Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θεομπαίχτες

Υπονοούμενα ότι η συμφωνία που από μέρα σε μέρα υπογράφει η κυβέρνηση, συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών, συνιστά «ελιγμό», άφησε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του, χτες, με τον Μ. Θεοδωράκη. «Δεν πρέπει να πας να πέσεις στη φάκα του αντιπάλου, πρέπει να κάνεις και ελιγμούς στη μέση. Το πιο σημαντικό πολεμοφόδιο που έχουμε είναι η πλατιά εθνική λαϊκή ενότητα (...) Θέλει καλή στρατηγική, θα στα πω αναλυτικά», ήταν η δήλωσή του. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρωθυπουργός ζητά απ' το λαό να αγνοήσει τις υπογραφές που πρόκειται να πέσουν, σηματοδοτώντας την κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματά του, και να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, διατηρώντας την ψευδαίσθηση πως τα όσα αυτή πράττει δεν αποσκοπούν παρά στο να ...ξεγελάσουν τον ...αντίπαλο και ότι στο τέλος θα του τη φέρει! Και αυτή μάλλον είναι η διαφορά με τους προηγούμενους κυβερνώντες, ότι αυτά που διακήρυσσαν ανοιχτά ως πολιτική τους πρόθεση αυτός τα πλασάρει σαν ελιγμό ώστε να έρθει κάποτε η πολυπόθητη ανάκαμψη για το λαό. Κανονικοί θεομπαίχτες!

Ε, όχι και δεν ήξεραν!

Πυκνώνουν τις τελευταίες μέρες οι φωνές, από τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, όσων διαμαρτύρονται για τη συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους δανειστές. Μη μας πουν ότι δεν ήξεραν! Και καλά, οι εργαζόμενοι και άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων που δεν κάθονται να διαβάσουν αναλυτικά τα κομματικά προγράμματα, μπορεί να ξεγελαστούν και να μην καταλάβουν ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Eκτός από τα ψίχουλα που υποσχόταν, τη συνθηματολογία που δημιουργούσε συνειρμούς αποκατάστασης των λαϊκών δικαιωμάτων, είχε στα «ψιλά» γράμματα δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο βαριές και σοβαρές, οι οποίες εκπληρώνονται πλήρως με τη «συμφωνία» συγκυβέρνησης - ΕΕ. Θα πουν τώρα οι Γλέζος, Λαπαβίτσας, Ρινάλντι και άλλα στελέχη ίσως αύριο, βουλευτές, ευρωβουλευτές, μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν ήξεραν; Δεν ήξεραν πως οι δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ κάνουν σκόνη κάθε ιδέα για αναπλήρωση των εργατικών - λαϊκών απωλειών; Παλιά όμως και δοκιμασμένη η τακτική των «αριστερών διαφωνούντων» στα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας.

ΥΓ: Οσον αφορά τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που χειροκροτούσαν την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, που χειροκροτούσαν τη μεγάλη νίκη του λαού και που διαδήλωναν στηρίζοντας τη διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης με την ΕΕ καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει πίσω (από τι άραγε;), τι να πούμε...

Πελάτες οι άνεργοι...

Πριν από λίγες μέρες, η αναπληρώτρια υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας Ρ. Αντωνοπούλου «συσκέφθηκε» με εκπροσώπους από το χώρο των ιδιωτικών και δημόσιων ΚΕΚ, που αναλαμβάνουν προγράμματα κατάρτισης ανέργων. Στη συνάντηση προανήγγειλε αλλαγές στα προγράμματα των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση», ώστε αυτά να προσαρμοστούν καλύτερα στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, αναμένεται να προσαρμοστεί και ο ρόλος των ΚΕΚ, παρά «τις αμαρτίες του παρελθόντος», όπως είπε η ίδια. Εκεί, όμως, που έδωσε «τα ρέστα της» η νέα υπουργός, είναι όταν ξεστόμισε την εξής φράση προς τους εκπροσώπους των ΚΕΚ: «Οι πελάτες μου είναι οι άνεργοι, αλλά ο δικός σας πελάτης είναι το υπουργείο Εργασίας»! Να, λοιπόν, πώς αντιμετωπίζει τους άνεργους το υπουργείο: Σαν πελάτες, τους οποίους, μέσω των διαφόρων προγραμμάτων, τους προσφέρει είτε σαν πελατεία στα ΚΕΚ, είτε σαν φτηνά εργατικά χέρια στους εργοδότες. Να σημειώσουμε μόνο ότι όλα τα σύγχρονα δουλεμπορικά, με τον ίδιο τρόπο βλέπουν τους άνεργους, δηλαδή σαν πελάτες, τους οποίους κατευθύνουν στις επιχειρήσεις. Φαίνεται ότι το υπουργείο Εργασίας κάνει θαρραλέα βήματα προσαρμογής προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση...

Ποιο μορατόριουμ;

Απ' ό,τι καταλαβαίνουμε οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας επέκτασης του μνημονίου με την ΕΕ θα πρέπει, μετά την έγκρισή της στη Βουλή, να πάρουν τη μορφή νόμων. Συνεπώς, το επόμενο διάστημα θα έχουμε σειρά νέων «εφαρμοστικών νόμων», με όποια μορφή και αν αυτοί έρθουν στη Βουλή, ως «φυσική» συνέχεια των προηγούμενων. Προφανώς, οι νόμοι αυτοί δεν θα έχουν ισχύ τετραμήνου αλλά θα καθορίσουν τα χαρακτηριστικά του λεγόμενου νέου συμβολαίου που θα διαπραγματευθεί η κυβέρνηση με την ΕΕ μετά το πέρας του τετραμήνου. Αρα, τα περί τετράμηνου μορατόριουμ κ.ά. που λένε τα κυβερνητικά στελέχη είναι τρίχες κατσαρές για να κοροϊδεύουν τον κόσμο!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ