Τρίτη 20 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΟΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΞΕΜΑΣΚΑΡΕΥΕΤΑΙ...
Απ' το μνημόνιο της ΝΔ στο μεσοπρόθεσμο του ΣΥΡΙΖΑ;

Με βάση τις μέχρι τώρα συμφωνίες στα όργανα της ΕΕ, η Ελλάδα καλείται να «κλείσει τη διαπραγμάτευση» με την τρόικα μέχρι τις 28 Φλεβάρη, για να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση από τα μνημόνια, να «βγει στις αγορές» και να ενεργοποιηθεί η λεγόμενη «γραμμή προληπτικής στήριξης» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM/EFSF). Βάσει της συμφωνίας, η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει χρήματα από το Μηχανισμό Σταθερότητας, αν τα ομόλογα που εκδίδει δεν απορροφηθούν από τις αγορές ή το επιτόκιο είναι πολύ ψηλό. Για τους ίδιους λόγους, ο ESM θα μπορεί να απορροφά μέρος των κρατικών ομολόγων.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά; Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει νέα μνημόνια για το λαό. Κρύβει όμως ότι η αξιοποίηση του ESM ως εγγυητή στις αγοραπωλησίες των ελληνικών ομολόγων είναι και δική του πρόταση όπως προκύπτει από τις παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή στις 24/2/2014 απευθυνόμενος στην Κομισιόν. Κατηγορώντας την Κομισιόν ότι αγνοεί προτάσεις σαν κι αυτή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τής καταλόγιζε ότι ζητάει «την πλήρη εφαρμογή "όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα" (σ.σ. Μνημόνιο)». Για να φτάσουμε όμως στη γραμμή προληπτικής στήριξης, πρέπει μέχρι το τέλος του άλλου μήνα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην όποια κυβέρνηση, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τα μέτρα που θα «ολοκληρώσουν» το μνημόνιο με τη μορφή που το ξέρουμε. Ως πρόγραμμα δηλαδή συγκεκριμένων και χρονικά προσδιορισμένων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», που συνδέονται με τη δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

***

Ηδη, με δεδομένες τις εκλογές και με το ενδεχόμενο να αλλάξει κυβέρνηση στην Ελλάδα, η ΕΕ συζητάει μια ακόμα παράταση στη «διαπραγμάτευση» για το υπάρχον πρόγραμμα και τη μετάβαση στη «γραμμή προληπτικής στήριξης», ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «συμφωνία μέχρι τον Ιούλη».

Οταν ο Γ. Δραγασάκης ρωτήθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το πώς θα διαχειριστεί αυτές τις προθεσμίες μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε επί λέξει (και το επανέλαβε χτες σε άλλη συνέντευξη): «Από τότε που είδαμε τον κύριο Ντράγκι με τον κύριο Τσίπρα, του εξηγήσαμε ότι εμείς μιλούμε για αντικατάσταση του μνημονίου από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Θα συνοδεύεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (...) Η νέα κυβέρνηση (...) ως υπεύθυνη κυβέρνηση του ελληνικού λαού, εφόσον πάρει την εντολή και εφόσον σχηματιστεί, θα καταθέσει στα όργανα τα ευρωπαϊκά, όχι στην τρόικα, όχι στους τεχνικούς υπαλλήλους, αλλά στους θεσμούς της Ευρώπης, το σχέδιο της Ελλάδας για το μέλλον της Ελλάδας».

Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα αντικαταστήσει το σημερινό πρόγραμμα με ένα καινούργιο μεσοπρόθεσμο, με βάση το οποίο θα διαπραγματευτεί. Οπως, άλλωστε, παραδέχτηκε ο Γ. Δραγασάκης, αυτό το μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνει μέτρα και στόχους σύμφωνους με τις κατευθύνσεις που βάζει η ΕΕ. Τι κρύβει όμως από το λαό; Κρύβει συνειδητά ότι το πλαίσιο αυτό, μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινείται το νέο πρόγραμμα είναι από χέρι αντιλαϊκό.

***

Οσες φιοριτούρες κι αν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει ότι το δικό του μεσοπρόθεσμο είναι καλύτερο από της σημερινής κυβέρνησης, αυτό που τελικά θα καθορίσει το περιεχόμενό του είναι το «πλαίσιο της ΕΕ» μέσα στο οποίο δηλώνει ότι θα διαπραγματευθεί απαρέγκλιτα ο ίδιος, όπως κάνει και η κυβέρνηση. Μιλάμε, δηλαδή, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (άρα συνέχιση των περικοπών και φορολογία για το λαό, δηλαδή λιτότητα), «δημοσιονομική σταθερότητα», «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» (δηλαδή, αντιλαϊκά μέτρα σε εργασιακά, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις ή συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιώτες) δεσμεύσεις στις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Και για να μην έχει κανείς αμφιβολία για το τι μας περιμένει την επομένη των μνημονίων, είτε με ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που ξεκαθαρίζεται από κάθε πλευρά, είναι ότι η υπαγωγή σε οποιοδήποτε καθεστώς εγγυήσεων για τη δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας, θα συνοδεύεται από «ενισχυμένη εποπτεία», που προβλέπει συγκεκριμένους στόχους στα δημοσιονομικά, διαδικασίες ελέγχου και εκθέσεις προόδου ανά εξάμηνο, αντί για τρίμηνο που είναι σήμερα. Για τέτοια κατάργηση του μνημονίου μιλάμε...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ