Πέμπτη 22 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Αρχισαν οι διμερείς συνομιλίες

ΑΒΑΝΑ.--

Στην πρωτεύουσα της Κούβας, ξεκίνησαν χτες οι διήμερες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ - Κούβας για την προώθηση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Είναι το πρώτο βήμα μετά από την κοινή ανακοίνωση των Προέδρων των δύο χωρών, Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο, στις 17/12/14 όπου αποφασίστηκε να ξαναρχίσει διάλογος, ενώ υπήρξε και η ανταλλαγή των 3 Κουβανών αγωνιστών με δύο πράκτορες της CIA.

Από την πλευρά των ΗΠΑ επικεφαλής είναι ο Εντουαρντ Αλεξ Λι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών για τις υποθέσεις του Δυτικού Ημισφαιρίου, ενώ επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας είναι η Ζοζεφίνα Βιδάλ Φερέιρο, επικεφαλής του τομέα για τις ΗΠΑ του υπουργείου Εξωτερικών. Πρώτο θέμα συζήτησης είναι το ζήτημα της μετανάστευσης και της νομοθεσίας των ΗΠΑ, που ουσιαστικά πριμοδοτεί την παράνομη μετανάστευση, ο γνωστός νόμος «στεγνά πόδια», δηλαδή η χορήγηση εγγράφων στους Κουβανούς που φτάνουν σε αμερικανικό έδαφος από τη θάλασσα.

Η κυβέρνηση της Κούβας θέτει και το θέμα της άρσης του βάρβαρου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που διαρκεί 53 χρόνια, ζήτημα για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις από σημαντικό τμήμα της αστικής τάξης των ΗΠΑ, ενώ άλλο βλέπει στην εξομάλυνση των σχέσεων τη δυνατότητα της συνέχισης των παρεμβάσεων για την ανατροπή των κατακτήσεων της Κουβανικής Επανάστασης. Οι πρώτες διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα και θα ακολουθήσουν και άλλοι γύροι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ