Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα σημάδια κλιμάκωσης της σύγκρουσης

Από τις κηδείες των θυμάτων του μακελειού στη Μαριούπολη
Από τις κηδείες των θυμάτων του μακελειού στη Μαριούπολη
ΚΙΕΒΟ.--

Συνεχίζεται η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία με καθημερινές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές. Η σύγκρουση αυτή που συνδέεται με τη διαπάλη ανάμεσα σε ΕΕ - ΗΠΑ και Ρωσία στην περιοχή και διαρκεί εδώ και ένα χρόνο κλιμακώνεται και με την χτεσινή απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου (με 271 βουλευτές από τους απαιτούμενους 226) που χαρακτηρίζει τη Ρωσία «κράτος - εισβολέα» και τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ παράλληλα ζητά από τη Δύση να ενισχύσει τις κυρώσεις της εναντίον της Ρωσίας.

Η απόφαση έρχεται μετά το μακελειό, το περασμένο Σάββατο, στη Μαριούπολη με 30 νεκρούς που η κυβέρνηση αποδίδει στους πολιτοφύλακες και οι οποίοι κατήγγειλαν ως προβοκάτσια της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση που επιδιώκει καλές σχέσεις με τη Ρωσία έκανε πρόταση στο Κοινοβούλιο, να ζητήσει από τον ΟΗΕ την αποστολή κυανόκρανων στην ανατολική Ουκρανία, μια πρόταση που απερρίφθη από το φιλοδυτικό συνασπισμό που βρίσκεται στην εξουσία.

Στο πεδίο των μαχών, άλλοι 9 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο κοντά στη στρατηγικής σημασίας μικρή πόλη Ντεμπάλτσεβε, στα βορειοανατολικά της επαρχίας Ντονέτσκ, που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ