ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σε θέση μάχης απέναντι σε παλιά και νέα μέτρα

Ανακοίνωση, με αφορμή τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Οι συνταξιούχοι δηλώνουν πως δε θα κάνουν βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους
Οι συνταξιούχοι δηλώνουν πως δε θα κάνουν βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους
Να μην πληρώσει ο λαός μέσα από νέα φορολεηλασία του αυτά που οφείλουν κράτος και κεφάλαιο στην Κοινωνική Ασφάλιση και τα Ταμεία, απαιτεί η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, καταγγέλλει τα σχέδια της νέας κυβέρνησης να παγιώσει «στη συνείδηση του λαού τη λογική του "ό,τι έγινε - έγινε"», προκειμένου να δεχτεί «νέα απαράδεκτα και επαίσχυντα χαράτσια».

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει πως τα σχέδια αυτά δεν είναι καινούργια: «Πυρήνας αυτών των σχεδίων είναι οι απαιτήσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις, που στοχεύουν στην παραπέρα μείωση της οικονομικής ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων από τον προϋπολογισμό (λιγότερες κοινωνικές παροχές) και την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις εισφορές. Η κάλυψη του κενού είναι η νέα φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων ασφαλισμένων και μη. Βέβαια το "κόλπο" είναι παλιό. Ερχεται από την εποχή του 2009 που και ο τότε υπουργός Εργασίας μιλούσε για "νέους πόρους" για το ασφαλιστικό σύστημα μέσω μιας αύξησης της φορολογίας για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών».

«Σε όλα αυτά που μας φόρτωσαν και αυτά που έρχονται να μας φορτώσουν το συνταξιουχικό κίνημα δεν θα δώσει συγχωροχάρτι σε κανέναν και θα οργανώσει τους αγώνες του για να αντισταθεί σε αυτές τις πολιτικές. Οπως λέγαμε και πριν, έτσι λέμε και τώρα. Το δίκιο κρίνεται στους δρόμους. Μπορούμε να τους σταματήσουμε», τονίζει η Ομοσπονδία.

«Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (...) ότι "τα αποθεματικά των ταμείων έχουν σχεδόν μηδενιστεί", όπως και η πρότασή του (...) για αντικατάσταση των ασφαλιστικών εισφορών από επιπρόσθετη φορολογία επί του εισοδήματος, προετοιμάζουν το έδαφος για νέα επίθεση στο κοινωνικοασφαλιστικό μας σύστημα και στο ύψος των συντάξεων, καθώς και νέους δυσβάσταχτους φόρους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών.

Καλεί τους συνταξιούχους να παλέψουν, μαζί με το εργατικό κίνημα, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, για την υπεράσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και την πλήρη αποκατάσταση των συντάξεων, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. «Εχουμε πληρώσει εισφορές γι' αυτά και τα απαιτούμε εδώ και τώρα», καταλήγει.

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Μετά το «κούρεμα» ζητάνε και τα ρέστα!

Να τοποθετήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικά repos «συστήνει» η κυβέρνηση

«Εκεί που μας χρωστάγανε, μας ζητάνε και το βόδι»! Τη λαϊκή αυτή παροιμία κάνει πράξη η κυβέρνηση με τη στάση της απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντί δηλαδή να τα ενισχύσει οικονομικά, καθώς πολλά απ' αυτά βρίσκονται στο «κόκκινο» και μάλιστα καταφεύγουν αρκετές φορές σε εσωτερικό δανεισμό για να καταβάλλουν τις συντάξεις, η κυβέρνηση τους ζητά να δεσμεύσουν ό,τι ρευστό έχουν σε εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσουν τα οικονομικά του Δημοσίου.

Η κίνηση έγινε από το υπουργείο Οικονομικών και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), που με έγγραφό του στις 17 Φλεβάρη ζητά από όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (και όχι μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία) να χρηματοδοτήσουν επί της ουσίας το κράτος, τοποθετώντας τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε «repos», με το δέλεαρ ενός επιτοκίου που θα ξεπερνά ετησίως το 2%.

Στη συνέχεια, με σχετικό έγγραφό του, ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, στις 19 Φλεβάρη, καλεί τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς που υπάγονται στο υπουργείο του να ανταποκριθούν στην πρόταση του ΟΔΔΗΧ και να τοποθετήσουν το ρευστό τους σε κρατικά repos 15νθήμερης διάρκειας τουλάχιστον.

Αυτά γίνονται τη στιγμή που αρκετά Ταμεία στο τέλος κάθε μήνα ψάχνουν να βρουν τρόπους για να συμπληρώσουν το κονδύλι των συντάξεων, καταφεύγοντας και σε δανεισμό. Μένει να δούμε αν η συγκεκριμένη πρόταση σημαίνει την απαρχή μιας νέας μεθόδευσης σε βάρος των αποθεματικών που έχουν απομείνει στα Ταμεία, μετά τη χρόνια λεηλασία τους, υπό το πρόσχημα της οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά, όπως δηλαδή συνέβη και στην περίπτωση του PSI!

Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα χρειάζεται να επαγρυπνούν και να μην επιτρέψουν οι εισφορές τους, από τις οποίες προέρχονται τα αποθεματικά των Ταμείων, να γίνουν βορά στη «δημοσιονομική σταθερότητα» του αστικού κράτους.

Αποκαλυπτική συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Αποκαλυπτικές ήταν οι απαντήσεις που έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου και Π. Σγουρίδης, αντίστοιχα, στη συνάντηση που είχαν με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΥ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Οταν ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ έθεσε το ζήτημα της άμεσης αποκατάστασης των απωλειών των εργαζομένων, «ο αναπληρωτής υπουργός ήταν ξεκάθαρος: Δεν πρέπει να ζητάμε ανέφικτα πράγματα, και έθεσε το ερώτημα "πού θα βρεθούν τα χρήματα για να γίνουν αυτά;"». Για την υποστελέχωση των υπηρεσιών είπε πως «δεν μπορούμε να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό» και ότι όσες προσλήψεις γίνουν, θα είναι αποκλειστικά μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Δηλαδή, πεντάμηνες συμβάσεις χωρίς συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ακόμα, σημειώνει η ΕΣΑΚ, «υπεραμύνθηκε του κτηνιάτρου εκτροφής, ενός θεσμού δηλαδή που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση για να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τις παρεχόμενες δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και που οδηγεί σε άγριο χαράτσωμα των κτηνοτρόφων», ενώ ο υφυπουργός «στο αίτημα για μη ιδιωτικοποίηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών που έθεσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ απάντησε "σε λίγο θα ζητήσετε και δημόσιο δωρεάν λογιστή για τους αγρότες"»!

Η ΕΣΑΚ αναφέρει πως ο αναπληρωτής υπουργός «μάζεψε τους προεκλογικούς λεονταρισμούς ότι δήθεν θα πάρει από τα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς τις αγροτικές επιδοτήσεις και δήθεν θα τις πάρουν οι δημόσιες υπηρεσίες και ο ΟΠΕΚΕΠΕ». Τέλος, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΓΕΔΥ, επισημαίνει ότι δεν αποδέχθηκε την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ να μπει ως βασικό αίτημα στη νέα πολιτική ηγεσία η άμεση ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία πέντε χρόνια.

Δίμηνη καμπάνια από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου

Δίμηνη καμπάνια δράσης Μάρτη - Απρίλη αποφάσισε το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου στην τελευταία συνεδρίασή του. Η καμπάνια αφορά όλα τα προβλήματα εργαζομένων και ανέργων, με αιχμή την ανεργία και τα μέτρα ουσιαστικής προστασίας, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπογραφή ΕΓΣΣΕ με κατώτατο μισθό τα 751 ευρώ και υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ με βάση τις Συμβάσεις του 2009, όπως και την Υγεία. Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους «να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα των σωματείων τους για την επιτυχία της καμπάνιας».

Πρώτος σταθμός της δράσης είναι η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Αποφασίστηκε να γίνουν εξορμήσεις - συσκέψεις - συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς και συγκέντρωση - εκδήλωση τη Δευτέρα 9 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο ΕΚ Αγρινίου. Επίσης, θα παρθούν πρωτοβουλίες διεκδίκησης έκτακτου επιδόματος 1.000 ευρώ για τους ανέργους μπροστά στο Πάσχα, ενώ θα διοργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τα παιδιά των ανέργων και τους μαθητές που συμμετέχουν στα μαθήματα στήριξης του ΕΚ Αγρινίου μπροστά στις γιορτές του Πάσχα.

Κορύφωση της δράσης είναι η 1η Μάη και ο ταξικός γιορτασμός της. Η κατεύθυνση είναι να παρθούν πρωτοβουλίες και να γίνουν εκδηλώσεις σε χώρους νεολαίας - ΟΑΕΔ, κατάρτισης κ.λπ. Για όλα αυτά τα ζητήματα θα γίνει Γενική απολογιστική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου την Πέμπτη 5 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚ Αγρινίου, προκειμένου η σκυτάλη των πρωτοβουλιών να περάσει στα σωματεία.

Διεκδικούν δωρεάν μετακίνηση για ανέργους

Παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα, Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ, προγραμματίζουν οι Επιτροπές Ανέργων Κέντρου, Ε' Διαμερίσματος, Τούμπας και Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Θα απαιτήσουν τη διαγραφή προστίμων που έχουν επιβληθεί σε ανέργους επειδή δεν έκοψαν εισιτήριο για τη μετακίνησή τους με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και θα διεκδικήσουν: Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους. Δωρεάν μετακίνηση για μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους για τις ώρες μετακίνησης προς τη δουλειά τους. Μείωση τιμής εισιτηρίου για όλους τους υπόλοιπους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ