Πέμπτη 22 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ ο μνημονιακός

Και τι δεν έγραψε ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Οδ. Βουδούρης στο προεκλογικό του τρικάκι με το οποίο γέμισε τις γειτονιές της Β' Αθήνας, παραθέτοντας το βιογραφικό του: «Ιατρός χειρούργος. Πρ. Πρόεδρος των Γιατρών χωρίς Σύνορα. Πρ. Πρόεδρος του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου. Συνιδρυτής της πολιτικής κίνησης "Κοινωνία Πρώτα"». Κότσαρε από δίπλα και μια φωτογραφία του με τον Τσίπρα. Βέβαια, ο Βουδούρης «ξέχασε» μια σειρά άλλες πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές της... καριέρας του: Οτι στο ΠΕΣΥ διορίστηκε επί κυβέρνησης Σημίτη. Πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου. Ψήφισε το πρώτο μνημόνιο. Συνυπέγραψε την προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Είναι αυτή η επιλεκτική αμνησία μνημονιακών υποψηφίων, όπως ο Βουδούρης, η Τζάκρη, ο Παραστατίδης, που ενέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτιά του, προφανώς για να του μεταδώσουν την... τεχνογνωσία τους, τώρα που ως επόμενη κυβέρνηση ετοιμάζει επέκταση του τρέχοντος μνημονίου και αντικατάστασή του σε επόμενη φάση από το δικό του «μεσοπρόθεσμο» (όπως λένε ανοιχτά Δραγασάκης, Βαλαβάνη, Παππάς κ.ά.), για να συνεχιστεί από το λαό η αποπληρωμή του χρέους και των δανείων, που τα αναγνωρίζουν όλα, όπως διαβεβαιώνουν συνεχώς ξένα και ντόπια κέντρα.

«Ζήτω το κεφάλαιο»

Μόνο «ζήτω το κεφάλαιο» δεν ανέκραξε ο Στ. Θεοδωράκης στη χτεσινή διακαναλική συνέντευξή του. Αφού πρώτα χαρακτήρισε τις απόψεις Δραγασάκη και Σταθάκη ως «ενέσεις λογικής» στον ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως είπε, δεν απέχουν πολύ απ' όσα λένε στο «Ποτάμι» ή στην ΕΕ, ζήτησε «αποκρατικοποιήσεις» γιατί αυτές φέρνουν «δουλειές» και «επενδύσεις». Η μόνη ένστασή του να μη γίνονται με «σημαδεμένες τράπουλες» σε όφελος «φίλων», ομνύοντας κι αυτός, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην... υγιή επιχειρηματικότητα. Ζήτησε επίσης «ελαφρύνσεις» σε φόρους και εισφορές για τους επιχειρηματίες, για να μη φεύγουν για γειτονικές χώρες, όπως στην Αλβανία. Παρεμπιπτόντως, χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές απ' ό,τι ισχύουν για τις επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες ζήτησε χτες και ο Καμμένος, δείχνοντας κι έτσι την κοινή γραμμή που συνδέει όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, την έγνοια τους να διασφαλίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Παραπέρα, ο Θεοδωράκης συμφωνεί για αυξήσεις τάχα στους εργαζόμενους, αλλά μόνο όποτε και όσο το επιτρέπει η ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, που αντικειμενικά αναπτύσσεται μόνο με ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Αρα αυξήσεις γιοκ. Τέλος, απαρίθμησε, για να τ' ακούσουν τα μονοπώλια, ποια στελέχη έχει στο οικονομικό του επιτελείο, ως απόδειξη ότι έχει το προσωπικό που χρειάζονται για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους.

Πρεμούρα

Τι πόνος κι αυτός; Μεγαλοδημοσιογράφοι, αστικά τηλεοπτικά ΜΜΕ, αυτοί ακριβώς που έχουν δώσει ρέστα για να υπερασπίσουν τα μνημόνια, που έχουν λοιδορήσει τους λαϊκούς αγώνες, τώρα κλαίνε και οδύρονται γιατί το ΚΚΕ δε δίνει ανοχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενας από αυτούς, στην προσπάθειά του χτες το πρωί, υπερέβαλε εαυτόν διακόπτοντας την υποψήφια του ΚΚΕ, με ένταση και νεύρα, επειδή δε συμφωνούσε με την απάντησή της. Δε χρειάζεται να εκτίθεσαι έτσι, κύριε δημοσιογράφε. Ο,τι είπες εσύ επανέλαβε και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, το εμπεδώσαμε. Είπες: «Ο λαός θέλει λύσεις από κυβερνήσεις, όχι από τον Περισσό». Είπε και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι θλιβερό το ΚΚΕ να μένει στη γωνία». Αλλά πήραν την απάντηση. Το ΚΚΕ είναι εκεί που είναι ο λαός, στους αγώνες του και όχι στα σαλόνια των μεγαλοεπιχειρηματιών που έχουν θαμώνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν τους αρέσει βεβαίως και εκτίθενται. Γι' αυτό και η πρεμούρα.

Επιστράτευσαν και τον Κοψίδη

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να χτυπήσει το ΚΚΕ γιατί χαλάει τη σούπα της «Ελπίδας» που δήθεν έρχεται αποκαλύπτοντας τις δεσμεύσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ προς το κεφάλαιο, επιστράτευσε ακόμα και το γνωστό και μη εξαιρετέο Μ. Κοψίδη. Ο γνωστός γυρολόγος, που από στέλεχος του ΚΚΕ μέσα σε μια μέρα «άλλαξε απόψεις» και βρέθηκε στην αγκαλιά του ΣΥΝ, στη συνέχεια στρατεύτηκε με το «ρεύμα Βενιζέλου» στο ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια στους Οικολόγους Πράσινους και τώρα ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή πολύ φερέγγυο πρόσωπο, για να απαντήσει στο ΚΚΕ με ψέματα και χυδαιολογίες. Εμείς απλώς θα παραθέσουμε ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ίδιου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το 2008, κατά την αποχώρηση του Μ. Κοψίδη από το κόμμα τους: «Ευχαριστούμε τον Μ. Κοψίδη για την προσφορά του στο κόμμα μας, στο σύντομο χρονικό διάστημα που στάθμευσε στο ΣΥΝ στο συνεχές ταξίδι του από κόμμα σε κόμμα, ως αποσπασμένου από την υπηρεσία του, και του ευχόμαστε καλή και μακρόχρονη διαμονή στο ρεύμα Βενιζέλου». Ομως έτσι είναι αυτοί, εκεί που κατουράνε γλείφουν κιόλας...

ΥΓ: Αν ζούσε σήμερα ο Χαρίλαος στον οποίο αναφέρεται το ελεεινογράφημα της «Αυγής», ο Μ. Κοψίδης θα είχε την τύχη που είχαν και πολλοί άλλοι του είδους του. Γιατί ο Χαρίλαος πάνω απ' όλα είχε το Κόμμα, τις αρχές και τα σύμβολά του. Αυτά δηλαδή που πρόδωσε ο Κοψίδης αντί πινακίου φακής.

Πιάσανε δουλειά οι ψιθυριστές

Ρεσιτάλ «ήθους της αριστεράς» δίνουν τις τελευταίες μέρες διάφοροι, που έχουν βγει στις ρούγες ακολουθώντας την παλιά γνώριμη τακτική στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τα περιθώρια βεβαίως για ταξίματα του τύπου «να βρουν τα παιδιά δουλειά», «να βοηθήσουμε να ξεπληρώσεις το δάνειο», «να δούμε, βρε παιδί μου, τι γιατρό χρειάζεσαι», δεν είναι και πολλά. Τώρα άρχισαν τα χτυπήματα στην πλάτη με δηλώσεις όπως «και εμείς με το ΚΚΕ είμαστε αλλά το ζήτημα είναι τώρα να βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ», «μην ανησυχείς, το ΚΚΕ πάει καλά, είναι μπροστά, κοιτάξτε να δώσετε και καμιά ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ για να βγει κυβέρνηση» κ.ά.

Πρόκειται για αισχρή, απόλυτα ανήθικη επιχείρηση. Οργανωμένη στα σκοτεινά. Κανείς να μην τσιμπήσει. Οπως ευθέως κατήγγειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, από τη Θεσσαλονίκη, η μόνη στόχευσή τους είναι να αποδυναμώσουν το ΚΚΕ, να μην έχουν αύριο απέναντί τους μια πραγματική δύναμη αντιπολίτευσης, ώστε να μπορούν αγκαλιά με τους εταίρους τους στην ΕΕ να προχωρήσουν την αντιλαϊκή πολιτική. Θέλουν αδύναμη τη μόνη δύναμη που μπορεί να παλέψει, να οργανώσει την πάλη του λαού, να πιέσει για την κατάργηση αντιλαϊκών νόμων, να μην περάσουν άλλα μέτρα. Το 'χουμε ζήσει ξανά αυτό το σκηνικό. Θέλουν αδύναμο ΚΚΕ για να 'ναι αδύναμος ο λαός. Χρειάζεται επαγρύπνηση, ετοιμότητα μέχρι το τελευταίο λεπτό...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org