Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΕΝΟ»
Οχημα για την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής «αξιολόγησης»

Στο «ακέραιο και εγκαίρως» έχει δεσμευθεί να αποπληρώσει η συγκυβέρνηση τις δόσεις από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ενώ στη διάρκεια του επόμενου μήνα λήγουν εκδόσεις έντοκων γραμματίων του Δημοσίου. Την ίδια ώρα, οι νέες εκταμιεύσεις των δανείων προς το ελληνικό κράτος, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ, προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, την εφαρμογή και τη συμπλήρωση των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στη «λίστα μεταρρυθμίσεων» που κατέθεσε η συγκυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι οι προγραμματισμένες δόσεις θα καταβληθούν στο τέλος της 4μηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης, δηλαδή τον Ιούνη, προσθέτοντας μάλιστα πως θα ισχύσουν οι κανόνες αξιολόγησης που ίσχυαν για την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, στο Βερολίνο διακινούνται σενάρια για «ανάγκη» νέας χρηματοδοτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος, ύψους 20 δισ. ευρώ, που βέβαια θα συνοδευτούν από νέο «πρόγραμμα». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο συνέδεσε την «εξομάλυνση» της χρηματοδότησης προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδρίασε χτες το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, υπογράμμισε πως «το χρηματοδοτικό κενό απασχολεί την κυβέρνηση», συμπληρώνοντας πως «διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους και το επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση για να καλυφθεί ομαλά και ασφαλώς η χρηματοδότηση». Είναι φανερό ότι στο προσεχές διάστημα θα αρχίσουν να ξετυλίγονται οι πρώτες από τις νομοθετικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης αποδέχτηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει άμεσο ζήτημα ρευστότητας για το Δημόσιο, δηλαδή για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, «αλλά σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ τώρα (το Μάρτιο) και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο». Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης από λογαριασμούς σε εμπορικές τράπεζες, ώστε τα κρατικά ταμεία να ανταποκριθούν στις πληρωμές των συντάξεων και των μισθών στο δημόσιο τομέα, για τον επόμενο μήνα.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, έκαναν λόγο και για την ύπαρξη και «δημοσιονομικού κενού», εκτιμώμενου ύψους 5 - 7 δισ. ευρώ για το 2015. Πρόκειται για το «κενό» που προκύπτει ανάμεσα στα κρατικά έσοδα και τις δαπάνες, εκτίμηση η οποία θα αξιοποιηθεί από τη συγκυβέρνηση, προκειμένου να περάσουν τα δρομολογημένα αντιλαϊκά μέτρα. Προεκλογικά, η τρόικα υπολόγιζε το δημοσιονομικό κενό στα 2,5 δισ. ευρώ, βάζοντας στο τραπέζι την ανάγκη εφαρμογής και νέων μέτρων, προκειμένου να καλυφθούν οι διαφαινόμενες «αστοχίες» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, διαβεβαίωσε χτες πως «ούτε ένα ευρώ βοήθειας» δεν θα δοθεί στην Ελλάδα, όσο η χώρα δεν έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης. Ο δε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μ. Γέγκερ, δήλωσε πως η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της να καθυστερήσει ή να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ