Σάββατο 21 Φλεβάρη 2015 - Κυριακή 22 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Ο μεγάλος φόρτος και οι ελλείψεις κάνουν οριακή τη λειτουργία του

Μετά το κλείσιμο του «Αγία Βαρβάρα», είναι πλέον το μοναδικό που εξυπηρετεί τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής

Στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι όταν χρειαστούν περίθαλψη βασίζονται αποκλειστικά στις δομές της Δημόσιας Υγείας.

Μετά το κλείσιμο του «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών), πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όλος αυτός ο λαϊκός κόσμος εξυπηρετείται πλέον από ένα και μοναδικό νοσοκομείο, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Παρόλο που ο φόρτος εργασίας που καλείται να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει εκτοξευθεί, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει καμία ενίσχυση σε προσωπικό και χρηματοδότηση αλλά, αντίθετα, τα προβλήματα γιγαντώνονται, φτάνοντας πλέον τη λειτουργία του νοσοκομείου σε οριακό σημείο.

Δυο νοσηλεύτριες για 50 ασθενείς

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο, το 2013 ήταν κενές περίπου 300 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. Με βάση τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποσπάσεις που έχουν γίνει από τότε, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται να έχει ανέβει κατά τουλάχιστον 50.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μας ανέφερε ο Μιχάλης Ρίζος, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων και γιατρός της ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας): «Το 2011 λειτουργούσαν 27 κρεβάτια στη ΜΕΘ. Αυτήν τη στιγμή λειτουργούν μόνο τα 18 λόγω έλλειψης προσωπικού και τα υπόλοιπα μένουν αναξιοποίητα. Αλλά και το 1/3 από το προσωπικό που έχουμε στη ΜΕΘ είναι με διετή σύμβαση από το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»

Eurokinissi

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»
Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση σε κάθε τομέα λειτουργίας του νοσοκομείου. Οπως μας λένε οι εργαζόμενοι, η συνηθισμένη κατάσταση είναι να υπάρχουν δυο νοσηλευτές κατά μέσο όρο σε κάθε βάρδια στις κλινικές. Πρόκειται για τμήματα που έχουν τουλάχιστον 35 κρεβάτια και μαζί με τα ράντζα, τα οποία πάντα υπάρχουν, καθώς το νοσοκομείο βρίσκεται μονίμως σε υπερπληρότητα, οι ασθενείς φτάνουν περίπου τους 50.

Οπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς των νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να εξουθενώνονται και οι ασθενείς να μην έχουν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να έχουν. Να σημειωθεί ότι η κατάσταση με τα ράντζα δημιουργεί και άλλου είδους προβλήματα, καθώς οι ασθενείς κοιμούνται για μέρες στους διαδρόμους πάνω στα φορεία, με κίνδυνο να εξαπλωθούν μικρόβια κλπ.

Μειωμένη κατά 45% η χρηματοδότηση

Παρά τα τεράστια προβλήματα, τις επικίνδυνες ελλείψεις και τις αυξημένες ανάγκες, η χρηματοδότηση του νοσοκομείου έχει μειωθεί από το 2010 ως σήμερα κατά περίπου 45%. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, τη στιγμή που η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου εκτίμησε τις ανάγκες για το 2014 στα 120 εκατ. ευρώ, το κράτος έδωσε μόλις 40 εκατ., δηλαδή το 1/3 από αυτά που χρειάζεται το νοσοκομείο για να λειτουργήσει στοιχειωδώς.

Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, όπως είναι λογικό, δημιουργούνται και σοβαρές έλλειψης υλικών. Οι κλινικές αναγκάζονται να δανείζονται η μια από την άλλη ακόμα και τα πιο βασικά, όπως επιδέσμους και γάντια. Οσον αφορά τα φάρμακα, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν τους βρίσκεται ούτε το γενόσημο και αναγκάζονται να ψάχνουν ποια άλλη παρεμφερή ουσία μπορούν να χρησιμοποιήσουν...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ