Τρίτη 27 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στα σκαριά τα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας»

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από ΣΕΒ και Ευρωπαίους βιομήχανους στη νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ

Το αντιλαϊκό σκηνικό της «επόμενης μέρας» ξετυλίγεται από τα επιτελεία και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, καθώς και από το ΔΝΤ. Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η παράταση του μνημονίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης». Στο εσωτερικό, «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει και ο ΣΕΒ, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και η ευρωπαϊκή ένωση βιομηχάνων (BUSINESSEUROPE).

Το συμβούλιο Γιούρογκρουπ

Σε αυτό το φόντο, συνεδρίασαν χτες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ). Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης, Γκ. Χαρδούβελης.

«Η κύρια συζήτηση για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στο Γιούρογκρουπ του Φεβρουαρίου», δήλωσε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Γ. Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι «το σχέδιο της ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής προς το παρόν έχει παγώσει». Πρόσθεσε ότι επικοινώνησε με τον επόμενο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

«Θα δούμε ποια θα είναι τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα τα συζητήσουμε, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, όπως κάνουμε με όλες τις κυβερνήσεις», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε «πεπεισμένος ότι θα εργαστούμε από κοινού (με την ελληνική κυβέρνηση) για τους ίδιους στόχους, ώστε η Ελλάδα να γίνει ισχυρή, να έχει μια δημιουργική οικονομία που να απαντά στις ανάγκες του λαού της και με προφανή στόχο την παραμονή της στο ευρώ». Σχετικά με το ρόλο της τρόικας, σημείωσε πως πάντα θα υπάρχει η ανάγκη από «θεσμούς που βοήθησαν», ωστόσο «ενδεχομένως με νέα μορφή». Σύμφωνα με τον ίδιο, η «διευθέτηση» του χρέους έχει προϋπόθεση την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε σχετικά πως «ένα από τα πρώτα σημεία συζήτησης με τις νέες ελληνικές αρχές, θα είναι η συζήτηση για μια πιθανή παράταση του προγράμματος, βεβαίως όμως θα πρέπει να το συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επανέλαβε ότι η συμφωνία με την Ευρωζώνη θα πρέπει να τηρηθεί, χαρακτηρίζοντας εκτός ατζέντας τη συζήτηση για ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού χρέους. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, στο τραπέζι παραμένει η «επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης».

Με το βλέμμα στραμμένο στο περιβόητο «πακέτο Ντράγκι», που θα αποδοθεί στα ευρωπαϊκά μονοπώλια, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Π. Παντοάν, σημείωσε πως η ΕΕ «πρέπει να δημιουργήσει περισσότερη ανάπτυξη και εργασία», ενώ σχετικά με το ελληνικό κρατικό χρέος είπε ότι «πρέπει να βρεθεί λύση, συμβατή με τις υπάρχουσες ισορροπίες, που να είναι βιώσιμη».

Παρεμβάσεις με το βλέμμα στο μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης

Χαρακτηριστικές των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ είναι οι παρεμβάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον. Μέσω δήλωσης εκπροσώπου του, τονίζεται ότι «η αύξηση των δαπανών στα δημόσια οικονομικά δεν έχει αποδειχθεί πως ενισχύει την ανάπτυξη στην Ελλάδα ή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι (η Ελλάδα) είναι ανάγκη να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το έλλειμμά της και να ανταποκρίνεται στις διεθνείς δεσμεύσεις της».

«Ελπίζουμε ότι θα συνεργασθούμε στενά με την επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε εκ μέρους των ΗΠΑ ο Μαρκ Στρο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, της υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα. Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας, ο Φρ. Ολάντ εξέφρασε την «επιθυμία του να υπάρξει στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες» και κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να επισκεφθεί σύντομα το Παρίσι».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για ένα «κούρεμα» χρέους - αντιθέτως, μπορεί να υπάρξει ενίσχυση της Ελλάδας με διευκόλυνση της πρόσβασης σε διαθέσιμα κοινοτικά κεφάλαια. Ο ίδιος απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Αλ. Τσίπρα, στην οποία σημειώνει πως «πρόκειται για κορυφαία αλλαγή στην Ελλάδα που θα έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη».

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης και δεν μπορεί να ζητήσει ειδική μεταχείριση για το χρέος της», δήλωσε στη γαλλική «Le Monde» η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ. Οπως τόνισε, προτεραιότητα του ΔΝΤ είναι να εμπλακεί εκ νέου σε διάλογο με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς πρέπει να καλυφθεί το «χαμένο έδαφος». Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, σύμφωνα με την Κ. Λαγκάρντ, περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στον κρατικό μηχανισμό, στο σύστημα είσπραξης φόρων και τη συντόμευση των δικαστικών διαδικασιών.

Στο μεταξύ, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, ο οποίος του επέδωσε συγχαρητήρια επιστολή του Βλ. Πούτιν. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίσθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ελληνορωσικών σχέσεων σε σειρά τομέων, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Εξάλλου, προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, πριν από την προγραμματισμένη αξιολόγηση, στα μέσα Μάρτη, απηύθυνε ο οίκος «Standard & Poor's».

«Δίπλα στην κυβέρνηση» οι βιομήχανοι...

Στη συγχαρητήρια επιστολή του στον Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος των Ελλήνων βιομηχάνων, Θ. Φέσσας, δηλώνει πως ο ΣΕΒ «ως ο κατ' εξοχήν εκπρόσωπος των οργανωμένων ελληνικών επιχειρήσεων, θα είναι δίπλα στην κυβέρνηση και θέτει στη διάθεση του πρωθυπουργού τόσο τις θέσεις για τη βιομηχανική πολιτική και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας, όσο και το δίκτυο σχέσεων με την ευρωπαϊκή και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα». Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «οι ανάγκες της χώρας και οι υποχρεώσεις της προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα είναι γνωστές και επιτακτικές. Σήμερα, καθώς η χώρα πασχίζει να αφήσει πίσω της τον κύκλο της βαθιάς ύφεσης, έχει μόνο μία επιλογή: Τη δυναμική ανάπτυξη, με αύξηση της παραγωγικής απασχόλησης, ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα, ανασυγκρότηση της βιομηχανίας, προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, οριστική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται τη συναίνεση, το πνεύμα συνεργασίας και την εποικοδομητική συμπόρευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της, εντός και εκτός συνόρων (...) Τις επόμενες λίγες ημέρες καλείστε να λάβετε αποφάσεις που θα άρουν την αβεβαιότητα για τις δυνατότητες της χώρας μας να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή της προοπτική και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία»...

«Τώρα είναι απαραίτητη μια υπεύθυνη προσέγγιση από τους Ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, θα δράσει υπεύθυνα και πραγματιστικά στις επερχόμενες συζητήσεις, σεβόμενος τις συμφωνηθείσες από την ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκές δεσμεύσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ένωσης βιομηχάνων «BUSINESSEUROPE», Μ. Μπέιρερ. Επιπλέον, τονίζει πως η «θετική» ελληνική μεταρρυθμιστική διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί, «όπως και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιστεύουν». Υπογράμμισε ακόμη πως οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ, η πτώση της τιμής του πετρελαίου και το αδύναμο ευρώ μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει. «Το ποτήρι είναι σαφώς μισογεμάτο», σημείωσε ο Μ. Μπέιρερ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με άξονα τράπεζες και κρατικό χρέος(2015-10-13 00:00:00.0)
Τα λαϊκά συμφέροντα θυσία στο βωμό της ανταγωνιστικότητας(2015-06-10 00:00:00.0)
Κοινοί στόχοι στο πλαίσιο του «ευρωμονόδρομου»(2015-01-30 00:00:00.0)
...και με τις «ευλογίες» του κεφαλαίου(2015-01-28 00:00:00.0)
Με τις ευλογίες της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας(2012-05-31 00:00:00.0)
Διαπιστευτήρια στην ΕΕ από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου»(2012-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ