Πέμπτη 22 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ζητάει διεύρυνση της επέμβασης

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι έκανε έκκληση στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό και τη «διεθνή κοινότητα» να βοηθήσουν περισσότερο τη χώρα του στον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους», λέγοντας ότι η έως τώρα βοήθεια δεν είναι αρκετή. Απηύθυνε ιδιαίτερη έκκληση για την αποστολή σύγχρονων όπλων, πυρομαχικών και εκπαίδευσης του ιρακινού στρατού, κατηγορώντας τους συμμάχους της Βαγδάτης για «πολλά λόγια και ελάχιστα έργα».

Οι δηλώσεις του Χάιντερ έγιναν έναν 24ωρο πριν την προγραμματισμένη για σήμερα βρετανο-αμερικανική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών 20 ιμπεριαλιστικών συμμαχικών χωρών στο Λονδίνο, με κεντρικό θέμα στρατηγικές αντιμετώπισης των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ.

Στη Βρετανία πάντως ο απεσταλμένος του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή και πρώην πρωθυπουργός των «Εργατικών», Τόνι Μπλερ, απέρριψε τις κατηγορίες πως εμπλέκεται στην απόφαση για καθυστέρηση της δημοσιοποίησης του πορίσματος της έρευνας Chilcot (από το επίθετο του επικεφαλής των ερευνητών, Σερ Τζον Τσίλκοτ) σε σχέση με τις ευθύνες της Βρετανίας στον τελευταίο πόλεμο του Ιράκ (που επέφερε την ανατροπή του τότε Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν) μετά από τις βρετανικές εκλογές της 7ης Μάη.

Στη Συρία, νέα έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά σε εμπορική περιοχή της κεντρικής πόλης, Χομς, προκάλεσε το θάνατο επτά ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 30.

Τέλος, στο Βόρειο Ιράκ οι Κούρδοι μαχητές «Πεσμεργκά» πέτυχαν την ανακατάληψη χωριών που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, στη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης μεγάλης κλίμακας με την υποστήριξη αεροπορικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ