Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Μεγάλης έκτασης άσκηση στο φόντο ενδοαστικών ανταγωνισμών

Σε μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση προχώρησαν χτες οι Ενοπλες Δυνάμεις, απ' τον Εβρο έως τα Δωδεκάνησα, στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγες μέρες μετά την προκλητική πτήση του ίδιου του αρχηγού της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε σχηματισμό έξι τουρκικών μαχητικών (τα δύο οπλισμένα) στον κάθετο άξονα καταμεσής του Αιγαίου, από βορρά προς νότο, σε ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από τη σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ Τουρκία, χτες:

Με εντολή του Ελληνα υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου, στις 7 το πρωί ξεκίνησε η άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 1/15», στο πλαίσιο της οποίας συγκροτήθηκε δύναμη «για εκτέλεση επιχειρήσεων σε περιοχή του Αργοσαρωνικού και νησιών Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και στην περιοχή του Εβρου με σκοπό την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση επεκτάθηκε σε περιοχές της Δ. Μακεδονίας, Εβρου και Α. Αγαίου και ενεργοποιήθηκε το σύνολο της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (Δύναμη «Δ»), με σκοπό τη διεξαγωγή επιχειρήσεων:

Προβολής ισχύος. Αποτροπής ανακατάληψης Μικρονήσου ή/και Βραχονησίδος περιοχής Α. Αγαίου. Εξασφάλισης ζωτικών χώρων/υποδομών. Εξασφάλισης εδαφικής ακεραιότητας. Αντιμετώπισης ασύμμετρων ενεργειών. Προσβολής ναυτικής δύναμης.

Εκτελέστηκε και επιχείρηση ανακατάληψης νήσου, όπου συμμετείχαν συνδυασμένα, προσωπικό και μέσα του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ειδικών Δυνάμεων.

Οι σχετικές επιχειρήσεις διεξήχθησαν μέσω: Αεροκίνητων ενεργειών. Θαλασσίων μεταφορών. Ανάπτυξης τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετακίνηση ναυτικών μονάδων. Ενεργοποίηση αεροπορικών δυνάμεων.

Στην άσκηση μετέχουν φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι και αερόστρωμνα («χόβερκραφτ») του Πολεμικού Ναυτικού, μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, ελικόπτερα έρευνας - διάσωσης «Super Puma» της Πολεμικής Αεροπορίας, μαχητικά αεροσκάφη Αναχαιτίσεως και «Διώξεως - Βομβαρδισμού» της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων όλων των Κλάδων των Ειδικών Δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org