Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πανηγύρια...

Οι πανηγυρισμοί στη χτεσινή «Αυγή» δεν έχουν προηγούμενο. Μέσα στην παραζάλη, λοιπόν, του ενθουσιασμού τους γράφουν: «Οι αστοί δεν τρομάξανε. Την εμπιστεύτηκαν (σ.σ. την αριστερά), κάνοντας ένα βήμα που μπορεί ν' αποδειχθεί πολύ μεγάλο. Που ενδέχεται να σημάνει, επιτέλους, το τέλος του εμφυλίου»!

Ετσι είναι ακριβώς. Οι αστοί δεν τρομάξανε. Αλλωστε, ένας επιφανής εκπρόσωπος της τάξης τους, ο μεγαλοβιομήχανος Τζ. Ανιέλι, το αφεντικό της FIAT, δήλωνε σε ανύποπτο χρόνο, για τους «αριστερούς» Ντ' Αλέμα και Πρόντι (ο τελευταίος τα έχει μέλι - γάλα με τον ΣΥΡΙΖΑ): «Το προσόν της Αριστεράς είναι ότι πολύ συχνά κάνει αυτό που δεν είχε πετύχει πριν απ' αυτή η Δεξιά». Οσο για τον «εμφύλιο», δηλαδή την ταξική πάλη, η κυρία που υπογράφει το άρθρο θα πρέπει να ξέρει ότι δεν τελειώνει, όσο και αν προσπαθήσουν. Το κεφάλαιο, του οποίου οι εκπρόσωποι έχουν σπεύσει να δώσουν τις ευλογίες τους στη νέα κυβέρνηση, θα συνεχίζει να ζητά το ξεζούμισμα των εργαζομένων και αυτοί θα συνεχίζουν να παλεύουν μέχρι να τελειώσουν για πάντα με το κεφάλαιο. Αυτό θα είναι το έργο μιας κυβέρνησης της εργατικής - λαϊκής εξουσίας και τότε θα έχουν κάθε λόγο να τρομάξουν οι αστοί!

Στη διπλανή σελίδα, άλλο άρθρο πανηγυρίζει που «έχουμε κυβέρνηση της Αριστεράς», που «πετάξαμε από πάνω μας το άγος της χειρότερης κυβέρνησης», που «απαλλαχθήκαμε, επιτέλους, από το κόμμα - εταιρεία που λέγεται ΠΑΣΟΚ» (ίσως όταν τα έγραφε να μη γνώριζε ότι στην κυβέρνησή του εκπροσωπείται δεόντως και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπορεί να μην πήρε χαμπάρι ότι όλο το κόμμα του είναι το ΠΑΣΟΚ σε νέα συσκευασία...)!

Πανηγυρίζει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου με ολίγον ΔΗΜΑΡ και μπόλικο ΠΑΣΟΚ, που εγγυάται τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, της κυβέρνησης που δεν τρομάζει τους αστούς, αλλά την εμπιστεύονται, είναι -άκουσον, άκουσον- το ...όραμα για το οποίο έδωσαν τη ζωή τους εκείνοι που «έλιωσαν στις φυλακές και τα ξερονήσια, που στήθηκαν στους τοίχους της Καισαριανής και της Κοκκινιάς», όραμα που τάχα ευοδώνεται και γι' αυτό «..."στο τραπέζι της χαράς της πρώτης/στη νίκη, στης ελπίδας τη γιορτή/ο Μπελογιάννης θα ν' πανηγυριώτης..."»! Το αίσχος τους δεν έχει όριο!


Ψ.

Καμία ανοχή στις λυκοσυμμαχίες

Ο θάνατος των δύο Ελλήνων πιλότων προχτές σε ΝΑΤΟική άσκηση στην Ισπανία δεν ήρθε από την ...κακιά την ώρα. Στελέχη και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ασκούνται συχνά - πυκνά σε υψηλής επικινδυνότητας συνεκπαιδεύσεις με Αμερικανούς και άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ασκήσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού, αλλά μόνο την προάσπιση των ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις οξυμένες κόντρες τους με αντίστοιχα συμφέροντα άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σε αυτό το βωμό χάθηκαν οι δύο πιλότοι, σε αυτό το λάκκο ρίχνονται χρήματα του λαού, για την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για τη συντήρηση εδώ ΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών στρατιωτικών δομών, για εξοπλισμούς που υπηρετούν αντίστοιχους σχεδιασμούς και όχι τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Την ίδια ώρα, βέβαια, ΝΑΤΟ και ΕΕ εξελίσσονται ακόμη περισσότερο σε παράγοντες υπονόμευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ενισχύουν στην πράξη την τουρκική προκλητικότητα, την αμφισβήτηση από πλευράς Αγκυρας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Παρακάμπτοντας το γεγονός αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται» (Αλ. Τσίπρας 14/5/2014).

Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, η εμπλοκή του ελληνικού λαού στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η παραπέρα προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτούς θα συνεχίζεται και θα εντείνεται «κανονικά» και την «επόμενη μέρα», και με τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ηδη, είναι σε εξέλιξη άλλη μια μεγάλης έκτασης συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με αυτήν των ΗΠΑ και επίκεντρο την αεροπορική βάση της Σούδας (την οποία θέλουν να χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί και ως βάση επιχειρήσεων). Στην ίδια βάση ετοιμάζεται κι άλλη τέτοια συνεκπαίδευση με Αμερικανούς από μεθαύριο Παρασκευή με επίκεντρο την αεροπορική βάση Ελευσίνας.

Επικίνδυνες εξελίξεις, ειδικά όσο οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τις αγορές και τις πρώτες ύλες και πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, με την εμπλοκή και της Ελλάδας. Αλλος ένας λόγος που ο λαός δεν πρέπει να δώσει ούτε μια στιγμή ανοχής στη νέα συγκυβέρνηση. Αντίθετα, πρέπει να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου και όλες τις δυνάμεις που δηλώνουν ότι είναι «αδιαμφισβήτητη» η συμμετοχή της χώρας σε αυτές.


Θ. Μπ.

Διεύρυνση ανισοτήτων, κρίση εμπιστοσύνης, διέξοδος

Από την απεργία εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ το Σεπτέμβρη 2012
Από την απεργία εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ το Σεπτέμβρη 2012
«Εξαιρετικά μειωμένη η εμπιστοσύνη της παγκόσμιας κοινής γνώμης σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, ΜΜΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις σύμφωνα με έρευνα που έγινε μπροστά στο "Φόρουμ του Νταβός". Το ετήσιο βαρόμετρο της "Edelman Trust" καταδεικνύει πως η εμπιστοσύνη σ' αυτούς τους φορείς έχει υποχωρήσει κατά 50% στα 2/3 των χωρών. Ιδιαιτέρως αυξημένη είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ρωσία και Τουρκία».

Αυτό το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αναδεικνύει ούτε λίγο ούτε πολύ τη μεγάλη δυσπιστία μεγάλης μερίδα των λαών πολλών χωρών τόσο στο αστικό πολιτικό σύστημα όσο και στις επιχειρήσεις, ως συνέπεια του βαθέματος των ταξικών ανισοτήτων σε βάρος τους, ιδιαίτερα στις συνθήκες κρίσης, ανεξάρτητα από το βαθμό συνειδητοποίησης των αιτιών και βεβαίως της διεξόδου. Δεν είναι τυχαίο ότι η έρευνα διαπιστώνει αυξημένη έλλειψη εμπιστοσύνης στα συγκεκριμένα κράτη απ' αυτά βεβαίως που συμμετέχουν στο «Φόρουμ του Νταβός». Είναι κράτη με ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, ψηλά στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, αλλά με μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και ανεργία, που διευρύνονται είτε λόγω ύφεσης (Ιαπωνία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία), είτε λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας, (Γερμανία), είτε επειδή δεν αμβλύνονται, αν και υπάρχει καπιταλιστική ανάκαμψη (ΗΠΑ).

Στην ίδια έρευνα, επίσης, αναφέρεται ότι: «Σημειωτέον ότι η σχετική έρευνα καταδεικνύει ανάμεικτα συναισθήματα της κοινής γνώμης σχετικά με την τεχνολογία, που διαδραματίζει έναν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στις ζωές των ανθρώπων. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά πως προχωρεί με υπερβολικά γρήγορους ρυθμούς η τεχνολογική καινοτομία, εξαιτίας της απληστίας των επιχειρήσεων και όχι χάρη στην επιθυμία τους να βελτιώσουν τον κόσμο. Σε όλους τους κλάδους, πάντως, οι καταναλωτές επιθυμούν την επιβολή αυστηρότερων ρυθμίσεων σε επιχειρήσεις, αλλά δεν εμπιστεύονται τους κυβερνώντες και δεν ελπίζουν πως αυτοί θα αναπτύξουν και θα εφαρμόσουν τους κατάλληλους κανόνες». Πράγματι, η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων γίνεται σε όφελος των κερδών και όχι των αναγκών της εργατικής τάξης, των λαών. Δείχνει ότι δεν μπορεί να βγάζουν κέρδη τα μονοπώλια και ταυτόχρονα να καλύπτονται οι ανάγκες των λαών. Ομως δε γίνεται οι άνθρωποι να είναι πάνω από τα κέρδη, ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται. Γι' αυτό οι κυβερνήσεις δεν επιβάλλουν κανόνες στους επιχειρηματίες. Τέτοιοι κανόνες είναι ενάντια στην ανταγωνιστικότητα, ενάντια στην αυξημένη αναπαραγωγή των κερδών. Οσο για τη νέα τεχνολογία, αυξάνει μεν την παραγωγικότητα της εργασίας στο πλαίσιο του καπιταλισμού, αλλά ταυτόχρονα επιδρά στη μείωση των μισθών και στην αύξηση της ανεργίας, αφού παράγονται περισσότερα εμπορεύματα στη μονάδα χρόνου, μειώνοντας την αξία άρα και την τιμή της εργατικής δύναμης, ενώ χρειάζονται λιγότερα χέρια για την παραγωγή ίδιων ή και περισσότερων εμπορευμάτων.

Οι κοινωνικές ανισότητες

Σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» 4/1/2015, αναφερόταν: «Τα προβλήματα που θα απασχολήσουν σε σημαντικό βαθμό τον κόσμο το 2015 παρουσιάζει σε μελέτη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (WEF). Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για ζητήματα οικονομικής φύσεως, όπως η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας και η υποχώρηση της απασχόλησης ακόμη και όταν αναπτύσσεται η οικονομία.

Ενα από τα βασικότερα προβλήματα είναι η διεύρυνση της εισοδηματικής ανισότητας, τάση που άρχισε να ενισχύεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά πήρε νέα δυναμική μετά την κρίση του 2008. Η ανάπτυξη της οικονομίας χωρίς αύξηση της απασχόλησης αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο ζήτημα για το 2015. Το πρόβλημα μπορεί να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της αυτοματοποίησης και της χρήσης λογισμικού και ρομπότ σε όλο και περισσότερες δουλειές».

Ενα παράδειγμα από τις ΗΠΑ που επιβεβαιώνει και την έρευνα: Στην «HuffPost Greece» δημοσιεύθηκε στις 21/01/2015 και αναδημοσιεύτηκε στο «reporter.gr» ρεπορτάζ από το ετήσιο διάγγελμα του Μπ. Ομπάμα το οποίο αναφέρει: «Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης, ο Μπάρακ Ομπάμα θέτει θέμα μείωσης των οικονομικών ανισοτήτων και ρύθμισης της αγοράς εργασίας. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είχε αναγγελθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα εδώ και 2 χρόνια, ωστόσο τώρα που η ανεργία μειώνεται στις ΗΠΑ, κατάφερε να φέρει ξανά το θέμα στο τραπέζι. Φυσικά το σημείο αφετηρίας είναι εξαιρετικά χαμηλό: Ο Ομπάμα θεσμοθέτησε κατώτατο μεροκάματο 10 δολαρίων για τους εργαζόμενους με ομοσπονδιακά συμβόλαια. Στο Σιάτλ, ο Δήμαρχος έχει δεσμευτεί για την αύξηση του μισθού σε 15 δολάρια την ώρα."Είμαστε η μόνη ανεπτυγμένη χώρα που δεν εγγυάται αναρρωτική άδεια μετ' αποδοχών" είπε στους Αμερικανούς ο Ομπάμα».

Και όλ' αυτά όταν η καπιταλιστική οικονομία των ΗΠΑ έχει βγει εδώ και δύο χρόνια από την κρίση και αναπτύσσεται με ρυθμούς πάνω από 2%.

Και στην περίοδο της ανάπτυξης και στην περίοδο της κρίσης

Βεβαίως, οι κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες δεν αυξήθηκαν μόνο στην περίοδο της κρίσης. Στην περίοδο της κρίσης εκτινάχτηκαν, αλλά αυτές διευρύνονται και στην περίοδο της ανάπτυξης. Τα ρεπορτάζ των αστικών ΜΜΕ, που ασχολήθηκαν με τη διεύρυνση των ανισοτήτων, γράφουν: «Η έκταση και η συνεχιζόμενη αύξηση των ανισοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες με ανησυχούν πολύ. Δεν είναι μυστικό ότι οι λίγες τελευταίες δεκαετίες διεύρυνσης της ανισότητας μπορεί να συνοψιστούν σε σημαντικά κέρδη για τα εισοδήματα και τις περιουσίες που βρίσκονται στην κορυφή και σε στάσιμο βιοτικό επίπεδο για την πλειονότητα» (Τζάνετ Γιέλεν, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ - Fed - ηλεκτρονικό «Βήμα» 17/10/2014).

«Ολα τα οφέλη, σχεδόν όλα τα οφέλη, που προέκυψαν τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, τα έχει καρπωθεί το 1% του πληθυσμού, ενώ οι μισθοί για το 99% έχουν αυξηθεί ελάχιστα» («Euronews», 6/11/2014, απαντώντας σε αιτίες για την εκλογική ήττα Ομπάμα).

«Η ανάπτυξη επιβεβαιώνεται αλλά οι μισοί πολίτες χάνουν τα εισοδήματά τους. Οι ανισότητες αυξάνονται όπως και εκείνοι που έχουν όλο και λιγότερα να ξοδέψουν. Υπάρχουν όλο και περισσότερες αποταμιεύσεις αλλά λιγότερες επενδύσεις και μικρότερη κατανάλωση. Την ίδια ώρα, εταιρείες όπως η "Apple" αλλά και άλλοι παγκόσμιοι κολοσσοί κάθονται πάνω σε βουνά ζεστού χρήματος που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Τα χρήματα συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων "happy fews", επιχειρήσεων και ιδιωτών» (από άρθρο του Eric Le Boucher στην οικονομική εφημερίδα «Les Echos»).

«Η αμερικανική οικονομία πράγματι αναπτύσσεται. Αλλά ταυτόχρονα οι εισοδηματικές ανισότητες στην αμερικανική οικονομία διευρύνονται. Στα τέλη του 2012 στο πλουσιότερο 10% ανήκε το 50% του διαθέσιμου πλούτου! Από τότε η τάση αυτή δεν αντιστράφηκε, ενισχύθηκε. Και δεν είναι μια αποκλειστικά αμερικανική τάση. Σε όλον τον κόσμο, και στην Ευρώπη, η ίδια τάση καταγράφεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου "Boston Consulting Group", ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε το 2013 κατά 15%, με ρυθμό διπλάσιο του 2012. Οι ανισότητες διευρύνονται - τόσο στην Ευρώπη της γερμανικής λιτότητας όσο και στις ΗΠΑ των αναπτυξιακών κινήτρων και της ποσοτικής χαλάρωσης» («Τα Νέα» 8/11/2014).

Επίσης, ως προς την ανεργία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), θα συνεχίσει την ανοδική πορεία της τα επόμενα χρόνια. Η ILO προειδοποιεί ότι οι άνεργοι έως το 2019 θα έχουν ξεπεράσει τα 212 εκατομμύρια από τα 202 εκατομμύρια σήμερα. Παγκοσμίως, ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 3 εκατομμύρια φέτος και κατά 8 εκατομμύρια από το 2016 - 2019.

Αυτές είναι οι διαπιστώσεις που επιβεβαιώνουν ότι, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης, οι εισοδηματικές ανισότητες διευρύνονται, η ανεργία μεγαλώνει είτε σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης είτε σε περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σχετικά με τη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ, αυτή έχει μειωθεί στο 6% στο τέλος του 2014, αλλά δεν είναι όλη η αλήθεια. Για παράδειγμα, υπήρξε άρθρο των «New York Times» (Ιούνης 2014), σύμφωνα με το οποίο «η έστω και αμυδρή βελτίωση των αριθμών οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν απλά σταματήσει να αναζητούν εργασία», δηλαδή δεν καταγράφονται ως άνεργοι.

Το ξεγέλασμα της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ και η πραγματική διέξοδος

Το παράδειγμα των ΗΠΑ είναι χαρακτηριστικό επειδή δεν εφαρμόζεται πολιτική αυστηρής οικονομικής διαχείρισης, αλλά επεκτατικής. Αυτήν την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που και οι ταξικές ανισότητες διευρύνονται και η ανεργία δε μειώνεται, αλλά συγκαλύπτεται είτε με τη μη εγγραφή στους καταλόγους ανέργων είτε με τις ευέλικτες μορφές εργασίας.

Η μεγάλη δυσπιστία μεγάλης μερίδα των λαών πολλών χωρών τόσο στο αστικό πολιτικό σύστημα, ως συνέπεια του βαθέματος των ταξικών ανισοτήτων σε βάρος τους, ωθεί ενίοτε σε τιμωρία των κομμάτων των αστικών κυβερνήσεων και εναλλαγή τους στις αστικές κυβερνήσεις με κάποιες προσδοκίες για ανακούφιση. Πάλι η πείρα των ΗΠΑ δείχνει ότι αυτές οι προσδοκίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες ή περιορίζονται το πολύ σε κάποια ψίχουλα. Βεβαίως, κόμματα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν τέτοιες αντιλήψεις, ξεγελούν, χειραγωγούν. Το γεγονός ότι το εργατικό κίνημα βρίσκεται σε μεγάλη υποχώρηση διεθνώς, ως συνέπεια και της αντεπανάστασης, εμποδίζει αυτήν τη δυσπιστία να εκφραστεί σε συνειδητή αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική αντίσταση - αντεπίθεση. Τέτοιες συνέπειες υπάρχουν και στην Ελλάδα, παρά τη συνεπή δράση του ΚΚΕ, παρά την ύπαρξη του ταξικού πόλου στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, τις προσπάθειες συγκρότησης της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Οπως αναφέρεται στην Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα, «κρίσιμος αρνητικός παράγοντας για το συσχετισμό δυνάμεων, επομένως για την πολιτική επιρροή του ΚΚΕ, ήταν και είναι η κατάσταση μαζικότητας και προσανατολισμού του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Οσο το κίνημα, η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτό παραμένουν σε υποχώρηση, παρά τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων, των ταξικά συνειδητοποιημένων δυνάμεων, τόσο θα κυριαρχούν οι λογικές της αναμονής, της ανάθεσης, της αναζήτησης "σωτήριων" και ανύπαρκτων λύσεων από τα πάνω. Στην πορεία, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, από τα ίδια τα πράγματα, θα ξανασκεφτούν προβλέψεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ, θα συμπορευτούν με το ΚΚΕ, για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την ενδυνάμωση της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας». Αυτός είναι και ο δρόμος της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την εργατική - λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Σ.

«Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά... »

«

Ελλάδα: όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά» ήταν ο τίτλος του αφιερώματος, πριν από λίγες μέρες, του γαλλικού περιοδικού «Marianne» στην Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα στην Ρένα Δούρου, για την οποία ο συντάκτης τόνιζε πως είναι «μια Περιφερειάρχης που την περίμεναν στη γωνία... αλλά που μέχρι σήμερα έχει κάνει μια άψογη διαδρομή». Για να δούμε, μέσα από το δημοσίευμα την «άψογη διαδρομή» που γίνεται παρά το ότι, όπως αναφέρει το περιοδικό: «(...) κανείς δεν διευκολύνει το έργο της. Ωστόσο, με σκληρή δουλειά και βούληση, η εκλεγμένη Περιφερειάρχης κατορθώνει σημαντικά πράγματα με τη μικρή της ομάδα».

Το αφιέρωμα ξεκινά, λοιπόν, με το ότι η Ρένα Δούρου «κατάφερε να πείσει τις Βρυξέλλες» (...) «ασχολήθηκε λοιπόν με τα πιο πιεστικά προβλήματα και αντιμετώπισε τις πιο επείγουσες καταστάσεις» (...) «κατάφερε να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι σε όλη την Περιφέρεια κατά τους φοβερούς κατακλυσμούς του περασμένου Οκτωβρίου». Ο συντάκτης προφανώς αγνοεί το γεγονός πως σχεδόν όλοι οι δρόμοι της Δυτικής Αττικής μετατράπηκαν σε ποτάμια, ειδικά στις περιοχές του Πειραιά, του Κερατσινίου, της Νίκαιας, του Περάματος, της Δραπετσώνας, του Αιγάλεω, των Αγ. Ανάργυρων, του Ιλίου, του Μενιδίου, της Νίκαιας και του Περιστερίου. Επίσης, περισσότερα από 15 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και έφτασαν στην Π. Κοκκινιά, ενώ οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών - την ώρα που μάζευαν τις λάσπες από τα σπίτια τους μέρες μετά τις πλημμύρες - στηλίτευαν το γεγονός πως η περιφερειακή Αρχή ήταν ανύπαρκτη. Βέβαια, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η διοίκηση της Περιφέρειας έχει την απόλυτη ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση. Ομως, χαρακτηριστικό της πολιτικής της διοίκησης της Περιφέρειας είναι ότι στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας προβλέπονται μερικά ψίχουλα για αντιπλημμυρικές υποδομές, ενώ για επιχειρηματικούς ομίλους υπάρχουν μπόλικα εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να φτιάξουν αθλητικές υποδομές.

Το άρθρο του γαλλικού περιοδικού συνεχίζει. «Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της (σ.σ. της Ρ. Δούρου) ήταν το πρόβλημα που σχετίζεται με τις συνθήκες διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, η οποία συχνά λαμβάνει χώρα παραβιάζοντας τις περισσότερες ευρωπαϊκές οδηγίες. Η επίσκεψή της στη χωματερή της Φυλής, στα δυτικά της Αθήνας προκάλεσε αίσθηση και έφερε τη στήριξη πολλών επιτροπών κατοίκων που αγωνίζονται για το κλείσιμό της. (...) Βέβαια προς το παρόν η χωματερή εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά η κυρία Περιφερειάρχης ακύρωσε ένα σχέδιο του προκατόχου της, εξόχως επικερδές για τις μεγάλες εταιρίες που μοιράζονται τις κερδοφόρες μπίζνες των απορριμμάτων». Παρά τις προεκλογικές κορόνες για άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, η πλειοψηφούσα παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, κάνει τώρα λόγο για σταδιακό κλείσιμό της. Παράλληλα, ετοιμάζεται να διοργανώσει διεθνές συνέδριο σχετικά με το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, αξίας 40.000 ευρώ, ενώ προεκλογικά δήλωνε σε όλους τους τόνους πως η παράταξη έχει έτοιμο σχέδιο για το θέμα. Οσο για την «ακύρωση» του σχεδίου του Γ. Σγουρού που επικαλείται το άρθρο, το σταμάτημα των 4 εργοστασίων δηλαδή, προεκλογικά η Ρ. Δούρου ζητούσε «να σταματήσει κάθε εργασία που έχει σχέση με την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ενός έργου που αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον».

Ωστόσο, στον προϋπολογισμό που εισηγήθηκε - τον προϋπολογισμό της προηγούμενης Διοίκησης Σγουρού, που η παράταξη της Ρένας Δούρου είχε καταψηφίσει ως αντιλαϊκό - προσέφερε απλόχερα δύο εκατομμύρια ευρώ για το συγκεκριμένο έργο. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόσφατα η Κομισιόν έστειλε τα συγχαρητήριά της στην Περιφέρεια για το σχέδιό της στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επειδή ακριβώς βρίσκεται μέσα στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των οδηγιών της. Κοινοτικές οδηγίες που ανάμεσα σε άλλα προβλέπουν ακόμα και την ιδιωτικοποίηση ή τη Σύμπραξη με ιδιώτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων... Επιλογές ευνοϊκές για επιχειρηματίες του κλάδου που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.


Π. Α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ