Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Διαχειριστικές «αστοχίες» το Γενάρη

Ρυθμοί πτώσης των φορολογικών εσόδων και κατά συνέπεια μείωση και των εμφανιζόμενων «πλεονασμάτων» καταγράφουν τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το μήνα Γενάρη του 2015 και αυτό παρά το γεγονός ότι οι κρατικές «δαπάνες» συμπιέστηκαν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Ηδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωρά στην κοστολόγηση των κάθε είδους εξαγγελιών και των προτάσεων που υποβάλλουν τα υπουργεία, διαμηνύοντας ότι η εφαρμογή τους θα γίνει σε ορίζοντα τετραετίας και με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι υπό διαμόρφωση στόχοι για τα «πρωτογενή πλεονάσματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίες οι αναφορές και του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, περί «πατριωτικής ευθύνης» σε ό,τι αφορά την πληρωμή των δόσεων που απομένουν για το «μνημονιακό» χαράτσι του ΕΝΦΙΑ...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

  • Πρωτογενή πλεονάσματα (κρατικός προϋπολογισμός): Διαμορφώθηκαν σε 443 εκατ. ευρώ (από 835 εκατ. το Γενάρη του 2014) και έναντι στόχου ύψους 1,4 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν.
  • Καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός): Εμφανίζονται μειωμένα κατά 900 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα στα 3,5 δισ. ευρώ (από 4,4 δισ. ευρώ πέρυσι).
  • Δαπάνες (τακτικός προϋπολογισμός): Υποχώρησαν στα 3,2 δισ. ευρώ (από 3,5 δισ.) κυρίως εξαιτίας των μειωμένων «υποχρεώσεων» που αναλογούν στο φετινό Γενάρη για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org