Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ενας θεός το ξέρει»

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες (ΑΝΕΛ) συμφώνησαν ότι θα κάνουν κυβέρνηση. Οποιος άκουσε τις δηλώσεις του Π. Καμμένου, προέδρου των ΑΝΕΛ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και πριν τη συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, νόμιζε ότι οι ΑΝΕΛ είχαν βγει πρώτο κόμμα και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι ήξερε...

Παρ' όλα αυτά, βγήκε χτες ο Λαφαζάνης για να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, γιατί δεν ήθελε το ΚΚΕ και ότι το ΚΚΕ «θα κριθεί γι' αυτό»! Εμείς θα επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι «λίγη τσίπα δε βλάφτει», αν και ξέρουμε ότι οι υπηρέτες των μονοπωλίων δεν έχουν.

Από την άλλη, επειδή μπρίκια ο λαός δεν κολλάει και καταλαβαίνει ότι η συμφωνία της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έγινε τώρα, δεν μπορούμε παρά με μια διάθεση θυμηδίας να θυμηθούμε την κινηματογραφική ατάκα του αείμνηστου ηθοποιού Νίκου Σταυρίδη στην ταινία «Τα κίτρινα γάντια»: «Τώρα εσείς, πότε προλάβατε, πότε τα 'πατε, ένας θεός το ξέρει».

Ο «σύντροφος» Καμμένος...

Η ξεφτίλα ορισμένων δεν περιγράφεται! Δείτε τι έγραψε προκειμένου να δικαιολογήσει τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Λέω "σύντροφο" τον Πάνο (εδώ και πολλά χρόνια), διότι απ' όταν ήταν υπουργός Ναυτιλίας, τον έβγαζαν βόλτα στα τσιπουράδικα και στα κουτούκια του Πειραιά οι κουκουέδες ναυτεργάτες και τον χάλασαν». Οχι μόνο πρόκειται για μύθευμα του κ. Στάθη Σταυρόπουλου στην ιστοσελίδα «Ενικός», αλλά για «ιστορία» βγαλμένη απ' το στομάχι του. Θα προτείναμε στον κ. Σταυρόπουλο, όταν μιλάει για το ΚΚΕ, να μην κοιτάει στον καθρέφτη. Θυμίζουμε απλώς ότι ο Καμμένος, ως υφυπουργός Ναυτιλίας, υπηρέτησε επάξια τα εφοπλιστικά συμφέροντα, τόσο που οι ναυτεργάτες τον είχαν χαρακτηρίσει «ατζέντη των εφοπλιστών». Τι να πρωτοπεί κανείς; Για τις γενναίες αυξήσεις στις επιδοτήσεις των ακτοπλόων εφοπλιστών, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, όπως αυτών του Αγούδημου που ήταν επί μήνες απλήρωτοι, ή την κάλυψη που παρείχε στην εταιρεία «ΛΟΥΗΣ» με το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «SEA DIAMOND» με δύο αγνοούμενους;

Επίσης, είναι γνωστές οι θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπέρ των εφοπλιστών. Ενδεικτικά, να θυμίσουμε πως οι ΑΝΕΛ έχουν προτείνει την «άμεση μείωση του κόστους διατήρησης της ελληνικής σημαίας» και τη χορήγηση κινήτρων για την εγγραφή των πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο. Επίσης, τη δημιουργία «ελληνικής ναυτιλιακής πόλης», όπου το Δημόσιο θα παραχωρήσει δωρεάν στους εφοπλιστές για 99 χρόνια τα σχετικά οικόπεδα και θα συμμετάσχει κατά 40% στο κόστος κατασκευής των απαραίτητων υποδομών.

Προφανώς, προσπαθούν να δικαιολογηθούν και στους εαυτούς τους, γιατί π.χ. ο Δ. Παπαδημούλης έγραφε για το κόμμα του Πάνου Καμμένου στο Twitter, τον Απρίλη του 2012: «Η διαδρομή και οι θέσεις του Πάνου Καμμένου τον τοποθετούν δεξιότερα της ΝΔ».

Το ΚΚΕ και τους κουκουέδες, όμως, να μην τους πιάνουν στο στόμα τους!

Από τους Μπαλτάκους στον ... Σαγιά

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αλλά και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον γνωστά. Εχει όμως ένα ενδιαφέρον να σταθούμε λίγο περισσότερο σε μερικά πρόσωπα που έχουν τη δική τους ...πολιτική -και όχι μόνο- ιστορία. Οπως για παράδειγμα, ο δικηγόρος Σπύρος Σαγιάς, που είναι γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο Σπ. Σαγιάς έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του υπουργού Τουρισμού Δ. Λιβανού, στα μέσα της δεκαετίας του '90 επί ΠΑΣΟΚ. Το όνομά του έχει καταγραφεί στα πρακτικά μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης στη Βουλή. Συζήτηση που αφορούσε την υπόθεση παθητικής δωροδοκίας, προκειμένου να δώσει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καζίνο στο Φλοίσβο, για την οποία -όλοι θυμόμαστε- είχε κατηγορηθεί ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Στο γραφείο του Σπύρου Σαγιά εμφανίζεται -σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής- να έχει υπογραφεί το αγοραπωλητήριο συμβόλαιο ακινήτου, που φέρεται να είναι προϊόν δωροδοκίας.

Ακόμα, το όνομα του Σπύρου Σαγιά φέρεται να είναι πολύ γνωστό σε κύκλους έμπειρων μηχανικών επιχειρηματικών ομίλων που έχουν αναλάβει την κατασκευή δημοσίων έργων στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Αλλωστε, στο βιογραφικό του που έχει δοθεί στη δημοσιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι «ειδικεύεται σε θέματα δημοσίων συμβάσεων, δημόσια έργα, συμβάσεις παραχώρησης, επενδυτικά σχέδια». Βέβαια, από αυτό το βιογραφικό λείπει μια μικρή λεπτομέρεια. Ο Σπ. Σαγιάς είναι νομικός σύμβουλος της COSCO, ενώ έχει συμβάλει και στη διαμόρφωση του «φιλικού διακανονισμού» μεταξύ ΟΛΠ και COSCO.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ