως συμφώνησαν να αποκαλούν την τρόικα) επιβεβαιώνει ότι αυτό που συνυπέγραψαν οι δύο πλευρές αποτελεί συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προηγούμενου προγράμματος, όπως η αυστηρή επιτήρηση, η αξιολόγηση πριν από την εκταμίευση των δόσεων και η δέσμευση σε συγκεκριμένες αντιλαϊκές - αντεργατικές κατευθύνσεις, παραμένουν αυτούσια στη νέα συμφωνία.

Είναι πλέον καθαρό ότι η λεγόμενη «μνημονιακή» πολιτική, όπως και να ονομαστεί, αφορά ουσιαστικά αναδιαρθρώσεις, οι οποίες εξυπηρετούν τις στρατηγικές ανάγκες του κεφαλαίου που θα υπηρετήσουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις που περιέλαβε στο κείμενο της συμφωνίας διαμορφώνουν πολιτικές σε βάθος χρόνου και θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για τη διαμόρφωση του λεγόμενου «συμβολαίου με την ΕΕ» μετά τη λήξη του τετραμήνου.

Ο λαός έχει πλέον μπροστά του ανοιχτά όλα τα χαρτιά και ανάλογα πρέπει να διαμορφώσει τη στάση του. Οχι μόνο όσοι με βαριά καρδιά ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκείνοι που ακούμπησαν πάνω του τις ελπίδες για κάτι καλύτερο, διαβάζοντας τους τίτλους και όχι την ουσία όσων έλεγε προεκλογικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά δεσμευόταν προς το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους για στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Σ' αυτή την κατεύθυνση είναι οι «μεταρρυθμίσεις» που περιγράφονται στη συμφωνία με το Γιούρογκρουπ.

Σ' αυτή τη γενική κατεύθυνση είναι ενταγμένα και τα μέτρα που θα ανακούφιζαν δήθεν το λαό. Γι' αυτό η συγκυβέρνηση συναρτά την εφαρμογή τους με τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία και την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας.

Ας πάρουμε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της αύξησης του κατώτατου μισθού. Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ πουθενά δεν είπε ότι θα φέρει τα 751 ευρώ με ένα νόμο. Πατώντας στις γενικόλογες εξαγγελίες της, η συγκυβέρνηση μίλησε για σταδιακή αποκατάσταση, σε συνεννόηση με τους «κοινωνικούς εταίρους».

Στη συμφωνία με το Γιούρογκρουπ, η συγκεκριμένη εξαγγελία πήρε την πραγματική της μορφή: Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα γίνουν μόνο όταν το επιτρέψει η ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτό μάλιστα θα το κρίνουν οι «κοινωνικοί εταίροι» και οι ξένοι θεσμοί. Επιπλέον, η όποια αύξηση στον κατώτατο μισθό θα πρέπει να αντανακλά την πορεία της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα.

Αυτές, όμως, οι προϋποθέσεις δεν απέχουν πολύ απ' όσα προβλέπει ο νόμος 4172/2013, που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση για το μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, σε συνάρτηση με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το σχετικό ρεπορτάζ στον σημερινό «Ριζοσπάστη» είναι αποκαλυπτικό.

Στο διά ταύτα: Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι ο στόχος της ανάκαμψης του κεφαλαίου έχει σταθερά αντιλαϊκό αποτέλεσμα, αποδεικνύεται ότι μέσα στα τείχη της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση υπέρ του λαού.

Γραμμή άμυνας και βάση για την οργάνωση της αντεπίθεσης είναι η οργάνωση της πάλης για την ανάκτηση όλων των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, το ξήλωμα όλων των εφαρμοστικών νόμων, που συνιστά πραγματική κατάργηση των μνημονίων. Τις επόμενες μέρες το ΚΚΕ πρόκειται να επαναφέρει στη Βουλή την πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα μπορούν να τα καταφέρουν, οργανώνοντας τον αγώνα και τη συμμαχία τους, παλεύοντας για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και με το λαό στην εξουσία.


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σε θέση μάχης απέναντι σε παλιά και νέα μέτρα

Ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Να μην πληρώσει ο λαός μέσα από νέα φορολεηλασία αυτά που οφείλουν κράτος και κεφάλαιο στην Κοινωνική Ασφάλιση και τα Ταμεία, απαιτεί η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.


ΣΕΛ.  11


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «CALL CENTERS» ΤΟΥ ΟΤΕ
Η οργανωμένη απάντηση έφερε αποτέλεσμα

ΣΕΛ.  13
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μεταξύ παζαριών η σύγκρουση συνεχίζεται

ΣΕΛ.  17
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ Α. ΣΙΣΙ ΚΑΙ ΔΑΝΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Παρεμβάσεις για «ολοκληρωμένη αντιμετώπιση» της «τρομοκρατίας»

ΣΕΛ.  9


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org