Ο Ομπάμα σε επιχειρηματική συνάντηση στο Νέο Δελχί |
Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Νέο Δελχί έδωσε νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε σε μήνυμά του ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, χτες, μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα.
Τόσο οι οικονομικές συμφωνίες όσο και μια σειρά αναφορές σε επίσημα ντοκουμέντα που επικυρώθηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, αναδεικνύουν πως οι δυο πλευρές εκτιμούν ότι η μεταξύ τους προσέγγιση στηρίζει -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- μια σειρά σχέδια των μονοπωλίων τους, προσθέτοντας νέα δεδομένα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς συμβιβασμούς και ανταγωνισμούς, στην Ασία αλλά και παγκόσμια. Ενδεικτικό είναι και το χτεσινό σχόλιο του Ομπάμα, ότι «η Ινδία και οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο φυσικοί εταίροι, πιστεύω ότι η Αμερική μπορεί να γίνει ο καλύτερος εταίρος της Ινδίας».
Διεθνή ΜΜΕ εστίασαν αρκετά στα περιθώρια συνεργασίας για την «αντιμετώπιση» των κλιματικών αλλαγών, που αφορά νέους τομείς όπου πολυεθνικές ήδη διασταυρώνουν τα ξίφη τους. «Ακόμη κι αν οι χώρες όπως οι ΗΠΑ μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, αν οι χώρες που είναι σε τροχιά ανάπτυξης όπως η Ινδία -με ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες σε ενέργεια- δε στραφούν προς πιο καθαρές πηγές ενέργειας, δεν έχουμε καμιά πιθανότητα να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή» σημείωσε σχετικά ο Ομπάμα, στο φόντο κριτικής που συνεχίζει να δέχεται η Ινδία σχετικά με τους αυξημένους ρύπους που συνεχίζει να εκπέμπει λόγω της χρήσης πιο «επικίνδυνων» μορφών ενέργειας.
Εντονες συζητήσεις έχει πυροδοτήσει στα επιτελεία μονοπωλίων και η συμφωνία των δύο χωρών να μπει σε εφαρμογή παλιότερη συμφωνία τους για συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, μετά από αλλαγές στην ινδική νομοθεσία που πριν προκαλούσε δισταγμούς σε αμερικανικές προμηθεύτριες εταιρείες. Με δεδομένες τις αυξανόμενες ανάγκες της Ινδίας για ενέργεια, η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει τους σήμερα 22 πυρηνικούς της αντιδραστήρες κατά 40, μέσα στην επόμενη 20ετία. Αναλυτές υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος. Η εφημερίδα «Δε Ιντου» ανέφερε πως ήδη η Ρωσία έχει αναλάβει την κατασκευή 20 αντιδραστήρων, ενώ η Γαλλία κατασκευάζει 6 αντιδραστήρες στη δυτική πολιτεία Μαχαράστρα. Αμερικανικά μονοπώλια αναμένεται να φτιάξουν τουλάχιστον 6.
Προχτές το βράδυ, οι δυο ηγέτες πήραν μέρος σε αμερικανο-ινδικό φόρουμ διευθυντικών στελεχών. Εκπρόσωποι πάνω από 30 αμερικανικών εταιρειών βρέθηκαν στην Ινδία, ειδικά για αυτή τη συνάντηση.
Ο Μπαράκ Ομπάμα στάθηκε στις προοπτικές που έχουν οι επενδύσεις στους κλάδους της αγροτικής οικονομίας και των υποδομών στην Ινδία, με δεδομένους και τους στόχους της ινδικής κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει μια σειρά υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, βιομηχανικά πάρκα κτλ), που θα δώσουν ώθηση στη μεταφορά προϊόντων και τη σύνδεση της τεράστιας χώρας. Ο Αμερικανός ηγέτης αναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλίες που θα μπουν μπροστά το επόμενο διάστημα, όπως η παροχή δανείων ύψους 4 δισ. δολαρίων από αμερικανικές τράπεζες, η χορήγηση 2 δισ. δολαρίων ειδικά για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο Ναρέντρα Μόντι επισήμανε -σύμφωνα με τα ρεπορτάζ- ότι η πολιτική της κυβέρνησής του που επιδιώκει να ενθαρρύνει την ενίσχυση της παραγωγής στην ίδια την Ινδία, θα δημιουργήσει τη «σωστή ατμόσφαιρα για μαζικές, διμερείς επιχειρηματικές συνεργασίες», θα εξασφαλίσει δηλαδή τις συνθήκες εκείνες που θα προσφέρουν οφέλη στα μονοπώλια και των δυο πλευρών. Οφέλη που φαίνεται ότι θα δώσουν νέα ώθηση στην επιδίωξη των Ινδών επιχειρηματιών (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται μεγιστάνες που ξεχωρίζουν παγκοσμίως σε κρίσιμους κλάδους όπως το μέταλλο) να ενισχύσουν τη δική τους παραγωγική βάση και συνολική δύναμη των ομίλων τους και στην επιδίωξη Αμερικανών επιχειρηματιών να στερεώσουν την «παρουσία» τους στη γιγάντια ινδική αγορά, που τυχαίνει να βρίσκεται και σε μια από τις πολυπληθέστερες γωνιές του πλανήτη.