Σάββατο 21 Φλεβάρη 2015 - Κυριακή 22 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει στις ίδιες ράγες των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών

Το νέο πρόσχημα, η «προστασία των χριστιανικών πληθυσμών σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική»

Ολες οι αστικές κυβερνήσεις της Ελλάδας, και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όντας ενταγμένες στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, συμμετέχουν ενεργά στους αντίστοιχους σχεδιασμούς που χρησιμοποιούν το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, σήμερα των τζιχαντιστών. Στα χνάρια λοιπόν και της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η σημερινή συγκυβέρνηση, κινούμενη στις ίδιες ράγες (ΕΕ - ΝΑΤΟ) και της παραδοσιακής στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ αλλά και με διακηρύξεις περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε νέα επέμβαση. Πώς; Παρέχοντας τις διευκολύνσεις που προβλέπονται από τις λεγόμενες «συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο των διεθνών συμμαχιών», δηλαδή βλέπε αξιοποίηση του ορμητηρίου της βάσης της Σούδας για να μακελεύονται λαοί, όπως έγινε στο παρελθόν, και ό,τι άλλο ζητηθεί. Αλλωστε, οι συχνές συνεκπαιδεύσεις, τα ΝΑΤΟικά σεμινάρια, που πύκνωσαν και με τη νέα κυβέρνηση, αυτό επιβεβαιώνουν.

«Πρωτοβουλία» περί «προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών»

Τελευταία, όμως, η νέα κυβέρνηση πήρε και πρωτοβουλία που «βάφτισε» «για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής». Την οποία παρουσίασε στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 9/2/2015 ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, που εμφανίζεται ότι υποστηρίζει και ηΦεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας.

Βέβαια, η πρωτοβουλία αυτή, που δεν έχει ακόμα εξειδικευτεί, δεν προέρχεται από την ευαισθησία για τους χριστιανικούς πληθυσμούς, τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά εντάσσεται στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή. Εκεί αποσκοπεί η δημιουργία αξόνων με άλλες χώρες της περιοχής, που φυσικά αναδιατάσσονται και αλλάζουν, ανάλογα με το πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), στον άξονα Ισραήλ και Αιγύπτου, που αφορούν από τη στρατιωτική συνεργασία ως και τα ζητήματα της Ενέργειας.

Θυμίζουμε ότι και προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σήκωσαν το ζήτημα της πόλης Κομπανί στη Συρία και είχε πραγματοποιηθεί και αποστολή με επικεφαλής την τότε υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής, Νάντια Βαλαβάνη. Στην περιοχή δρουν διάφορες ομάδες Κούρδων αλλά είναι φανερό ότι, εκτός από το δράμα που βιώνουν οι ντόπιοι πληθυσμοί που αντιστέκονται, παίζονται και ευρύτερα γεωστρατηγικά παιχνίδια που αφορούν στην ίδια την ύπαρξη της Συρίας και το πρόσχημα των εγκλημάτων του «Ισλαμικού Κράτους» χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, που εξοπλίζουν τους Κούρδους Πεσμεργκά του Β. Ιράκ, και για γενικότερα σχέδια, για εναπαχάραξη των συνόρων.

Επίσης, με αφορμή τη σφαγή των 21 Αιγυπτίων Κοπτών Χριστιανών στη Λιβύη από τζιχαντιστές, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέφρασε «τη μεγάλη ανησυχία για τις κλιμακούμενες διώξεις κατά των Χριστιανών αλλά και όλων των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που υφίστανται τις συνέπειες της τρομοκρατίας, του παραλογισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας» για να προβάλει τη λεγόμενη πρωτοβουλία. Επίσης, το ΥΠΕΞ θυμήθηκε, εκτός από την «ανάγκη προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών» και την «προάσπιση της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής», που οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν «ως μέσο είσπραξης μεγάλων ποσών», αλλά και την ανάγκη να «επιβιώσει, έστω και στοιχειωδώς, η πολυπολιτισμικότητα και η πολυθρησκευτικότητα στην περιοχή που αναπτύχθηκαν για χιλιετηρίδες, άλλοτε με δυσκολίες αλλά και με μια αίσθηση ανεκτικότητας ανάμεσα στους πληθυσμούς».

Αυτό είναι το νέο πρόσχημα που χρησιμοποιείται για τη διείσδυση του ελληνικού κεφαλαίου σε αυτές τις περιοχές. Αλλωστε, πολύ γρήγορα η σημερινή κυβέρνηση, της ...αριστεράς με λίγο δεξιά, και με το Ισραήλ το κράτος - θύτη όλης της περιοχής και με την πραξικοπηματική κυβέρνηση της Αιγύπτου του πρώην στρατηγού Σίσι δηλώνει ότι θα ενισχύσει τη συνεργασία. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2013, μιλούσε για στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο και στις 30/1, με αφορμή μια επίθεση από ισλαμιστές στη Χερσόνησο του Σινά, έκανε λόγο για Αίγυπτο ως «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας για όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τον αραβικό κόσμο».

Αυτές οι προσαρμογές δείχνουν τη συνέχεια του αστικού κράτους, που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και πρέπει να οδηγεί σε ουσιαστικά συμπεράσματα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για το τι κινδύνους ενέχει η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org