Σάββατο 14 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα πολύνεκρη βομβιστική επίθεση

Από τη μεταφορά τραυματιών, χτες, στην Πεσαβάρ
Από τη μεταφορά τραυματιών, χτες, στην Πεσαβάρ
ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Οκτακόσιοι άνθρωποι βρίσκονταν χτες μέσα σε σιιτικό τέμενος στην Πεσαβάρ του Βορειοδυτικού Πακιστάν όταν ένοπλοι μπήκαν μέσα και άρχισαν να πυροβολούν. Ο απολογισμός, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν 19 διαπιστωμένοι νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες, ωστόσο υπήρχαν φόβοι ότι τα θύματα θα αυξάνονταν. Αυτόπτες δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι μετά από σφοδρούς πυροβολισμούς και την ανατίναξη ενός από τους ενόπλους, ακολούθησαν τρεις εκρήξεις μέσα στο κτίριο.

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, σημειώθηκε μόλις δύο εβδομάδες μετά από ανάλογο χτύπημα σε σιιτικό τέμενος στη Σικαρπούρ στα νότια της χώρας, με συνολικά 61 νεκρούς. Το Δεκέμβρη, πάνω από 130 μαθητές είχαν δολοφονηθεί και πάλι στην Πεσαβάρ.

Ο λαός του Πακιστάν συνεχίζει να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος, καθώς συνεχίζεται η ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική «κόντρα» στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Οι ενδιαφερόμενοι για τη στήριξη της «ασφάλειας» και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» αυξάνονται, καταγράφοντας το ζωηρό ενδιαφέρον μονοπωλίων να εκμεταλλευτούν τον πλούτο και τη στρατηγική θέση του Πακιστάν και των γύρω χωρών.

Μόλις προχτές το βράδυ, ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ναουάζ Σαρίφ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα τόνισε πως η Ουάσινγκτον εκτιμά τις προσπάθειες που κάνει το Ισλαμαμπάντ για να «καταπολεμήσει την τρομοκρατία» και καλωσορίζει τη βελτίωση των σχέσεών του με την Καμπούλ. Μεταξύ άλλων, ο Σαρίφ μετέφερε τη συνεχιζόμενη διαφωνία της χώρας του για την ένταξη της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μόνιμο μέλος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ