Σάββατο 21 Φλεβάρη 2015 - Κυριακή 22 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού στην Ιαπωνία

Την οικονομική πολιτική της Ιαπωνίας την έχουμε παρουσιάσει στον «Ριζοσπάστη» πολλές φορές, όπως επίσης και στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» στη στήλη «Διεθνής Οικονομία», ως το παράδειγμα διαχείρισης με επεκτατικό μείγμα πολιτικής, με δημόσιες επενδύσεις, τύπωμα χρήματος και ενίσχυση του πληθωρισμού, που ωθεί σε φτηνό νόμισμα έναντι του δολαρίου για ενίσχυση των εξαγωγών και της ανάκαμψης, που συνοδεύτηκε βεβαίως και με μέτρα αύξησης της φορολογίας του λαού, με αντιστάθμισμα πενιχρές αυξήσεις στους μισθούς. Αλλά το επεκτατικό μείγμα δεν έφερε ανάκαμψη, τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης του ΑΕΠ γοργά εξελίχτηκαν σε σημάδια ύφεσης. Αρα, η πολιτική αντιμετώπισης του αποπληθωρισμού, όπως ήδη έχουμε σημειώσει, δεν έφερε ανάκαμψη, ούτε βελτίωση της ζωής του λαού. Ας δούμε συγκεκριμένα στοιχεία για την καπιταλιστική οικονομία της Ιαπωνίας από άρθρο του «Bloomberg» που δημοσιεύεται στα «Νέα», 17/2/2015.

«Ανάπτυξη 0,6% κατέγραψε στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2014 η οικονομία της Ιαπωνίας, εν συγκρίσει με το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2014, ενώ το ΑΕΠ της χώρας το τέταρτο τρίμηνο 2014 αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ιαπωνίας ήταν χαμηλότερος των εκτιμήσεων, καθώς η πρόβλεψη για την ετήσια μεταβολή στο τέταρτο τρίμηνο 2014 ήταν στο 3,7% και η μέση εκτίμηση για την τριμηνιαία μεταβολή τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 0,9%.

Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 6,7% τους τρεις μήνες μετά τον Απρίλιο του 2014 που ο Αμπε ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αύξηση του ΦΠΑ. Μειώθηκε επίσης κατά 2,3% το τρίτο τρίμηνο του 2014. Την ίδια στιγμή η υποχώρηση του γιεν έχει συμβάλει στην αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών που εξάγουν τα προϊόντα τους, αλλά έχει αυξήσει το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων και έχει πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.(σ.σ. δεν μπορούν να αγοράσουν εισαγόμενα προϊόντα οι εργαζόμενοι λόγω μεγάλου κόστους).

Ολόκληρο το 2014 η οικονομία της Ιαπωνίας παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εσωτερική ζήτηση θα συνεχίσει να παραμένει εξασθενημένη».

(Οι υπογραμμίσεις δικές μας).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ