Σάββατο 14 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ετοιμάζεται έκθεση του απεσταλμένου του ΟΗΕ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΒΙΕΝΝΗ.--

Λίγες ώρες μετά την επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη δυτική ιρακινή πόλη Αλ Μπαγκντάντι, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από αεροπορική βάση στην οποία 320 Αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδεύουν την έβδομη μεραρχία του ιρακινού στρατού (βέβαια οι Αμερικανοί εκπαίδευσαν και τους τζιχαντιστές), ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, εμφανίστηκε στη Βιέννη δηλώνοντας ότι ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, «πρέπει να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος για την αποκλιμάκωση της βίας στη Συρία».

Ο Ιταλο-σουηδός διπλωμάτης θα παρουσιάσει στις 17 Φεβρουαρίου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έκθεση και προτάσεις του με θέμα τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και φαίνεται να εκφράζει τις δυνάμεις εκείνες που βλέπουν ότι, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στη Συρία, η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να συμμετέχει στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Τη στάση αυτή, βεβαίως, δεν υιοθετούν όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 20 τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σκοτώθηκαν το περασμένο 48ωρο σε αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Βορειοανατολική Συρία, κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ.

Ωρες μετά, το πρωί της Παρασκευής, αναφέρθηκε έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε κάδο σκουπιδιών κοντά σε φυλάκιο της τουρκικής αστυνομίας στην τουρκο-συριακή μεθόριο της νοτιοανατολικής τουρκικής πόλης Σουρούτς, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Κομπανί της Βόρειας Συρίας. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν τρία άτομα (ο ένας αστυνομικός), που μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο της περιοχής.

  • Επίσης, το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι στη Λιβύη τζιχντιστές του ΙΚ συνέλαβαν 21 Αιγύπτιους Κόπτες, που, σε βίντεο, εμφανίζονται αλυσοδεμένοι, φορώντας τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί φόρμες, που, όπως δηλώνεται, η απαγωγή αυτή είναι αντίποινα για την (όπως ισχυρίζονται) «απαγωγή» Μουσουλμάνων γυναικών από την αιγυπτιακή Κοπτική Εκκλησία. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την ασφαλή επιστροφή των απαχθέντων Αιγυπτίων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ